Trakā pasaule
2022. gada 5. janvāris, 15:41

VIDEO: pētnieki iemācījuši zelta zivtiņai braukt ar transportlīdzekli pa ielu

Jauns.lv

Zinātniskajā žurnālā "Behavioral Brain Research" publicēts jauns pētījums, kurā secināts, ka zelta zivtiņas tīri labi spēj apgūt prasmi pārvietoties ar transportlīdzekli sev neierastā vidē.

Pētnieki no Negevas Ben-Guriona universitātes Izraēlā pētījumā gribējuši noskaidrot, cik labi zelta zivtiņas spēj pārvietoties sauszemes vidē, ja tām tiek piešķirti atbilstoši rīki.

Viņi izveidoja nelielu, ar kameru aprīkotu zivju tvertni uz riteņiem, nosauca to par "FOV" (no angļu "fish operated vehicle" jeb "zivs vadīts braucamrīks") un ievietoja tajā sešas zelta zivtiņas.

Vairākās 30 minūšu sesijās viņi nostādīja braucamo pret vizuālu mērķi un atalgoja zivis ar barību katru reizi, kad tās sasniedza mērķi. Pētnieki reģistrēja, cik reižu zivs trāpīja mērķim, cik ilgā laikā tās mērķi sasniedza un cik tālu ceļu spēja nobraukt. Neticami, bet zelta zivtiņas ar laiku šķietami apguva prasmi braukt pa sauszemi.

foto: Ekrānuzņēmums

Pētījuma līdzautors, profesors Ronens Segevs ar pētījuma laikā uzņemtajiem videomateriāliem padalījās sociālajā vietnē "Twitter", pulcējot vienuviet asprāšus, kuri apspēlēja tematu par "zivīm, kas mācās braukt". Segevs ar šo pētījumu gribēja radīt plašāku izpratni par to, kā dzīvnieku sugas pārvietojas vidē, kas tām nav paredzēta.

"Pētījuma rezultāti parāda, ka zelta zivtiņa spēj pāriet uz pilnīgi citu sauszemes vidi un veiksmīgi orientēties," "Twitter" norādīja Segevs.

"Braukšanas nodarbību" laikā zivīm pat izdevies izvairīties no šķēršļiem un labot savas iepriekšējās kļūdas.

Tēmas