foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
Daudziņa amizantā video atklāj, kā pareizi runāt Covid-19 laikā, un šajā jokā ir daļa patiesības
Joks labs, bet... tajā ir daļa patiesības.
Trakā pasaule
2020. gada 14. novembris, 08:03

Daudziņa amizantā video atklāj, kā pareizi runāt Covid-19 laikā, un šajā jokā ir daļa patiesības

Kas Jauns Avīze

Aktrise Zane Daudziņa nākusi klajā ar joku video, kurā, atsaucoties uz Latvijas Runas pedagogu asociāciju, valodniekiem un biologiem, ieteikts reformēt latviešu valodu pandēmijas apstākļiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Proti, ir valodas skaņas, kas vīrusu izplata vairāk. "Sīku siekalu pilieniņu izdalīšanās latviešu valodā saistīta ar atsevišķu konsumantu jeb līdzskaņu lietošanu," stāsta Daudziņa. Patskaņi nozīmīgu kaitējumu neradot, bet līdzskaņi veidojas uz izelpas bāzes, tāpēc pieskaitāmi pulmonoloģisko skaņu grupai.

Tādi esot b, p, t, d, izrunājot, piemēram, vārdus "piparkūka" vai "Perevoščikovs", aerosolu izsviede no mutes dobuma varot sasniegt līdz pieciem metriem sekundē.

Tad nu valodnieki, lai pandēmijas laikā glābtu latviešu tautu un valodu, rosina fonētiskās pārmaiņas. Pirmajā posmā balsīgos un nebalsīgos līdzskaņus b un p aizstāt ar m. Tad – t un d nomainīt ar n.

"Malta nāca naunumeina, kā ar sniegu amsnigusi, nav ar sniegu amsnigusi, nāk ar savu nikumiņu," deklamē Daudziņa. Skan savādi, bet "mirmajā vietā" liekama "naunas vesenīma". Un visbeidzot nomainīt v pret l, vēl dažas pārmaiņas un, kā novēl Daudziņa: "Lisiem lamu, lamu leselīmu!"

Katrā jokā ir daļa patiesības

Bet – mēdz teikt, ka katrā jokā ir daļa patiesības, un šis ir tas gadījums. Zinātnieki patiešām pieļauj, ka runas veids var ietekmēt vīrusu pārnešanas ātrumu un dažas valodas šajā ziņā ir riskantākas, jau vasarā rakstīja izdevums "Popular Mechanics".

Tieši tāpēc sabiedriskās vietās jānēsā maskas, jo tās aiztur sīksīkos ūdens pilienus, ar kuriem izplatās vīruss. Piemēram, angļu valodā, neradot gaisa plūsmu no mutes, var izdot tikai dažas skaņas. Salīdzinājumam – runājot angliski, audums plivinās mutes radītajā vējā, kamēr japāņu valodā gandrīz pilnībā paliek nekustīgs.

Interesanti, ka blīvi apdzīvotajā Japānā līdz 6. novembrim bijuši nepilni 105 000 Covid-19 inficēšanās gadījumu (829 uz miljonu) un 1806 mirušie. ASV attiecīgi vairāk nekā 9,9 miljoni (29 960 uz miljonu) un ap 241 000, Lielbritānijā – ap 1,1 miljonu (16 515 uz miljonu) un 48 120. Protams, jāņem vērā arī, kādi un cik ātri ieviesti ierobežojumi, kāda ir sabiedrības attieksme.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās