Slavenības
2020. gada 11. novembris, 05:55

Princeses Diānas atklātā intervija bija beigas viņa karjerai, atklāj dizainers, kurš viltoja bankas dokumentus

Jauns.lv

Viesojoties britu rīta TV šovā “Good Morning Britain”, bijušais grafiskais dizainers Mets Veislers atzinies, ka jūtas vainīgs, ka bijis līdzdalībnieks notikumu virknē, kas beigu beigās noveda princesi Diānu līdz nāvei.

foto: ITV/Shutterstock/ Vida Press
BBC bijušais grafiskais dizianers Mets Veislers.

Mets Veislers sarunā ar Pīrsu Morganu un Sūzenu Rīdu pastāstījis, ka telekompānija BBC iekļāvusi viņu melnajā sarakstā par to, ka viņš piedalījies princeses Diānas vēsturiskās intervijas tapšanā, ko viņa 1995. gadā sniedza žurnālistam Martinam Bašīram programmā “Panorama”.

foto: TSC/Capital Pictures / MEGA / Vida Press
Princese Diāna sniedz interviju Martinam Bašīram.

Kā zināms, princeses brālis grāfs Čārlzs Spensers nesen atklāja, ka māsa ar viltu piespiesta piekrist atklātajai sarunai ar Bašīru. Žurnālists kā pēdējo trumpi izmantojis bankas izrakstus, ko uzrādījis arī Diānas brālim. Tikai vēlāk atklājies, ka šos dokumentus pēc Bašīra pasūtījuma izstrādājis datorgrafiķis.

foto: ITV/Shutterstock/ Vida Press
BBC bijušais grafiskais dizianers Mets Veislers sniedz interviju pārraides "Good Morning Britain" vadītājiem Pīrsam Morganam un Sūzenai Rīdai.

Mets Veislers sarunā atzinies, ka jūtas vainīgs, ka neapzinājās, ka viltus dokumenti, ko uzskatīja par šova rekvizītiem, vēlāk tiks uzrādīti grāfam Spenseram, lai ar šantāžas palīdzību piespiestu princesi Diānu sniegt interviju.

Viltus dokumentos parādījušās naudas summas, ko ziņu aģentūras pārskaitījušas bijušajam Drošības dienesta vadītājam. Citos izrakstos figurējušas lielas summas, ko Drošības dienests it kā maksājis Diānas un Čārlza privātsekretāriem – Patrikam Džefsonam un Ričardam Eilardam. Princese šantažēta ar apgalvojumiem, ka tiek noklausītas divas viņas privātas tālruņa līnijas un pat ar izdomātu faktu, ka dēlam Viljamam uzdāvinātajā rokās pulkstenī iemontēta sarunu ierakstīšanas iekārta. Visa šī faktu gūzma smagi ievainoja princeses Diānas jūtas un tikai vairoja viņas paranoju. Taču Bašīrs panāca to pēc kā alka. Tuvu izmisumam novestā princese visbeidzot piekrita tikties ar žurnālistu, lai izstāstītu stāstu no sava viedokļa, gadījumam, ja ar viņu kaut kas notiktu.

Princese Diāna. Foto retrospekcija

Princese Diāna. Foto retrospekcija.

gallery icon
117

Vēsturiskā un skandalozā intervija, kurā Diāna atklāti izteicās par prinča Čarlza neuzticību un apliecināja, ka viņasprāt vīrs nebūtu piemērots būt par karali, piesaistīja 23 miljonus lielu auditoriju.

Princese Diāna un princis Čārlzs sadrūmuši

Princese Diāna un princis Čārlzs.

gallery icon
15

Princeses Diānas brālis panācis telekompānijas daļēju atvainošanos par notikušo. Tā atzinusi, ka bankas izraksti bijuši viltoti. Savukārt Bašīrs notikušo nav komentējis, jo BBC pārstāvji norādījuši, ka viņam Covid-19 dēļ esot nopietni sarežģījumi ar veselību.

