Slavenības
2021. gada 21. jūnijs, 05:17

Izcēlies ugunsgrēks Līvas Jaunozolas Ziemupes muižā

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Uzņēmēja Līva Jaunozola jaunās sezonas sākumā piedzīvojusi baisu notikumu – viņas apsaimniekotajā Ziemupes muižā izcēlies ugunsgrēks un liesmas pilnībā aprijušas pirti, raksta žurnāls "Kas Jauns".

Rit jau trešais gads, kopš uzņēmējas Līvas Jaunozolas un viņas dzīvesbiedra Artūra Šveda ģimene saimnieko Ziemupes muižā, uzņemot viesus greznajā viesu namā.

foto: no privātā arhīva
Ziemupes muiža Kurzemē ir iecienīta ģimeņu atpūtas vieta. Mājīga, grezna, ar apsildāmu peldbaseinu un atrodas 900 metru no jūras.

Muižu, kas atrodas tikai 900 metru attālumā no jūras, ceļotāji iecienījuši gan tamdēļ, ka tā atrodas atstatu no apdzīvotām vietām, faktiski nekurienes vidū, gan tāpēc, ka Ziemupes muižā ir arī grandioza spa zona ar peldbaseinu un pirti. Kā zināms, krietnu laiku pandēmijas ierobežojumu dēļ pirts un baseinu apmeklējumi publiskās vietās bija aizliegti, un, kolīdz valdība nāca klajā ar vēsti par ierobežojumu mīkstināšanu, kas pieļauj šādu atpūtu, arī Ziemupes muižā sākās naska gatavošanās spa zonas atvēršanai.

“Pirms sezonas ir veiksmīgi novērsta traģēdija,” žurnālam "Kas Jauns" atklājusi Ziemupes muižas īpašniece Līva Jaunozola, piekrītot pastāstīt, kā tieši izcēlās ugunsnelaime. “Kolīdz uzzinājām par valdības lēmumu, ka beidzot no 1. jūnija tiek atļauti privāti pirts apmeklējumi, speciāli ieslēdzām muižā esošo elektrisko pirti, lai pārliecinātos, ka tā ir lietošanas kārtībā gaidāmajai viesu uzņemšanai.

Administratore pirtī kurināšanas režīmu ieslēdza pirmdienas vakarā un aizgāja kārtot numuriņus. Pēc brīža atskanēja trauksmes signāls, un sieviete sāka just, ka telpās parādās tvans. Pirts dega ar dzīvu uguni, ar atklātu liesmu! Darbiniece metās dzēst ar ugunsdzēšamajiem aparātiem, bet uguns bija iemetusies vados, tie turpināja gruzdēt. Ar elektrību vispār ir ļoti bīstami. Muižā momentāni tika atslēgta elektrības padeve, izsaukti ugunsdzēsēji, kas brauca no 30 kilometru attālumā esošās Liepājas, tomēr ieradās ļoti operatīvi. Ugunsdzēsēji izlauza visu pirti, lai tiktu klāt vadiem un tos nogrieztu vietās, kur tie gruzd,” stāsta Jaunozola, kura pati tobrīd atradās pilsētā. “Liepājā pirku ziedus, un pēkšņi man zvana: “Muiža deg!”” viņa ar šausmām atminas.

foto: no privātā arhīva
“Aizdegās un pilnība izdega pirts. Par laimi, liesmas izdevās nodzēst laikus, pirms tās izlauzās no pirts telpas. Citādi varēja būt daudz sliktāk,” no optimistiskās puses uz notikušo raugās Līva Jaunozola.

Aizvadītā nedēļa pēc ugunsgrēka, kas aprija pirts telpas sešu kvadrātmetru platībā, kā saimniekiem, tā personālam izvērtusies ļoti spraiga. “Paldies Dievam, ka nelaimi izdevās novērst, taču visos trīs muižas stāvos bija pelni. Bija ieplānots atvērt divus jaunus ģimenes numuriņus, bet visas iekārtošanas ieceres un darbi tika novirzīti seku likvidēšanai. Tieši pirms tam bijām veikuši ģenerāltīrīšanu. Nācās visu darīt no jauna – baseinā pārfiltrēt un ielaist ūdeni, vēdināt muižu, tīrīt un berzt. Gan paši, gan darbinieki melnām mutēm nostrādājušies. Visas sienas, griesti no jauna jāpārsūknē, par laimi, viss ir izvēdinājies un deguma smakas vairs nav. Kad sapratām, ka visa muiža ir sodrējos, tāpēc nevarēsim uzņemt nedēļas darbdienu viesus, visiem piedāvājām savu otru viesu namu "Krokodils", kas atrodas turpat netālu Pāvilostā.”

“Veiksmīgi, ka ugunsgrēks bija pirmdien, jo jau piektdien bijām gatavi viesu uzņemšanai. Pirti nācās pilnībā būvēt no jauna,” atklāj Līva, kura ar darbiniekiem jau pāris dienu laikā izdegušo pirti demontēja, kā arī izvāca gruvešus, lai telpās neizplatītos deguma smaka. “Tā kā mans dzīvesbiedrs mācās astroloģiju, uzzināju, ka jau pāris mēnešu planētas ir tā sastājušās, ka ir jābūt uzmanīgiem ar uguni!” brīdina uzņēmēja.

Citas ziņas un notikumus lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" dubultnumurā!