foto: Ekrānuzņēmums
Rīgas zoodārza izlaidīgais ķengurs, izrādās, apmeklētājus biedē jau sen
Kingarū
Trakā pasaule
2021. gada 4. marts, 16:57

Rīgas zoodārza izlaidīgais ķengurs, izrādās, apmeklētājus biedē jau sen

Jauns.lv

Ar neviltotu prieku ceturtdien sociālajos tīklos tika uzņemta ziņa par Rīgas zooloģiskā dārza ķenguru Kingarū, kura laiskā vāļāšanās uz apsildāmās grīdas tā satraukusi kādu apmeklētāju, ka tā izsaukusi policiju. Zoodārza pārstāvji ar preses paziņojuma palīdzību nolēma pateikt - ķengurs tāds ir un viņam tā gulēt patīk. Taču, izrādās, par Kingarū savādajiem paradumiem reiz jautājumu saņēma arī portāls Jauns.lv.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau tālā 2016. gada pavasarī pie portāla vērsās kāda satraukta lasītāja, stāstot: "Lieldienu brīvdienās ar bērniem biju aizgājusi uz zooloģisko dārzu. Mani mazie bērni bija šausmās, kad būrī ieraudzīja divus ķengurus, kuri gulēja kājām gaisā! Viņi sāka raudāt un prašņāt – vai ķenguri ir beigti? Es satraukusies bērnus stūmu projām, bet jautājums palika atklāts – kāpēc tie ķenguri bija nekustīgi, vai viņi ir slimi un vai vispār dzīvi."

"Nedabisko" dzīvnieku pozu bija novērojis arī astrologs Andis Geste un citi zooloģiskā dārza apmeklētāji, kuri interneta komentāros pauda neizpratni, taču Rīgas Zooloģiskā dārza Informācijas un izglītības nodaļas pārstāvis Māris Lielkalns jau toreiz mierināja, sakot, ka dzīvniekiem nekas nekaiš. "Ar šiem lielākajiem ķenguru sugas pārstāvjiem – rudajiem dižķenguriem viss ir kārtībā! Viņiem vienkārši tā patīk gulēt," un smejot piebilda: "Mēs pat viņu pakustinām!"

foto: Aculiecinieces foto
2016. gada marts, Kingarū guļ "nedabiskā" pozā.

Brīvībā ķenguri šādā pozā ar kājām gaisā gan parasti neguļ. Lielkalns tolaik stāstīja: "Attēlā redzams Zoodārza rudais ķengurs, papucis Kingarū (ar šādu vārdu viņš atbraucis no Vācijas). Šāda poza dabā ir bīstama, jo dzīvnieks atklāj savas vārīgākās vietas – vēderu. Tādēļ dabā šādu pozu novērot var ļoti reti. Vairāk tas varētu būt kādiem plēsējiem, kuriem nav no kā baidīties. Dabā šie dzīvnieki guļ tādā pozā, no kuras tie var momentā uzlēkt kājās un tūlīt bēgt. Savukārt šāda poza nozīmē, ka viņam nav par ko uztraukties, ka nav nekādu baiļu un uztraukumu, pilnīga labsajūta un drošība. Šādos gadījumos var atļauties šādas "vaļības"."

Tomēr šoreiz kāda iedzīvotāja nevis izteicās interneta komentāros vai patiesību lūdza noskaidrot medijiem, bet uzreiz vērsās policijā. 

Lielkalns ceturtdien, 2021. gada 4. martā vēstīja, ka pēc ilgstošas komunikācijas ar policijas pārstāvjiem, kas šādu "izlaidīgu" ķengura gulēšanu sliecās uzskatīt par nepiedienīgu un apmeklētāju dzīvniekmīlestības jūtas aizskarošu, tiks lemts par iespējām iespaidot vai nu ķengura, vai arī zoodārza apmeklētāju dabisko uzvedību.

"Viena no iespējām – izslēgt grīdas apsildi, lai neveicinātu dzīvnieka vēlmi gulēt siltākajā un komfortablākajā vietā. Otra iespēja – nepārtraukti radīt dzīvniekam stresa sajūtu, lai tas visu laiku atrastos trauksmes stāvoklī un neatļautos relaksēti apgulties. Pastāv, protams, trešā iespēja, mūsuprāt, vienīgā pareizā – cerēt uz apmeklētāju uzticēšanos zoodārza darbinieku profesionalitātei un dzīvnieku uzvedības un paradumu pārzināšanai," norāda zoodārzā.

Tikmēr Valsts policijā apstiprina, ka patiešām tika saņemts izsaukums no zoodārza apmeklētājas, kura ziņoja par ķengura, iespējams, slikto veselības stāvokli un gulēšanu nedabiskā pozā.

"Pārbaudījām informāciju, pieņēmām paskaidrojumus no zoodārza atbildīgās personas. Ķenguram viss labi, iedzīvotāja sniegtā informācija neapstiprinājās," sociālās saziņas vietnē "Twitter" vēstī policisti.

Zoodārza pārstāvji pauž: "Esam pārliecināti, ka vairums zoodārza apmeklētāju Kingarū neparasto gulēšanas pozu uzlūko ar labvēlīgu smaidu, bet tiem, kas tajā saskata dzīvnieka veselības problēmas, atgādinām, ka:

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

  • Rudie ķenguri Rīgas zoodārzā regulāri vairojas un vēl nesen visi priecājās par ķengurēnu, kurš uzsāka patstāvīgas gaitas ārpus mammas somas. Tātad - pamats domāt, ka dzīvnieki jūtās labi;
  • Ķenguriem raksturīga visai spontāna reakcija uz jebkuru traucējumu, tāpēc mītnes apsildei nevar tikt izmantoti radiatori, tāpēc mītnes apsilde tiek veikta ar apsildāmas grīdas palīdzību. Tad nu ķenguri meklē vietu, kur vissiltāk… Šeit arī atbilde, kāpēc mītnes iekārtojumā nav zaru, plauktu u.c. Klajā stepe, kurā ķenguri dzīvo savvaļā, arī ir klajums, kur, strauji skrienot, nav šķēršļu, ar ko sadurties;
  • Ķenguru mītne tiek uzkopta katru dienu ap plkst. 12.00, kad tiek veikta arī mītnes grīdas dezinfekcija un barības izvietošana;
  • Vasarā, kad ķenguriem ir karsti, tie izrok vēsajās smiltīs bedri un apguļās tajā līdzīgā pozā. Tāta iekštelpu grīda nav vainīga.

Rīgas Zooloģiskā dārza kolekcijā ir 4 rudie ķenguri un 6 purva valabiji.

"Lūgums Rīgas zoodārza apmeklētājiem – ļaujiet ķenguram Kingarū gulēt tā, kā viņam patīk, nevis tā, kā jums gribas! Pasmaidiet, nevis dusmojaties! Tā būs labāk visiem!" - norāda zoodārzā.

Vēsts par ķenguru sajūsmina soctīklu lietotājus 

Tēmas