Slavenības
2021. gada 2. jūnijs, 11:03

Viņa varones atrod pašas dzīvē - pasaulslavenās romantisko sāgu rakstnieces Keitijas Fordes dzīvesstāsts

Antra Feldmane

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Rakstniece Keitija Forde ir viena no populārākajām britu romantisko romānu autorēm. Un jau vairākas nedēļas viņas vārds līdzās filmai LTV1 programmā kalpo kā apsolījums kam patiesi skaistam, kas izskan ar laimīgām beigām. Neraugoties uz iespaidīgo literāro devumu, par rakstnieci viņa kļuva, cīnoties ar disleksiju, tikai 43 gadu vecumā.

Sešdesmit astoņus gadus vecā grāmatu rakstniece ārēji rada omulīgas, sirmas angļu lēdijas iespaidu, kura ir spējusi palikt vienmēr jauna un apbrīnojami ražīga privātajā un literatūras dzīvē. Izaudzinājusi trīs bērnus, Forde par pilntiesīgu rakstnieci kļuva tikai 43 gadu vecumā.

1996. gadā dienasgaismu ieraudzīja Fordes pirmais romāns «Dzīvot ar risku» («Living Dangerously»). Tas prasīja astoņu gadu darbu ar izdevējiem, bet ierosmi rakstniece guva pēc tam, kad māte viņai Ziemassvētkos uzdāvināja rakstāmlietas. Viņa visu mūžu cīnījās ar disleksiju, un lēnā lasīšana sākumā laupīja ticību rakstīšanas spēkam. Kas to būtu domājis, ka pēc 30 gadiem Fordes darbu kontā būs 20 romāni, teju tikpat daudz romāna TV adaptāciju un vairāk nekā trīs miljoni pārdotu grāmatas eksemplāru?!

Sižets visām gaumēm

Par ko ir pirmais romāns? Galvenā varone Pollija ir vientuļā trīsdesmitgadniece ar kaķi, kura strādā veselīga uztura kafejnīcā un brīvajā laikā atgaiņājas no mātes piespēlētiem pielūdzējiem, iemēģinot roku keramikā. Šī ir pirmā un ne pēdējā reize, kad Forde savam stāstam izmantojusi personīgo pieredzi. Arī viņa strādājusi kafejnīcā, bet savus varoņus vairāk nekā 20 romāniem noskatījusi dzīvē, izmēģinot dažādas profesijas arī pati. Un arī Fordei, gluži kā Pollijai, ir kaķis! Kas padara rakstnieces grāmatas tik populāras, ļaujot tās ekranizēt neskaitāmās TV filmās? Latvijas Televīzijas uzcītīgajiem svētdienu romantisko filmu skatītājiem atbilde, iespējams, ir zināma. Tās ir pazīstamas varones – pārdevējas, floristes, interjera dizaineres, mājsaimnieces – šeit var likt jebkādu nodarbi, Fordei atradīsies sižets katrai gaumei, piešķirot vēstījumam labvēlīgu humoru. Visvairāk lasītājas, protams, novērtē laimīgās beigas un nedaudz izskaistināto ikdienu, ļaujot iegremdēties saulaino atrisinājumu komfortā un mierinot sevi ar labām beigām.

Varones atrod pašas dzīvē

Keitija Forde, īstajā vārdā Ketrīna Rouza Gordona-Kaminga, dzimusi Anglijā, 1952. gadā. Viņas māsa ir rakstniece Džeina Gordona-Kaminga, bet vectēvs – slavens militārists ar sera titulu, kurš bijis liels sieviešmīlis un draugos ar Anglijas karali Edvardu. Forde apprecējās jauna. 19 gadu vecumā viņu par sievu apņēma Dezmonds Forde – jūrnieks ar pieredzi laivu būvē. Viņi ir kopā vairāk nekā 45 gadus.

foto: Sarah Standing
Keitija ar vīru Dezmondu.

