foto: REUTERS/SCANPIX
Mūžībā devies leģendārais Holivudas aktieris Sidnijs Puatjē
Sidnijs Puatjē (1927-2022).
Kino
2022. gada 7. janvāris, 21:43

Mūžībā devies leģendārais Holivudas aktieris Sidnijs Puatjē

Jauns.lv

94 gadu vecumā mūžībā devies izcilais aktieris Sidnijs Puatjē, kurš iegājis Holivudas vēsturē kā pirmais melnādainais aktieris, kam ASV Kinoakadēmija piešķīra “Oskara” balvu.

Puatjē karjeras sākumā ASV vēl valdīja segregācija un rasu diskriminācija, kas izpaudās arī kino nozarē. Melnādainajiem aktieriem bieži vien nācās spēlēt stereotipiskus tēlus, bet Puatjē palīdzēja mainīt šo priekšstatu.

Viņš kļuva par pirmo melnādaino Holivudas zvaigzni un ar savām lomām apliecināja, ka afroamerikāņi var strādāt ne tikai kalpotāju profesijās, bet arī kļūt par veiksmīgiem ārstiem, skolotājiem, privātdetektīviem, norāda CNN.

foto: Image supplied by Capital Pictures
Sidnijs Puatjē 1955. gadā.

1964. gadā par lomu filmā “Lauka lilijas” Puatjē saņēma “Oskara” balvu kā labākais aktieris. Viņš bija pirmais melnādainais aktieris, kurš saņēmis šādu atzinību (1940. gadā “Oskaru” par lomu filmā “Vējiem līdzi” bija saņēmusi melnādainā aktrise Hetija Makdaniela, kas tika atzīta par labāko aktrisi otrā plāna lomā).

Atzinīgus vārdus Puatjē veltījis Holivudas režisors Kventins Tarantīno: “Kino vēsturē ir tikai daži aktieri, kas ar savu ietekmi ir mainījuši šo mākslas veidu. Ir laiks pirms viņu parādīšanās un laiks pēc. Un pēc viņu parādīšanās nekas vairs nebija kā agrāk. Kino vēsturē ir laiks pirms Puatjē un Holivuda pēc Puatjē.”