foto: Tim Rooke/Shutterstock/ Vida Press
Kā pasakās - karaļnamu pārstāvji, kuri mīlestības vārdā atteikušies no troņa
Smita un Friso.
Slavenības
2022. gada 22. janvāris, 19:25

Kā pasakās - karaļnamu pārstāvji, kuri mīlestības vārdā atteikušies no troņa

Anita Sedliņa

Žurnāls "Kas Jauns"

Kā pasakās, kad princis vai princese apprec cilvēku, kas nāk no “vienkāršiem” ļaudīm, arī pasaules vēsture pierāda, ka ir karaļnamu pārstāvji, kuri mīlestības vārdā ir atteikušies no troņa.

Princese Sajako

Vienīgā imperatora Akihito un Mišiko meita – Japānas princese Sajako – 2005. gada novembrī atteicās no sava titula, lai varētu apprecēt pilsētplānotāju Jošiki Kurodu.

foto: Shutterstock/ Vida Press
Kuroda un Sajako.

Lai gan sievietes vecāki un pārējie ģimenes locekļi pāra savienību atbalstīja, tas ir Japānas likums, kas paredz, ka Sajako jāatsakās no ieņemtās pozīcijas imperatora ģimenē un dāsnajiem pils finansiālajiem atbalstiem. “Es vēlos iepazīties un izzināt jaunas lietas un ar nepacietību gaidu dzīvi kā Kuroda ģimenes locekle. Vienlaikus sirdī glabāšu to karalisko dzīvi, kas man bijusi līdz šim,” tā Japānas TV intervijā paziņoja Sajako, kura tagad esot iemācījusies vadīt auto, pati iepirkties un organizēt dzīvi vienistabas miteklī.

Princese Mako

Vēl viena Japānas princese, kas ir ar mieru atteikties no saviem tituliem, ir princese Mako. Lai gan jau 2018. gadā bija plānots precēties ar vienkāršo iedzīvotāju Kei Komuro, kāzas ir pārceltas uz šā gada nogali.

foto: Masatoshi Okauchi/Shutterstock/ Vida Press
Mako.

Iemesls esot laika trūkums: “Tas ir mūsu pieredzes trūkuma dēļ. Mēs vēlamies pārdomāt laulību nozīmi dziļāk un konkrētāk un dot laiku, lai sagatavotos dzīvei pēc kāzām.” Pāris plāno pēc titulu zaudēšanas pārcelties uz ASV, kur Komuru ģimeni nodrošināšot ar darbu Ņujorkas juridiskajā firmā.

Princis Friso

Nīderlandes karaļa Vilema Aleksandra jaunākā brāļa Friso iesauka ir Izcilais princis.

foto: Tim Rooke/Shutterstock/ Vida Press
Smita un Friso.

Patiešām izcilnieks ir studējis Kalifornijas Universitātē un Delftas Tehnoloģiju universitātē Nīderlandē. Troņmantnieks nolēma precēties ar Mabelu Vaisu Smitu.

Karaliskā ģimene pret laulībām neiebilda līdz mirklim, kad atklājās, ka sievietei ir bijušas attiecības ar kādu narkotiku tirgotāju. Premjerministrs pāra savienību neakceptēja, taču pat bez nepieciešamā parlamenta atzinuma Friso un Smita apprecējās (2004).

Orānas-Nasavas prinča un princeses goda tituli bija vienīgais, kas pārim tika piešķirti, tāpēc Friso pārcēlās uz Londonu un atrada darbu finanšu sektorā. 2012. gadā slēpojot Austrijā, Friso apraka sniega lavīna, viņš 18 mēnešus pavadīja komā un 2013. gadā nomira.

Princese Ubolratana

Taizemes princese Ubolratana, karalienes vecākā meita, studēja Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā, vēlāk Kalifornijas Universitātē un, kamēr mācījās skolā Bostonā, iemīlējās amerikānī Pīterā Jensenā.

foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Ubolratana.

1972. gadā tas bija skandāls, un sievieti padzina no ģimenes. Lai gan miers tika salīgts, šis stāsts nekļuva par pasaku. Laulība 1998. gadā tika šķirta, un bijusī princese ar saviem trim bērniem 2001. gadā atgriezās mājās, kur 2004. gadā dēls Khun Beumi kļuva par vienu no cunami upuriem. 

Princese Ajako

Prinča Takamado un princeses Hisako meita princese Ajako, 2018. gadā apprecoties ar kuģniecības uzņēmuma darbinieku Kei Moriju, pierādīja, ka Japānas princeses ir līderes, izvēloties mīlestību, nevis troni.

foto: Pierre Emmanuel Deletree/SIPA/Shutterstock/ Vida Press
Morija un Ajako.

Tā kā Japānas likumdošana paredz, ka sievietes zaudē titulu, statusu un ienākumus, arī Ajako kāzas, lai gan radinieku atbalstītas, bija saldsērīgas. “Esmu svētīta! Šodien pametīšu imperatora ģimeni, bet nemainīgi turpināšu atbalstīt Viņa Majestāti,” kāzu dienā paziņoja bijusī princese, kura vismaz kāzu dāvanā (atbalstam) saņēma miljons ASV dolāru no valdības.

Karalis Eduards VIII

Mazāk nekā mēnesi pēc tam, kad amerikāņu sabiedrības dāma Volisa Simpsone izšķīrās no sava otrā vīra, un tikai mazāk nekā pēc gada tronī britu monarhs Eduards VIII informēja premjerministru par saviem plāniem apprecēt amerikānieti.

foto: Granger/Shutterstock/ Vida Press
Vindzoras hercogiene un britu karalis Edvards VIII.

Sekas bija prognozējamas. Tā kā premjerministrs Stenlijs Boldvins paziņoja, ka sabiedrība Simpsoni nepieņems kā karalieni, Eduards VIII 1936. gadā apprecoties no troņa atteicās un paziņoja: “Nespēju uzņemties smago atbildības nastu un pildīt karaļa pienākumus, ja mani nevar atbalstīt mīļotā sieviete.” Pēc 32 gadiem laulībā kādā intervijā bijušais karalis secināja: “Es vēlētos, lai viss būtu bijis citādi. Taču es esmu ārkārtīgi laimīgs!”

Princis Filips

Edinburgas hercoga, prinča Filipa troņa spēles ir bijušas citādākas. Kaut gan viņš ir dzimis kā karaļnama pārstāvis, viņam, vēloties apprecēties ar karalieni Elizabeti II, nācās atteikties no saviem tituliem.

Kopā jau 70 gadus. Karaliene Elizabete un princis Filips vēsturiskos foto

Kopā jau 70 gadus. Karaliene Elizabete un princis Filips vēsturiskos foto

gallery icon
68

Lai arī viņš bija attāls topošās sievas brālēns, viņš nebija no britu karaļnama – viņš bija Grieķijas prinča Endrū un Dānijas princeses Alises dēls. Lai apprecētu Elizabeti, viņam bija jākļūst par britu pavalstnieku, kas nozīmēja atteikties no tiesībām uz diviem valdījumiem – Grieķijas un Dānijas troni. To visu izdarot, viņam tika piešķirti jauni tituli – bruņinieks, barons Griničs, Merionetes grāfs un Edinburgas hercogs. Lai vai kā, šī laulība attaisnoja vārdus “līdz nāve mūs šķirs” (2021).