foto: Vida Press
Lipīgā Ziemassvētku dziesmiņa “pa-ram pam pam pam” jeb “Mazais bundzinieks” svin 80. dzimšanas dienu
Daudzviet pasaulē leģendārajam Ziemassvētku Mazajam bundziniekam uzstādīti pieminekļi (attēlā – viens no tiem Nīderlandē, Eindhovenā pie svētās Katrīnas baznīcas).
Slavenības
2021. gada 25. decembris, 06:25

Lipīgā Ziemassvētku dziesmiņa “pa-ram pam pam pam” jeb “Mazais bundzinieks” svin 80. dzimšanas dienu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Šogad aprit 80. dzimšanas diena vienai no vispopulārākajām Ziemassvētku dziesmiņām pasaulē – Katrīnas Deivisas (1892-1980) sakomponētajam “Mazajam bundziniekam” (“Carol of the Drum”). Varbūt visi to arī nepazīst pēc oriģinālā nosaukuma, bet reti būs kāds, kas to neatpazīs pēc lipīgā piedziedājuma – “pa-ram pam pam pam”.

foto: Vida Press
Superpopulārās Ziemassvētku dziesmiņas “Mazais bundzinieks” mūzikas autore Katrīna Deivisa.

“Mazais bundzinieks” pēc Amerikas Komponistu, autoru un izdevēju biedrības (ASCAP) vērtējuma 20. gadsimta 25 populārāko Ziemassvētku dziesmu topā ieņem desmito pozīciju un tā ir populāra arī latviešu izpildītāju repertuārā pēc tam, kad tās vārdus savulaik latviskoja trimdas rakstnieks, dzejnieks un skolotājs Nikolajs Kalniņš. To izpildījuši un izpilda daudzi pazīstami latviešu mūziķi. Vienu no populārākajiem aranžējumiem izpilda Igo, bet tā ir arī Anmary, Ingusa Pētersona, Rīgas Gospeļkora, Liepājas Simfoniskā orķestra un daudzu citu repertuārā.

Iveta Baumane & Roberts Pētersons: “Mazais bundzinieks”:

Ar čehu tautasdziesmas vārdiem sarakstītās dziesmas mūzikas autore ir ASV skolotāja, pianiste un komponiste Ketrīna Deivisa. Viņas radošajā pūrā ir vairāk nekā 600 kompozīcijas, tomēr visi viņu saista tieši ar „Mazo bundzinieku”, kuras melodiju Ketrīna Deivisa sarakstīja 1941. gadā.

“Mazā bundzinieka” stāsts ir par nabaga zēnu, kurš uzaicināts uz Jēzus dzimšanas dienas svinībām. Viņam nav dāvanas, bet viņš spēlē, spēlē no sirds, līdz Jēzus viņam uzsmaida.

Pasaules slavu gan “Mazais bundzinieks” neieguva uzreiz pēc tā sarakstīšanas, bet vien 1958. gadā, kad to ar savu grupu “Harry Simeone Chorale” izpildīja tolaik pazīstamais amerikāņu mūzikas aranžētājs, diriģents un komponists Harijs Mozus Simeone.

“Mazā bundzinieka” slavas sākums: “Harry Simeone Chorale” (1959. gads):

Pēc tam jau "Mazais bundzinieks" ienāca pasaulsalvenu izpildītāju repertuārā. Atliek vien minēt tādus vārdus kā Frenks Sinatra, Trīs tenorus, "Boney M" un daudzus jo daudzus citus.

Zīmīgi, ka “Mazā bundzinieka” mūzikas autore un tās mantinieki no superpopulārās dziesmas izpildīšanas savā makā nesaņem ne centu autoratlīdzības. Katrīna Deivisa visas autortiesības uz šo dziesmu novēlējusi Masačūsetsas Velslijas koledžas Mūzikas nodaļai, lai tā turpinātu mūzikas izglītību. Tieši šajā skolā Katrīna Deivisa arī ieguvusi muzikālo izglītību.

Boney M: “Little Drummer Boy”:

Pentatonix: “Little Drummer Boy”: