foto: LETA
Portālā filmas.lv bezmaksas skatāmas Lailas Pakalniņas filmas
Kinorežisore Laila Pakalniņa
Kino
2022. gada 6. jūnijs, 16:29

Portālā filmas.lv bezmaksas skatāmas Lailas Pakalniņas filmas

Jauns.lv

Atzīmējot starptautiski pazīstamākās Latvijas kinorežisores Lailas Pakalniņas jubileju, Nacionālā Kino centra portālā filmas.lv bez maksas iespējams noskatīties 40 Lailas Pakalniņas filmas, kas radītas no 1988.–2019. gadam. Kolekcijā ietilpst desmit dažāda garuma spēlfilmas un 30 dokumentālās filmas.

Lailas Pakalniņas jubilejas kolekcijai īpaši raksturojošs ir tas, ka tā veidota kā kultūrvēstures mantojums, digitalizējot arī agrīnās filmas, ieskaitot viņas studiju darbus un 90. gadu dokumentālās īsfilmas, kas līdz šim nebija publiski pieejamas.

foto: Nacionālais kino centrs
Filma "Annas Ziemassvētki" (1992)

Izpētes process veikts ciešā sadarbībā ar Latvijas Nacionālā arhīva Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvu. Izlasē iekļautas filmas arī no Latvijas Kultūras akadēmijas Rīgas Kino muzeja krājuma, Latvijas Televīzijas arhīva, Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Vides filmu studijas (VFS Films).

Kinorežisore, scenāriste un producente Laila Pakalniņa ir viena no spilgtākajiem un ražīgākajiem autorkino pārstāvjiem Latvijas kinovēsturē. Pirmo plašāko atzinību pasaulē Laila Pakalniņa iekaroja 90. gadu vidū, kad Kannu kinofestivālā “FIPRESCI” balvu saņēma viņas dokumentālās filmas “Prāmis” (1994) un “Pasts” (1995). Pirmo pilnmetrāžas spēlfilmu “Kurpe” Laila Pakalniņa uzņēma 1998. gadā, kas arī tika iekļauta prestižajā Kannu kinofestivāla programmā.

foto: Nacionālais kino centrs
Filma "Kurpe" (1998)

Kinozinātniece Inga Pērkone raksta: „Pasaules kinofestivālu un citu mākslas institūciju izrādītās intereses un atzinības, arī starptautisku retrospektīvu un režisores meistardarbnīcu daudzuma ziņā Lailai Pakalniņai Latvijas kinomākslas jaunajos laikos nav līdzinieku. Lailas Pakalniņas filmas tikušas iekļautas Kannu, Amsterdamas, Berlīnes, Karlovi Varu, Lokarno, Pusanas, Romas, Tallinas, Venēcijas un citos nozīmīgos kinofestivālos. Filmas “Leiputrija” (2004) un “Uguns” (2007) nominētas, Eiropas Kinoakadēmijas balvai attiecīgi dokumentālo filmu un īsfilmu kategorijās.”

foto: Agnese Zeltiņa/Nacionālais Kino centrs
Lailas Pakalniņas filmas "Ķīlnieks" (2006) uzņemšanā

Jubilejas kolekcijā redzams, ka paši pirmie studiju darbi tapuši pavisam citā stilistikā – publicistiski dokumentējumi un intervijas par norisēm politikā un sabiedrībā. Režisore Laila Pakalniņa skaidro: “Tas kino, kādu es tiešām gribēju taisīt, sākas ar “Veļu” (1991), bet studiju laiks sakrita ar Atmodas notikumiem Latvijā, un mēs sapratām, ka tas ir gandrīz kā pienākums – tiem, kam ir kameras, ir jāiet un jāfilmē tas, kas notiek.”

Kadri no Lailas Pakalniņas jaunās filmas "Ausma"

gallery icon

Laila Pakalniņa 2021. gadā saņēma II Triju Zvaigžņu ordeni par nopelniem Latvijas kultūrā, nozīmīgo mākslinieciski augstvērtīgo veikumu kinomākslā un Latvijas vārda popularizēšanā pasaulē.