Briti piemin pirms 20 gadiem bojā gājušo tautas princesi Diānu 2017. gadā

31.augustā aprit 20 gadu kopš autoavarijā gāja bojā Velsas princese Diāna. Gadadienā pie Kensingtonas pils briti nolika ziedus, svecītes un ...

gallery icon
52

Grafiskais dizainers Mets Veislers vēlējies publiski atvainoties BBC un izteicies, ka ar šiem viltojumiem faktiski beigusies viņa karjera.

“[Martins Bašīrs] man teica, ka šos dokumentus [ko uztaisīšu] izmantos tikai kā [reāli eksistējošu dokumentu] kopijas. Es domāju, ka gatavoju rekvizītus filmēšanas vajadzībām,” norāda Veislers.

Princeses Diānas „dekoltē somiņas”

Princese Diāna pati savulaik ieviesusi apzīmējumu „dekoltē somiņas”. Kad viņa dziļi dekoltētā tērpā kāpusi ārā no automašīnām, viņa ar tām ...

gallery icon
5

“Kad es piedalījos programmas “Review of the Year” izstrādē, producents norādīja, ka, lai gan viņiem paticis mūsu radītais koncepts, viņiem teikts, ka ar mums sadarboties nevajadzētu.”

“Tā bija pirmā reize, kad pamanīju, ka ir izdots dekrēts, kurā teikts, ka es vairs nedrīkstu strādāt BBC.”

Princese Diāna un karaliene Elizabete II

Princese Diāna un karaliene Elizabete II.

gallery icon
19

“Vakarā, kad es izgatavoju abus bankas izrakstus, Martins bija kopā ar mani. Es ar viņu biju sadarbojies pie daudzu TV programmu tapšanas. Uzskatīju, ka viņš ir īsts profesionālis un perfekts darbā, ko dara.”

“Viņš teica – ‘Klau, man tiešām vajag divus bankas izrakstus, ko esmu redzējis un kas liecina par uzraudzību un to, ka cilvēkiem maksā, ka viņi kādu novēro.’”

Princese Diāna ar dēliem

Princese Diāna ar dēliem princi Viljamu un princi Hariju.

gallery icon
54

“Viņš nenosauca nevienu vārdu, viņam bija piezīmju grāmatiņa un visu savu informāciju viņš paturēja pie sevis.”

“Viņš ar pildspalvu papīram pat nepieskārās un uzstāja, lai veicu visu dokumentu izveidošanas darbu.”

Pīrss Morgans apjautajās Metam Veisleram, kā viņš jūtas, zinot, ka intervija pamudināja Diānu pamest karalisko ģimeni, zaudējot aizsardzību, kas varēja novērst viņas nāvi.

Veislers uz to atbildēja: “Tas liek man justies vainīgam, ka biju tik ļoti nodevies darbam un neuztvēru signālus, ka te kaut kas nav pareizi.”

Princeses Diānas un prinča Čārlza kāzas 1981. gada 29. jūlijā

1981. gada 29. jūlijā visa Lielbritānija svinēja karaliskās kāzas - princis Čārlzs precējās ar princesi Diānu.

gallery icon
23

“Ir sajūta, ka esi pielicis roku kaut kam, kas beidzās briesmīgi. Ar šo domu man jāsadzīvo visu laiku.”

“Kāpēc es to neapšaubīju? Kad rēķinā parādījās kompānija un es redzēju vārdu, kas tika izmantots iepriekšējā “Panorama” pārraidē. Vārdu, ko man bija jāizdomā.”

“Kad es par to apjautājos Martinam, viņš atbildēja – ‘Nē, nē, būs labi, viss ir pareizi.”

“Es domāju, ka viņš nekad neko nedara aplami.”

Cilvēkus tik ļoti mīlošā princese Diāna

Diāna vienmēr gribēja būt princese cilvēku sirdīs, kāda arī bija.

gallery icon
41