foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Andra Šķēles ģimenes sievietes pandēmijas laikā sapelnījušas miljonus
Andris Šķēle ar sievu Kristiānu Lībani-Šķēli.
Slavenības
2021. gada 7. decembris, 07:17

Andra Šķēles ģimenes sievietes pandēmijas laikā sapelnījušas miljonus

Žurnāls "Kas Jauns"

Pandēmijas laiks ne visiem bijis izmisuma un neziņas pilns. Tā, ieraugot savu uzņēmumu finanšu rezultātus, itin iepriecinātas varēja justies kādreizējā premjera un oligarha Andra Šķēles ģimenes sievietes – viņas savu bagātību papildinājušas par vairākiem miljoniem eiro.

Andra Šķēles sieva Kristiāna Lībane-Šķēle, kas ir patiesā labuma guvēja vairākos desmitos uzņēmumu, pagājušajā gadā valstī bijusi viena no peļņas līderēm. SIA "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem", kur Lībanei-Šķēlei pieder 30 procenti kapitāldaļu, 2020. gadā strādājusi ar 26,25 miljonu eiro lielu peļņu. Šķēles sievas peļņas daļa tātad sasniedz 7,875 miljonus eiro. Jāpiebilst gan, ka citi viņas uzņēmumi pērn strādājuši ar zaudējumiem: SIA "Dzirnavu nams 68" tie bijuši 171 tūkstotis eiro, SIA "Jūras priedes" - 266,7 tūkstoši eiro.

Tā kā 25 procenti no SIA "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem" pieder Šķēles meitai Madarai Šķēlei-Dupatei, pelnošāko uzņēmēju vidū pērn var ierindoties arī viņa. Ceturtā daļa no 26,25 miljonu peļņas ir 6,56 miljoni eiro.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Andra Šķēles meita Madara 2007. gadā.

Ienākumus nesuši arī citi uzņēmumi: SIA "Ogres piens" (tur Madarai pieder 51 procents kapitāldaļu) pērn nopelnīja teju 400 tūkstošus eiro, SIA "Vaļņu nams 11" (18 procentu) – 445 tūkstošus eiro, SIA "Uzņēmumu vadība un konsultācijas" (30 procentu) – 103 tūkstoši eiro.

Ceturtdaļa SIA "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem" pieder Šķēles otrai meitai Anetei Šķēlei-Pētersonei, tātad viņas peļņas daļa pērn bijusi 6,56 miljoni. Anetei vēl pieder SIA "Anna Barons" (pērn nopelnīja 1795 eiro), 18 procenti daļu SIA "Vaļņu nams 11" (445 tūkstošus eiro) un 70 procenti SIA "Core terapija" (jogas un fizioterapijas studija pērn strādājusi ar teju 83 tūkstošu eiro lieliem zaudējumiem).

Ar ko tad īsti nodarbojas SIA "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem", kas Šķēles ģimenes sievietēm nes šo ievērojamo peļņu? Pēc "Lursoft" pieejamās informācijas, tā ir holdingkompānija ar teju četru miljonu eiro lielu pamatkapitālu. Tātad SIA "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem" ir pārvaldītājsabiedrība, kas veic citu uzņēmumu vispārīgo vadību. Un SIA "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem" meitasuzņēmuma SIA "Privāto aktīvu pārvalde" kontrolē ir 20 uzņēmumi (18 no tiem nosaukumā ir burtu salikums INPO). Lai viss būtu vēl krietni sarežģītāk, vairākiem šiem INPO pieder citi INPO, kam galu galā ir daļas neskaitāmos uzņēmumos, kuru nosaukumos ir vārdu salikums "Vēja parks". Un, kā izrādās, katrs no šiem "Vēja parkiem", kas nodarbojas ar elektroenerģijas ražošanu, 2020. gadā peļņā uzrādījis ap 200 tūkstošiem eiro.

Katru gadu gan ar tik vērienīgu peļņu strādāt SIA "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem" nesanāk – 2019. gadā, piemēram, tika uzrādīti 25 tūkstošu eiro lieli zaudējumi, kas tagad nu, protams, ar uzviju atpelnīti.

Uzņēmējs un ekspolitiķis Andris Šķēle dzīvē un darbā

Uzņēmējs un ekspolitiķis Andris Šķēle dzīvē un darbā.

gallery icon
60

Citas interesantākās ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!