foto: Publicitātes
Ar saindētu vardi un arklu – "Midsomerā" slepkavības ieroču netrūkst!
TV
2021. gada 16. marts, 06:06

Ar saindētu vardi un arklu – "Midsomerā" slepkavības ieroču netrūkst!

Antra Feldmane

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Labas ziņas no Midsomeras ciemata! Šoruden iecienītais britu detektīvseriāls «Midsomeras slepkavības» sešās sērijās turpināsies arī 22. sezonā.

Jauno sezonu sāka filmēt pērnā gada oktobrī, ievērojot īpašu piesardzību. Seriāls ir ārkārtīgi populārs gan pie mums – Latvijā, ierindojoties gada televīzijas visvairāk skatītā seriāla godā, gan Vācijā. Kopš 1997. gada to skatās vairāk nekā 230 pasaules valstīs, un ar «Midsomeru» uzaugusi jauna paaudze, jo seriālam ir vairāk nekā 20 gadi.

Seriāla vienas sērijas reitings nav bijis zemāks par 6 000 000 skatījumu, kas ir iespaidīgs skaitlis. Tomēr ne viss vienmēr ritējis gludi. Kad 20. sezonā ciematā ieradās ceļojošais cirks un Bārnabijam bija jāpārvar bailes no klauniem, skatītāji bija sašutuši par šādu sērijas izklāstu, sakot, ka tas šķiet neticami pat Midsomeras standartiem. Turklāt jaunākās sezonas, pēc ārvalstu pieprasījuma, izrāda arī Zviedrijā, Vācijā un citviet Eiropā, laužot tradīciju «Midsomeru» piedāvāt, pirmkārt, britu televīzijā, bet pēc tam citur. Briti «Midsomeru» uzskata par kultūras kanona sastāvdaļu un par šādu soli, lieki teikt, bija apvainojušies.

Inspektors Bārnabijs jau desmito gadu

Šis inspektoram Bārnabijam jeb aktierim Nīlam Dadženam ir jubilejas gads – aprit jau desmit gadi, kopš 2011. gada martā aktieris uzņēmās risināt absurdās, melni smieklīgās ciemata slepkavības. Tiesa, Covid-19 pandēmijas iespaidā jaunajās sērijās būšot mazāk apskaušanās un skūpstīšanās. Taču kas ir gaidāms? Veidotāji atklāj, ka jaunajās sērijās pilsētas leģenda atdzīvosies šausminoši reālistiskā slepkavībā, neveiksies kādam rehabilitācijas centra sirds slimniekam, kurš gaišākas dienas tā arī nesagaidīs. Ciematā atzīmēs Nozieguma mistēriju nedēļas nogali, bet putnubiedēkļu festivāls beigsies ar kārtējo nāvi.

Seriāls iemantojis kulta statusu, to iecienījusi karaliene Elizabete, Angela Merkele, Džonijs Deps, bet Latvijā seriāls ir tikpat populārs kā «Mīlas viesulis» – to skatās visi: omes, mazbērni, laucinieki un pilsētnieki. «Midsomeras slepkavībās» labprāt piedalās prominenti britu televīzijas aktieri. Jaunajā sezonā parādīsies arī Mērija Vatsone no seriāla «Šerloks» jeb britu aktrise Amanda Abingtone, Marks Viljams jeb «Tēvs Brauns», arī inspektors Vinters, izmeklētāja-patoloģe Flēra Perkinsa, un kā gan bez Bārnabija sievas Sāras?! Diemžēl jau kopš 19. sezonas Bārnabiju terjers Saiks atrodas citos medību laukos, un viņam ir veltīta īpaša kapavieta. Īstenībā gan sunīša saimnieki nolēma, ka Saikam pēc 30 sērijām ir laiks doties pensijā, un tagad inspektoram ir jaunais sunītis Padijs.

Skandāls un taksista loma

Kad 2011. gadā Bārnabijam bija jāstājas galvenā izmeklētāja lomā pēc tam, kad seriālu pameta tā ilggadējais aktieris Džons Netls Toma Bārnabija lomā, tas izraisīja sašutuma vilni. Kādēļ viss spožums pienākas necilajam Toma brālēnam, kurš ieradies no nezkurienes, lasīt – Braitonas, un ekrānā parādās vien ap 12. sezonu? Apsvērums šādai izvēlei bija gana praktisks. Daudzās valstīs «Midsomeru» atpazīst ar nosaukumu «Inspektors Bārnabijs», bet Dadženam vienā sērijā tikusi pat epizodiska dārznieka loma. Tolaik darbu pazaudēja arī viens no seriāla producentiem, vieglprātīgi izsakoties par Midsomeras «britiskumu» – sakot, ka ciematā nav vietas citu tautību un rasu varoņiem kā vien baltajiem britiem. Pretēji TV kritiķu prognozēm, «Midsomera» turpina pastāvēt.

