Mūzika
2021. gada 28. aprīlis, 11:42

Video: kāda šogad būs festivālu vasara Latvijā?

Jauns.lv

“Atcelts”, “Pārcelts”, “Apturēta biļešu tirdzniecība”. Šādi paziņojumi lasāmi pie desmitiem pasākumu biļešu tirgotāju mājas lapās. Ar zīmuli rakstīti plāni un aizrunāti mākslinieki ir daudziem pasākumu rīkotājiem, bet ar biļešu tirdzniecību viņi vēl nesteidzas, skaidro “Biļešu paradīzē”. Visas cerības uz jūliju un augustu, kad sagaidāma tāda pat brīvdabas pasākumu aktivitāte kā pērnvasar. Tomēr 2019. gada līmeni, kad uzņēmums tirgoja biļetes uz 5000 dažādiem klātienes koncertiem un festivāliem, šķiet, tik drīz vēl nesasniegsim.

Šovasar nenotiks virkne jubilejas koncertu, ārvalstu zvaigžņu uzstāšanās, par pasākumu atcelšanu nesen paziņoja arī Siguldas opermūzikas svētku rīkotāji. Turot īkšķus par vīrusa izplatības mazināšanos, uz notikšanu vēl cer, piemēram, “Positivus festivāls”, “Summersound”, “Laba daba”, festivāls “Bauska TASTE”, festivāls “Rīga-Jūrmala” Dzintaru koncertzālē un arī crossover jeb starpžanru festivāls “Laivā”. Par savu debiju Latvijas vasaras festivālu saimē “Laivā” nupat saņēmis Latvijas Pasākumu foruma izcilības balvu nominācijā "Gada izcilākais COVID ierobežojumu laika netradicionālas formas klātienes koncerts".

Festivāla rīkotājs un grupas “DaGamba” līderis Valters Pūce par šīs vasaras pasākumu ir tādā pat neziņā kā citi organizatori: “Īstenībā, pateicoties pandēmijai, šis festivāls vispār ir! Sapnis par crossover festivālu bija jau sen, bet likās, ka tas varētu notikt tikai tad, kad mums būs sirmi mati. Bet, kad viss apstājās, parādījās laiks beidzot to izdarīt. Prognozes ir tāds - ja mūs atbalstīs Valsts Kultūrkapitāla fonds, tad festivāls “Laivā” būs 14. augustā. Viss ir sarunāts, viss ir gatavs, tikai gaidām “Kultūrelpas” atbalstu.”

Konkurence sīva. Pēc darba izslāpusī kultūras un izklaides pasākumu nozare Valsts Kultūrkapitāla fondam (KKF) pieteikusi 856 projektus, kā kopējā vērtība sasniedz 21 miljonu eiro. Taču KKF mērķprogrammā “KultūrELPA” pieejami 3 092 750 eiro. Tomēr Pūce tic, ka gūs fonda atbalstu. Festivāla attīstības iecerēs ir lielie ekrāni klātienes skatītāju baudījumam un augstas kvalitātes video translācija tiem, kuri koncertu vēros attālināti.

Ievērojams pārsvars biļešu šobrīd tiek pārdotas uz tiešsaistes pasākumiem. Tostarp uz Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) koncertiem, kas tīmeklī notiek jau no pirmās ārkārtējās situācijas dienas. Katra jauna darba nedēļa orķestrī sākas ar visa kolektīva testēšanu pret Covid-19, stāsta kolektīva direktore Indra Lūkina. Taču situācijai ir arī sava zelta maliņa. Pandēmija orķestrim devusi iespēju īsā laikā veikt vairākus vērtīgus ierakstus, kā arī izveidot klausītāju iecienītu “LNSO podkāstu”. Vasarai plāni ir, taču, lai tie piepildītos, trīsreiz jāpiesit pie koka teic I. Lūkina: “Mūsu plāns ir vairāki koncerti Dzintaru koncertzālē, kas, kā zināms, ir vaļēja koncertzāle. Ir arī plāns “Cēsu mākslas festivālā” augustā atskaņot Vāgnera Valkīras trešā cēliena koncertiestudējumu pils parka estrādē, kas ir liela, skaista āra teritorija. Paša orķestra festivāls “Vasarnīca” šovasar ir paredzēts koncertzālē “Gors”, bet saprotot, ka ir jārēķinās arī ar variantu, ka iekštelpās nevarēs būt koncerts, mēs sadarbībā Goru esam izanalizējuši variantu, ka koncerti varētu notikt ārpusē, pie koncertzāles.”

Savukārt, Latvijas Nacionālā opera un balets, vīrusa izplatībai mazinoties, kādreizējo vasaras notikumu vietā, cer rīkot klātienes sarīkojumus baltā nama priekšlaukumā.