LNSO jaunās sezonas atklāšanas koncerts 2022. gada septembrī

2022. gada 30. septembrī Lielajā ģildē notika Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) jaunās sezonas atklāšanas koncerts.

gallery icon
Sarkanais paklājs
2022. gada 4. oktobris, 13:51

FOTO: tā jauno sezonu atklāja Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris

Jauns.lv

Aizvadītās nedēļas nogalē, 30. septembrī, Lielajā ģildē notika Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) jaunās sezonas atklāšanas koncerts.

Orķestra galvenās viesdiriģentes Kristīnas Poskas vadībā koncertā bija iespēja dzirdēt LNSO jaunā rezidējošā komponista Krista Auznieka skaņdarbu “Crossing”, kā arī vienu no Antona Bruknera izcilākajiem opusiem – Septīto simfoniju. Savukārt Volfganga Amadeja Mocarta skaņdarba “Sinfonia concertante” vijolei, altam un orķestrim laikā uz skatuves kāpa koncerta solisti –  Latvijas altiste, prestižā "Concertgebouw" orķestra altu grupas koncertmeistare Santa Vižine un igauņu vijolnieks Roberts Traksmans.

Pie diriģenta pults koncertā varēja redzēt starptautiski pieprasīto igauņu diriģenti, LNSO galveno viesdiriģenti Kristīnu Posku. 2019. / 2020. gada sezonā viņa kļuva par Flandrijas simfoniskā orķestra galveno diriģenti. Kristīnas Poskas darbība nebeidzas tikai ar simfoniskā orķestradiriģēšanu, savus spēkus parādot arī opermūzikas sfērā. Poska ir iestudējusi “Karmenu” Štutgartes operā un “Bēgšanu no serāla” Drēzdenes “Semperoper”, diriģējusi izrādes Berlīnes Komiskajā operā, Zviedrijas Karaliskajā operā, Anglijas Nacionālajā operā un citur.

Santa Vižine ir latviešu altiste, kas savas muzikālās dotības ir pierādījusi Amsterdamas Karaliskajā "Concertgebouw" orķestrī kopš 2017. gada, bet no 2021. gada – kā orķestra altu grupas koncertmeistare. No 2009. gada līdz 2017. gadam viņa darbojās Gidona Krēmera kamerorķestrī “Kremerata Baltica”. Santa Vižine savas muzikālās dotības ir prezentējusi dažādās prestižās vietās– Kārnegija zālē Ņujorkā, Karaliskajā Alberta zālē Londonā, “Suntory Hall” Tokijā, Sidnejas Operā un Hamburgas filharmonijā.

Vien 27 gadus vecumā igauņu vijolnieks Roberts Traksmans ir pirmo vijoļu grupas mūziķis Tallinas kamerorķestrī. Aktīvs kamermūziķis. Traksmans ir uzstājies kā solists ar Vācijas jauniešu simfonisko orķestri“Tübingen”, Pērnavas pilsētas orķestri, Tallinas kamerorķestri u.c.