«Es būtu šausmās, ja mani bērni vēlētos apprecēties tik agrā vecumā. Un tomēr mums izdevās palikt kopā. Pēc visiem šiem gadiem esmu beidzot sapratusi, ka jāpieņem otrs tāds, kāds viņš ir. Tas ir laimīgu attiecību noslēpums. Ja vien būtu to zinājusi agrāk, tas aiztaupītu sirdssāpes. Piemēram, Dezmondam nepatīk posties. Kaut viņš izskatās lieliski, ārējais izskats viņam nav tik būtisks,» secinājumos par ilgo laulību dalās Forde. Viņiem ir trīs bērni, bet pirms rakstniecības Forde tīrījusi mājokļus un strādājusi kafejnīcā. Būdama praktiska, Forde bieži iegādājas interjera niekus savam mājoklim un labprāt skatās gatavošanas un dārzkopības TV raidījumus. Jaunībā patika gludināt un gatavot, bet vēlāk pievērsusies flamenko deju kursiem, dziedāšanai, haskiju skriešanās sacensībām… un sarakstu varētu turpināt!

Autore atzīst, ka iedvesmu literatūrai smeļas visur un ir izkopusi savu pētniecības metodi. Ikreiz, kad prātā iešaujas sižets grāmatai, viņa iejūtas varones profesijā. Savulaik pat piedalījusies izdzīvošanas pasākumā mežā, kur kopā ar pārējiem pārgājiena dalībniekiem mācījusies ugunskura veidošanu, nometnes uzsliešanu un citus praktiskus knifus dzīvošanai dabā. Tiesa, Forde apmaldījusies, jo nav varējusi atrast savu telti. Tad kāds labdaris viņai palīdzējis to atrast. Romāna «Ideāla savienība» («A Perfect Match») varones prototips ir viņas māsa, kura Fordei piedeva šo aizņemšanos, jo grāmatas beigās varone tika pie skaistas mājas. Savus varoņus atradusi arī avīžu reklāmās, raidījumos, pat noklausītās sarunās.

Fordes jaunākais romāns «Kāzas laukos» («A Wedding In The Country») izdots šīgada februārī. Tā ir viena no retajām reizēm, kad darbība nenorit mūsdienu Anglijā. 20. gadsimta 60. gadi, Londona. Lizija ar draudzenēm īrē dzīvokli lielpilsētā, mūsdienīgi safrizējusies un iegādājusies modernu kleitu. Māte cer, ka Lizija atradīs kārtīgu vīrieti, bet meita ieskatās kādas citas līgavainī. Savukārt 2015. gada «Retro kāzas» («A Vintage Wedding») iedvesmojusi viņas meita. Forde atceras savdabīgo medusmēnesi, kurā devusies, lai pieskatītu mazbērnus. Izrādās, uz ballīšu epicentru – Ivisas salu – devās visi jaunā pāra radinieki, lidostā tika aizmirstas vērtīgas mantas, bet Forda ļoti baidās lidot. Ceļojuma aprakstā rakstniece dalījās ar izjūtām par savu paaudzi un tās atšķirībām, minot, ka viņas sievasmāte bijusi gana despotiska, tādēļ Forde vienmēr cenšas būt pielaidīga pret bērniem un mazbērniem.

Romantisku romānu autorēm – sava pasaule!

Forde ar ģimeni dzīvo gleznainajā britu pilsētiņā Stroudā, Anglijas dienvidrietumos. Tā ir slavena kā sena tirgotāju metropole, tajā ir attīstīta vilnas aušana, audumu darināšana, ir dažādas kafejnīcas, kas piesaista pat prominentus ēdienu blogerus. Nav brīnums, ka grāmatu varones ir tik dažādas, jo katrā nodarbē rakstniecei izdodas izcelt spilgtu niansi. Ja ar visu minēto hobiju sarakstam ir par maz, Forde kopš 2011. gada ir Romantisku romānu autoru asociācijas prezidente. Viņas pārziņā ir rīkot sanākšanas un seminārus pieredzējušām autorēm – teju visas sievietes – un palīdzēt izdot darbus iesācējiem. Asociācijas pati zināmākā rakstniece ir arī Rozamunde Pilčere. Šeit atklājas britiem raksturīgā kopienas sajūta. Katrs jūtas piederīgs un sadzirdēts – gan tamborētājs, gan rožu audzētājs. Sekojot fanu mīlestībai, rakstniece piedāvā iegādāties krūzītes, virtuves dvieļus un klades ar savas ģimenes radītu dizainu. Varbūt šāds spilgts virtuves papildinājums iedvesmos rakstīt citas sievietes. Fordes piemērs lieliski ilustrē to, ka iespēja saņemties dāmu romānam ir dāvāta jebkurai, kura uzdrīkstas sekot savai sirdsbalsij.

