foto: AP/Scanpix
Mūžībā devies Bonda ievadmūzikas komponists, kuram bija saistība ar Latviju
Britu komponista, Bonda ievadmūzikas autora Montija Normana vecvecāki ir no Latvijas.
Kino
2022. gada 16. jūlijs, 05:59

Mūžībā devies Bonda ievadmūzikas komponists, kuram bija saistība ar Latviju

Kas Jauns Avīze

Aizsaulē 94 gadu vecumā aizgājis britu komponists Montijs Normans, kurš sacerēja visiem Džeimsa Bonda piedzīvojumu faniem labi zināmo šo filmu ievadmūziku. Normana senču saknes iestiepjas Latvijā.

Nākamais mūziķis piedzima Londonā Annijas un Ābrama Noseroviču ģimenē 1928. gadā. Viņa vecvecāki bija ebreji, kad Normana tēvs bija jauns, viņš kopā ar savu māti no Latvijas emigrēja uz Angliju.

Sešpadsmit gadu vecumā māte Montijam uzdāvināja viņa pirmo ģitāru. Piecdesmito gadu beigās viņš sāka sacerēt mūziku slavenās Vestendas izrādēm, tostarp “Expresso Bongo”, dēvētam par pirmo rokenrola mūziklu.

1962. gadā Normans saņēma pasūtījumu uzrakstīt mūziku aģenta 007 pirmajai filmai “Doktors Nē”, kas vēlāk kļuva par visas sāgas vizītkarti. Komponistu gan nācās pierunāt, jo viņš bija aizņemts ar diviem skatuves uzvedumiem. Normans piekrita, kad filmas producents Kabijs Brokoli un viņa kompanjons Harijs Zalcmans piedāvāja mūziķim ar sievu par velti aizlidot atpūtā uz Jamaiku, kur norisinājās daļa filmēšanas.

foto: ddp/Capital Pictures/Phil / Vida Press
Ursula Andresa un Šons Konerijs pirmajā Džeimsa Bonda filmā “Doktors Nē” Jamaikas pludmalē.

Vēlāk Normans atzina, ka tas bijis izšķirošais arguments: “Es nodomāju, pat ja Doktors Nē izrādīsies mēsls, mums vismaz būs bijusi saule, jūra un pludmale!”

Par mūzikas pamatu Normans izvēlējās kompozīciju “Bad Sign Good Sign” (“Laba zīme, slikta zīme”) no mūzikla pēc vēlākā Nobela prēmijas literatūrā laureāta, indiešu izcelsmes britu rakstnieka Vidiadhara Naipola satīriskā romāna “Māja Bisvasa kungam” (1961) motīviem.

Normans pārrakstīja to atbilstoši Bonda stilam: “Viņa seksualitāte, viņa noslēpumainība, viņa nežēlība – tas viss ietverts dažās notīs.” Viņš sacerēja arī kompozīciju “Underneath the Mango Tree” filmas ainai pludmalē ar Ursulu Andresu un pirmo Bonda atveidotāju Šonu Koneriju.