Slavenības
2021. gada 4. marts, 06:31

Aktiera Paula Butkēviča meita Amerikā radījusi unikālu līdzekli cīņai pret Covid-19

Marta Martinsone

Žurnāls "Kas Jauns"

Pasaulē cienījama zinātņu doktore zobu implantoloģijā Alēna Butkēviča žurnālam "Kas Jauns" atklājusi, ka gada laikā, esot prombūtnē Ņujorkā, ir izgudrojusi līdzekli cīņai pret Covid-19.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Leģendārais latviešu teātra un kino aktieris Pauls Butkēvičs ar meitu, zinātņu doktori Alēnu Butkēviču.

Pagājušā gada sākumā Alēna devās uz Ņujorku, pat nenojaušot, ka dzimtenē tik drīz neatgriezīsies. Alēnai aizvien Rīgā ir sava zobārstniecības prakse, ko viņa vada attālināti. Latvijā palika viņas mīļotais tēvs aktieris Pauls Butkēvičs, kas bez meitas klātbūtnes vasaras nogalē atzīmēja savu 80. jubileju.

Alēnas dienas, dzīvojot pandēmijas laikā Ņujorkā, ir saplānotas pa stundām. Jau krietnu laiku viņa darbojas kā veselības attīstības konsultante Apvienoto Nāciju Organizācijas birojā Ņujorkā, kā arī savā uzņēmumā, kur attīsta zinātniskos izgudrojumus antibakteriālā, pretiekaisumu un audu reģenerācijas laukā. Un tikai tagad Butkēviča atklāj, ka šo gadu veltījusi Covid-19 aizsardzības līdzekļa radīšanai.

foto: no privātā arhīva
Pērn februāra vidū Alēna devās uz Ameriku, pat nenojaušot, ka gads būs jāpavada Ņujorkā. Tagad viņa ir gandarīta un piebilst, ka laiku prombūtnē no dzimtenes ir izmantojusi lietderīgi.

“Kā zināms, maskas lietošana nav veids, kas droši pasargātu no saslimšanas ar Covid-19, taču es esmu izgudrojusi līdzekļus, kuri koronavīrusu “nogalina” pirms tā nokļūšanas elpceļos. Tie “nogalina” Covid-19 tieši tad, kad tas ir kontaktā ar seju un elpvadiem. Daudzi sejas maskas lieto vairākas reizes, nevis tikai vienu. Kad elpojam, maskā ir mitrums, un vīrusiem, baktērijām tā ir laba vide, kur vairoties. Savā ziņā maska ir kā baktēriju perēklis. Šis līdzeklis, ko var uzpūst uz sejas maskas, radīts, lai neitralizētu vīrusa dzīvotspēju šādā vidē un tas nenonāktu elpceļos,” pastāsta Alēna.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Uz jautājumu, kāpēc, viņasprāt, tieši Amerikā ir viena no lielākajām cilvēku mirstībām no Covid-19, Butkēviča skaidro: “Manā izpratnē tas ir tāpēc, ka cilvēkiem šeit nav imunitātes. Cilvēki nemaz nezina, kā dzīvot citādāk, veselīgāk.”

Cīņai ar koronavīrusu viņa izgudrojusi arī deguna pilienus un mutes skalojamo līdzekli, kas jau esot patentēts. “Patlaban mēs izejam regulatoro ceļu, lai šos produktus varētu lietot Latvijā un pasaulē. Esmu aizsūtījusi paraugus uz Latviju, lai tos neatkarīgi pārbauda arī tur, tāpat esmu nosūtījusi līdzekļu paraugus Latvijas valdībai. Ar šo veikumu vēlētos iznest Latvijas vārdu pasaulē,” nosaka Alēna. Viņa, protams, arī pati lieto jauno līdzekli, lai nesaslimtu ar Covid-19. Bet par plāniem vakcinēties runāt nevēlas. “Arī Amerikā sabiedrība sašķēlusies divās daļās. Vieni vēlas vakcinēties un pieteikušies garās rindās, lai saņemtu vakcīnu, taču otra puse ir kategoriska un par vakcinēšanos nedomā. Šis līdzeklis būs paredzēts arī tai sabiedrības daļai, kurai veselības apsvērumu dēļ vakcinēšanās nebūs iespējama,” atzīst Butkēviča.

foto: no privātā arhīva
Alēna atklāj, ka šajā pandēmijas laikā, kad daudz kas nav iespējams, viņa ir pievērsusies lietām, kurām līdz šim nav atlicis laika. Piemēram, gleznošanai. “Gleznot sāku mācīties pirms četrdesmit gadiem, bet aizņemtības dēļ nebija sanācis to turpināt. Tagad esmu iegādājusies molbertu un brīvajos brīžos gleznoju,” priecīgā balsī teic viņa.

Citas interesantākās ziņas un notikumus skatiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!