Mīlestība grāmatās un ekrānos

Kādas ir Fordes romānu varones? Latviski tulkotajā «Franču dēkā» māsas mantojušas antīko lietu tirgotavu Anglijas laukos. Enerģiskā māsa Džīna vēlas tirgotavu padarīt modernu, kas nepatīk nīgrajam Metjū. Lieki teikt, ka abi negaidīti iemīlēsies! Romānā «Praktiski ideāls» interjera dizainere Anna iegādājas nelielu kotedžu, lai to pārveidotu, pārdotu un iespītētu vecākiem, ka viņas profesija ir cieņā. Protams, laukos ierodas neciešamais un izskatīgais Robs. Uzminiet, vai Anna iemīlēsies nešpetnajā svešiniekā?

Līdzās grāmatām Fordes pasakas dzīvo arī ekrānos. Vācijas Televīzija ZDF ir sagatavojusi jau vairāk nekā 20 filmu pēc grāmatas motīviem, tās varam vērot LTV1 svētdienu vakaros. Stāsti gan ir pielāgoti starptautiskai auditorijai, darbība norit te Ņujorkā, te Anglijā. Šķiet, ka šo filmu ražošana tik drīz vien nebeigsies. «Atpakaļ pie jūras» sižetā acīgi skatītāji samanīs Fordes vīra ietekmi. Greiems Linčs dabū darbu Dantes Farinelli taksometru pakalpojumu firmā. Lai to saglabātu, viņam jāsāk strādāt nekavējoties, un tāpēc viņš nokavē tikšanos ar savu meitu, kuras māte Ambera gaida izdevību, kad varēs pieprasīt individuālu aizbildniecību. Savukārt Amberas kolēģei Klērai laulība ar jūras biologu un topošo rakstnieku Raienu ir sabrukusi pēc dēla nāves. Dīvainā kārtā Raiena grāmatas tēls, maģiskais delfīns Montijs, visus saved kopā, lai ierautu visus neparedzamu notikumu atvarā. Bet «Mīla Ņujorkā» varone Džesika lūko apprecēties ar imigrantu Alehandro, lai glābtu savu brāli. Darījums izvēršas ne tāds, kā cerēts.

Fordes romāns «Aizraušanās augstienēs» («Highland Fling») piedzīvoja ekranizāciju 2010. gadā. Lielākoties pie filmu scenārijiem strādā arī pieredzējuši TV industrijas darbinieki, par pamatu ņemot Fordes varones. Tā, piemēram, šīs filmas uzņemšana notika Ņujorkas augstienēs. Rakstniece, daloties pārdomās par galvenās varones Dženiferas atveidotāju, stāsta, ka aktrise Henriete Rihtere viņai šķitusi pārāk skaista. «Manu grāmatu varones nekad nav žilbinoši izskatīgas, ārkārtīgi inteliģentas vai kā citādi ideālas sievietes. Viņas ir glītas, taču ne pārāk, bet ļoti izdarīgas un atjautīgas. Sākumā man bija bažas par Dženiferas tēlu, bet tad pieredzēju, kā Henriete savā varonē ieliek arī siltumu un erudīciju, un man šis tēls iepatikās.»

Romāna ekranizējumi ir tik populāri, jo tajos atainoti gan gaumīgi dialogi, jau minētais humors un galvenās varones Īstā Vīrieša meklējumi. Arī tā nav sakritība. Rakstniece atzinusi, ka viens no viņas mīļākajiem seriāliem ir «Sekss un lielpilsēta». Jūs taču atceraties Keriju un Lielisko? Vasara tūdaļ sāksies, un tas pie mums ir īstais laiks, lai aizmirstu par rūpēm un izdzīvotu kārtīgu emociju virpuli ar lieliskiem vīriešiem un košām sievietēm. «Lai romantisks stāsts izdotos, tā pamatā ir jābūt varonei, kurai tu tici, kuru saproti un kura varētu būt tava draudzene. Tāpat kā īstajā dzīvē,» stāsta Forde.