Orķestra "Rīga" 50. sezonas jubilejas Galā koncerts

2022. gada 3. septembrī Latvijas Nacionālajā teātrī izskanēja orķestra “Rīga” 50. sezonas jubilejas Galā koncerts.

gallery icon
184
Mūzika
2022. gada 5. septembris, 13:25

FOTO: tā savu 50 gadu jubileju svin orķestris "Rīga"

Jauns.lv

Sestdien, 3. septembrī, Latvijas Nacionālajā teātrī izskanēja orķestra "Rīga" 50. sezonas jubilejas Galā koncerts, kura programmā bija divi pirmatskaņojumi - "Simfonija Rīgai" un dziesmu cikls "Rīgas pastkartes".

Koncerta pirmajā daļā izskanējas pirmatskaņojums “Simfonijai Rīgai”, ko komponējusi Ilona Breģe – orķestra “Rīga” direktore no 2006. līdz 2020. gadam. Šajā darbā orķestrim “Rīga” pievienojās “Sinfonietta Rīga” stīgu grupa.

Savukārt koncerta otrajā daļā bija vairākas līdz šim nebijušas sadarbības ar īpašiem viesiem – ar dziedātāju Aiju Vītoliņu un dziedošajiem aktieriem Zani Dombrovsku, Raimondu Celmu un Uldi Siliņu. Reiņa Suhanova režijā viņi atskaņoja dziesmu ciklu “Rīgas pastkartes”, ko ar Marta Pujāta dzeju radījuši komponisti Kārlis Lācis, Valts Pūce un Jānis Lūsēns.

“Jauns dziesmu cikls, kas veltīts Rīgai raksturīgākajām vietām, likās ļoti piemērots veids, kā šādu muzikālu svētku sveicienu padarīt asprātīgu un krāsainu, un trīs dažādu komponistu atšķirīgie rokraksti to īpaši bagātinātu,” stāsta Lūsēns. “Satikšanās ar jaunu dzejas valodu man ir sava veida izaicinājums. Mani iedvesmoja Marta Pujāta radītie dzejas tēli, kurus caurstrāvo viegla ironija, gaišums un mīlestība pret Rīgu, un atraktivitāti izpildījumam noteikti piešķirs aktieru balsis un interpretācija.”