foto: Guillem Lopez Borras / Alamy/ Vida Press
Sekss tikai pēc laulībām. Arī neprecētie tūristi šajā demokrātiskajā valstī nevarēs nodarboties ar mīlas priekiem
Meitene pludmalē Bali.
Trakā pasaule
2022. gada 6. decembris, 17:12

Sekss tikai pēc laulībām. Arī neprecētie tūristi šajā demokrātiskajā valstī nevarēs nodarboties ar mīlas priekiem

Jauns.lv

Indonēzijas parlaments ir apstiprinājis tiesību aktus, kas aizliedz seksu ārpus laulības, vienlaikus veicot citas būtiskas izmaiņas Kriminālkodeksā, ko kritiķi uzskata par brīvības šķēršļiem pasaules trešajā lielākajā demokrātijā, vēsta laikraksts "The Guardian".

Kodekss, kas attieksies gan uz indonēziešiem, gan viesojošajiem ārzemniekiem, aizliedz arī kopdzīvi starp neprecētiem pāriem. Izmaiņas paredz arī sodus par prezidenta zaimošanu.

Tiesību grupas protestēja pret grozījumiem, nosodot pilsoņu brīvību apspiešanu un pāreju uz reliģisko fundamentālismu.

Tiesību un cilvēktiesību ministre Jasonna Laoli parlamentam sacīja: "Mēs esam darījuši visu iespējamo, lai ņemtu vērā svarīgos jautājumus un dažādus viedokļus, kuri tika apspriesti. Tomēr mums ir pienācis laiks pieņemt vēsturisku lēmumu par kriminālkodeksa grozījumiem un atstāt aiz sevis mantoto koloniālo kriminālkodeksu.

Kods nestāsises spēkā nekavējoties, taču, lai pārietu no vecā koda uz jauno, ir nepieciešami ne vairāk kā trīs gadi. Apstiprinājums tiek saņemts pat tad, kad biznesa grupas brīdināja, ka tas var kaitēt Indonēzijas kā tūrisma un investīciju galamērķa tēlam.

Par seksu ārpus laulības draud viens gads cietumā un par kopdzīvi līdz sešiem mēnešiem cietumā, taču apsūdzībām jābūt balstītām uz policijas ziņojumiem, ko iesniedz laulātais, vecāki vai bērni. 

"NasDem" partijas likumdevējs Taufiks Basari sacīja, ka, ja tūrists, kurš apmeklē Bali, piemēram, ielaižas seksuālās attiecībās ar Indonēzijas pilsoni un par to policijai ziņos Indonēzijas pilsoņa vecāks vai bērns, tūristu varētu arestēt.

"Es zinu, ka tas ietekmēs tūrismu, tāpēc mums vajadzētu paskaidrot sabiedrībai, ka ziņojumi policijai ir jāierobežo ar to, ko ģimene uzskata par patiešām svarīgu," viņš teica.

Indonēzijas Juridiskās palīdzības institūta direktore Citra Referanduma otrdien pievienojās nelielai protesta akcijai pie parlamenta ēkas Džakartā.

Viņa sacīja, ka saskaņā ar kodeksu "sievietes var sodīt" par viņu apģērbu, piebilstot, ka viņa sagaida, ka "cilvēku dusmas pieaugs".

"Indonēzijas demokrātija ir mirusi," viņa teica.

Kodeksā teikts, ka kontracepcijas un reliģiskās zaimošanas veicināšana ir nelikumīga. Tajā arī tiek apgalvots, ka aborts ir noziegums, taču tajā ir pievienoti izņēmumi sievietēm ar dzīvībai bīstamiem veselības traucējumiem un izvarošanai, ja auglis ir jaunāks par 12 nedēļām, saskaņā ar to, kas jau ir regulēts 2004. gada Medicīnas prakses likumā.

Tas atjauno aizliegumu aizskart esošo prezidentu un viceprezidentu, valsts institūcijas un nacionālo ideoloģiju. Prezidentam ir jāziņo par apvainojumiem, kas izdarīti pret prezidentu, un par to var piespriest līdz pat trīs gadiem cietumā.

Sasmito Madrims, Indonēzijas Neatkarīgo žurnālistu alianses (AJI) priekšsēdētājs, sacīja, ka kodekss ierobežo ziņošanas "pamata darbu". Viņš uzsvēra 17 “problemātiskus rakstus”, kuros cita starpā krimināli sodāma par “komunisma izplatīšanu”, mirušo neslavas celšanu un sabiedrības līderu kritiku.