Slavenības
2022. gada 19. oktobris, 06:31

"Māksla nav iespējama bez brīvības." Videointervija ar aktrisi Čulpanu Hamatovu

Jauns.lv

Pēc kara Ukrainā sākuma aktrise Čulpana Hamatova nolēma pamest Krieviju, un līdzīgi rīkojušies arī citi talantīgi Krievijas aktieri un režisori. Kādēļ tā notiek, to Čulpana Hamatova skaidro intervijā raidījumu ciklā “Statuss:Brīvs”.

Viņa ir pārliecināta, ka māksla nav iespējama bez brīvības. “Tas ir mākslinieka fundamentāls balsts. Lai tu varētu izteikties par to, kas tev sāp, kas tevi ievaino vai par jebko citu, tev jābūt brīvam. Tas ir kā tev iedots talants. Tu nevari nospēlēt izrādi, piemēram, kafijas tasē, jo tas vienkārši nav iespējams, tur nesatilpst pat viena kāja. Tāpat tu nevari būt ne režisors, ne aktieris šajā kafijas tasē. Tu esi nelietderīgs kā mākslinieks, pilnībā nelietderīgs. Ja nav brīvības, nav arī mākslas,” saka Čulpana Hamatova.  

foto: Olga Pavlova
"Ja nav brīvības, nav arī mākslas," saka Čulpana Hamatova.

2022. gada martā Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis paziņoja par Čulpanas Hamatovas pievienošanos Jaunā Rīgas teātra trupai. Paziņojot par savu lēmumu, Alvis Hermanis norādīja: “Pārsteigums man ir Krievijas mākslinieku nogaidošā pozīcija, kas labākajā gadījumā aprobežojas ar daiļslidošanas cienīgiem aicinājumiem uz mieru visā pasaulē, tāpēc jo svarīgāk bija dzirdēt krievu aktrises Čulpanas Hamatovas balsi, kura ir pirmā kultūras pārstāve no tās puses, kura nebaidījās un nosauca lietas īstajos vārdos.”

Čulpana Hamatova uz JRT skatuves izrādē "Post Scriptum"

Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādi piedzīvojis iestudējums "Post Scriptum" ar izcilo krievu aktrisi Čulpanu Hamatovu galvenajā un vienīgajā lomā. Monizrādes režisors ...

gallery icon

Ar Čulpanu Hamatovu sarunājas žurnālists Sergejs Nikolajevičs, kurš ir vairāku grāmatu un televīzijas programmu autors. Viņa jaunā projekta “Statuss:Brīvs”, kas veidots sadarbībā ar izdevniecību “Rīgas Viļņi”, centrā ir lielu zvaigžņu un spilgtu radošu personību likteņi.  

Krievijas kino un teātra zvaigzne - Tatarstānā dzimusī aktrise Čulpana Hamatova

gallery icon

Pilnu video interviju ar Čulpanu Hamatovu raidījumam “Statuss:Brīvs” par aktiera profesiju, par karu Ukrainā, par viņas lēmumu pamest Krieviju, par to, kā iesākusies Čulpanas Hamatovas dzīve Latvijā, un daudz ko citu, skatieties portālā Jauns.lv.