Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu

Koncerts “Katedrāle un roks”

2021. gada 10. oktobrī Rīgā, Lielajā ģildē, notika festivāla “Windstream 2021” noslēguma koncerts “Katedrāle un roks”.

Mūzika

FOTO: Lielajā ģildē izskan koncerts ar leģendārās pašmāju rokgrupas "Katedrāle" mūziku

Jauns.lv

Svētdien, 10. oktobrī, Rīgā, Lielajā ģildē, notika festivāla "Windstream 2021" noslēguma koncerts “Katedrāle un roks”.

FOTO: Lielajā ģildē izskan koncerts ar leģendārās ...

Koncerts "Katedrāle un roks" tika veltīts Latvijas un pasaules rokmūzikai.

Ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu šai programmai tapa Viļņa Šmīdberga un Gunāra Šimkus jaundarbs "Katedrāle" - lielformas, vairākdaļu simforoka kompozīcija rokgrupai un pūšaminstrumentiem. Skaņdarbs veidoja simbolisku tiltu uz Latvijas rokmūzikas žanra pirmsākumiem pērnā gadsimta 60., 70. gadu mijā, kad Vilnis Šmīdbergs (taustiņinstrumenti) kopā ar Gunāru Šimku (ģitāra), Aļģirdu Utiru (Algirdas Utyra, basģitāra) un vēlāk arī Ingvaru Leiti (basģitāra), Eināru Raibo (bungas) un Vladimiru Smirnovu (bungas) izveidoja muzikālo apvienību “Katedrāle”.

Kā tematiskais materiāls kompozīcijā tiek izmantotas Gunāra Šimkus privātajā arhīvā līdz mūsdienām saglabātās rokgrupas “Katedrāle” oriģinālkompozīciju skices un piezīmes.

Koncerts bija unikāla iespēja iepazīt rokgrupas “Katedrāle” savdabīgo muzikālo stilistiku, kā arī dzirdēt pūtēju orķestri neparastā sastāvā un skanējumā. "Katedrāle" 1960. un 1970. gadu mijā bija viena no latviešu rokmūzikas aizsācējām.

Turpinot Valda Butāna māksliniecisko ieceri, kā otrs rokmūzikas pīlārs programmā tika iekļauts veltījums leģendārajai britu rokgrupai "Deep Purple" - Džona Lorda "Koncerts grupai ar orķestri". Klausītājiem bija iespēja dzirdēt šī opusa pūtēju orķestra versijas pirmatskaņojumu Latvijā. Džona Lorda koncerts bija viens no pirmajiem centieniem apvienot rokmūziku un simfonisko orķestri, tādējādi paverot ceļu līdzīgiem projektiem, kā, piemēram, Rodžera Votersa "Siena" (1990), "Metallica" koncerts "S&M" (1999) un citiem.