Bārnabija lomas atveidotājs Nīls Dadžens šīgada janvārī nosvinēja savu sešdesmito jubileju. Viņš atzīst, ka daudzos gadījumos, pat pēc scenārija pārlasīšanas, pats neatceras, kurš ir vainīgais, tādos gadījumos notikumus viņam atgādina «Midsomeras» rūdītie fani. Intervētāji viņu raksturo kā vienkāršu, piezemētu un asprātīgu vīru, pretēji Bārnabija lecīgajam un dažbrīd augstprātīgajam tēlam. Dadžens ieguvis aktiera izglītību Bristoles Universitātē, ir precējies un izaudzinājis divus bērnus, filmējies neskaitāmos TV projektos lielākās un mazākās lomās, viena no tām bija taksists «Bridžitas Džounsas dienasgrāmatā». Aktieris atzīst, ka teorētiski labprāt vēlētos sev par pārinieci mis Mārplu, ar kuru pie tējas tases un cepumiem mierīgā garā spriest detektīvu lietas. Viņaprāt, asprātīgākā slepkavība noritējusi mežā, kur pie koka piesietais vīrietis ticis nosmacēts ar trifeļu eļļu un viņu saplosīja mežacūka. Scenāristu izdomai nav gala, un skatītāji var vērot arī to, kā nogalināt ar siera rituli vai kā noslīcināt avīžu jūrā. Jautāts, vai jebkad izvēlētos pamest Bārnabija lomu, aktieris atzīst, ka neplāno to darīt un turpinās būt inspektors, cik ilgi iespējams.

foto: Ken McKay/ITV/Shutterstock/ Vida Press
Nīls Dadžens.

Dusmīgā pīle-aktieris

Sēriju uzņemšanas laikā īsto Oksfordas apkaimes ciemu iedzīvotājiem ir liegts pat pļaut zāli un zāģēt zarus, lai neradītu lieku troksni. Un vēl nevajag aizmirst govis un putnus, kuri brīvdabā izpaužas, traucējot filmēt. Ne tik paklausīgs bijis arī viesaktieris – pīle, kurš ļoti vēlējies būt visās seriāla ainās un to paudis ar skaļu pēkšķēšanu. Viņu izdevās aizgaiņāt ar ēdiena palīdzību. Vienas sērijas uzņemšana ilgst ap piecām nedēļām – vai lietū, vai saulē, bet ciematam jāizskatās gaiši un priecīgi, tādēļ pie drūmākas dienas tiek piesaistīti pēcapstrādes speciālisti, lai mazinātu lietus mākoņu izraisīto efektu. Vienā gadījumā sēriju nācās atlikt, jo, izrādās, pēc gadiem brieduša konflikta kapsētā vienlaikus atrada divus mirušus ģimeņu locekļus – kā iecerēts arī scenārijā. Lūk, vēl daži populāri «Midsomeras» ieroči – mērces panna, kriketa nūja, citplanētieši, matadata, saindēta varde, arkls, garšvielu trauciņi. Pavisam sērijās nogalināts ap 300 cilvēku, ir bijušas 11 nejaušas nāves, bet pēc sērijas, kurā neviens netika nogalināts, aktieriem tviterī esot bijis pat jāatvainojas.

To, ka «Midsomera» nav nekāds joks, apliecina Bārnabija priekšgājējs Džons Netls. Aktieris dzīvojis Džērsijā un ikreiz, kad nakts vidū pamodies, pie mājas redzējis busiņu. Izrādās, tajā atradusies viņa pielūdzēja, kura lūkojusies aktiera mājas logos. Incidents beidzies ar policiju, bet tomēr – beidzies labi.

Ja arī jūs vēlaties iepazīties ar «Midsomeras» cienītājiem no visas pasaules, kļūstiet par «Midsomeras» cienītāju kluba biedru, samaksājot 10 mārciņas. Neformālais klubs piedāvā biedru tikšanos vismaz reizi gadā mājīgā viesnīcā ar labu ēdienu, ir tematiskie pasākumi, ekskursijas pa seriāla norises vietām, bet par ziedojumiem – vairāk nekā 8000 mārciņas – izdevies palīdzēt vēža pacientiem, slimnīcām, nedzirdīgu cilvēku suņu uzturēšanai un citiem.

FAKTI PAR SERIĀLU

  • Midsomera ir izdomāts Anglijas apgabals. Negaidītās vardarbības epizodes ir kā darvas pile medainajā un idilliskajā Midsomeras ainavā, kas iemūžināta Velingtonas apkaimē Oksfordšīrā.
  • Midsomeras stāsts dzimis Karolīnas Greiemas kriminālromānos. Sākotnēji rakstniece strādājusi dramaturģijas jomā, tomēr vēlāk pievērsusies detektīvžanram. Pirmais romāns no inspektora Bārnabija sērijas (kas arī ir «Midsomeras slepkavību» pirmās sērijas pamatā) iekļauts 100 ievērojamāko angļu detektīvstāstu sarakstā, kuru veido Lielbritānijā izveidotā Kriminālstāstu rakstnieku asociācija.
  • Pirmo «Midsomeras slepkavību» sēriju TV demonstrēja 1997. gadā.
  • Seriālu ideāli pavada Džima Pārkera sakomponētā mūzika, kas ierakstīta arī vairākos kompaktdiskos. Dziedošais tonis, kas dzirdams tituldziesmā un līdzinās skaņai starp operdziedātāja balsi un stīgu instrumentu, radīts ar īpašu mūzikas instrumentu – tereminu. Šo interesanto instrumentu pagājušā gadsimta 20. gados izgudrojis krievu zinātnieks Leons Teremins, kas bija modernā sintezatora priekšvēstnesis teju 40 gadu pirms tā izgudrošanas. Tā plašais diapazons (astoņas oktāvas) un vibrējošā skaņa bieži izmantots trilleru un zinātniskās fantastikas filmu skaņu celiņos, piemēram, Alfrēda Hičkoka kinolentē «Apmātais».