Slavenības
2021. gada 10. septembris, 08:03

FOTO: sabiedrībā pazīstami cilvēki ierodas uz "Degunradži" pirmizrādi Dailes teātrī

Jauns.lv

9. septembrī pirmizrādi Dailes teātrī piedzīvoja pasaulslavenā Ežēna Jonesko absurda komēdija “Degunradži” iestudējums Eiropā pazīstamās ungāru režisores Ildiko Gāšpāras režijā.

Absurda komēdijas "Degunradži" pirmizrāde Dailes teātrī

9. septembrī pirmizrādi Dailes teātrī piedzīvoja pasaulslavenā Ežēna Jonesko absurda komēdija “Degunradži” iestudējums Eiropā pazīstamās ungāru režisores Ildiko Gāšpāras režijā. Izrādi ...

gallery icon
142

Izrādi iestudē radošā grupa no Ungārijas, komandā iesaistot Latvijas scenogrāfus un kostīmu māksliniekus Kristu un Reini Dzudzilo, Izrādē ieviesti neparasti scenogrāfiskie risinājumi, kā arī īpaši Dailes teātra skatuves izmantošanas veidi.

Ežēna Jonesko 1959. gadā sarakstītā komiskā absurda drāma vēsta par kādu iemigušu Francijas provinci, kurā klīst baumas par degunradžu uzlidojumu. Kamēr kāds tuvs draugs par degunradzi nav pārvērties, neviens mazpilsētas iedzīvotājs par degunradžu problēmu neliekas ne zinis, kur nu vēl ievēro kādus piesardzības pasākumus, lai sevi no degunradzības pasargātu. Tomēr brīdī, kad kāds vietējais iedzīvotājs, kas pārvērties par degunradzi, sabradā mīlētu mājas kaķi, provinces iedzīvotājus pārņem masu psihoze, kurai apņēmies pretoties vienīgi pilsētiņas dīkdienis Beranžē.

Režisore Ildiko Gāšpāra: “Būtībā šis ir stāsts par to, kā, dažādu apstākļu spiests, galvenais varonis apzinās sevi, kā apzinās sabiedrību sev līdzās un sevi tajā, tā ir par nepadošanos. Tas liek domāt par spēju iestāties par savu individuālo viedokli, kā arī par to, kā un kāpēc piekāpjamies vairākumam. Esmu priecīga, ka varu strādāt ar šo materiālu Dailes teātrī, turklāt ar aktieriem,  kas ir ļoti atvērti manām idejām, kuras bieži vien nav tik ierastas, jo mēs diezgan daudz eksperimentējām. Izrādē, protams, klātesošs ir arī humors, un es ceru, ka arī skatītājs tā nianses uztvers. “

Izrādē lomas atveido Toms Veličko, Lauris Dzelzītis, Anete Krasovska, Juris Bartkevičs, Ģirts Ķesteris, Vita Vārpiņa, Artūrs Skrastiņš, Indra Briķe, Ieva Segliņa, Juris Strenga, Dainis Gaidelis, Aldis Siliņš.