Izstādes “Madernieka stils” atklāšana

2020. gada 4. novembrī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā tika atklāta vērienīga izstāde “Madernieka stils”, kas atzīmē latviešu lietišķās mākslas ...

gallery icon
88
Slavenības
2020. gada 5. novembris, 09:25

FOTO: Zatleru pāris un citi mākslas mīļotāji pulcējas izstādes “Madernieka stils” atklāšanā

Jauns.lv

Trešdien, 4. novembrī, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā tika atklāta vērienīga izstāde “Madernieka stils”, kas atzīmē latviešu lietišķās mākslas un dizaina pamatlicēja Jūlija Madernieka 150 gadu jubileju.

Kamēr valdība lemj par priekšlikumiem, kā ierobežot un mazināt saslimstību ar Covid-19, prātojot pat par jelkādu publisku pasākumu aizliegumu, tikmēr mākslas mīļotājiem vēl bija iespēja apmeklēt vērienīgo izstādi “Madernieka stils”.

foto: Mārtiņš Ziders
Izstādes atklāšanas viesu vidū - Latvijas Valsts 7. prezidents Valdis Zatlers ar sievu Lilitu.

Novators, reformators, jauno mākslinieku mentors un viens no pirmajiem profesionālajiem latviešu dizaineriem – šodien vērtējot. “Raksta rotnieks”, “zīmējuma zintnieks” un “spilgts īpatnis” – laikabiedru skatījumā.

Jūlijs Madernieks (1870–1955) pavēris ceļu latviešu dizainam, veidojot nozīmīgus sabiedriskos interjerus un mēbeles, radot metus tekstila dizainam, strādājot grāmatu un lietišķajā grafikā, kā arī būdams talantīgs pedagogs un mākslas kritiķis. Izstādes autori – kuratori un scenogrāfi – atklās meistara universālo radošās darbības diapazonu un bagātīgo mantojumu no 21. gadsimta perspektīvas. Izstāde iepazīstinās ar Madernieka ornamentu kompozīciju metiem un tekstilijām, projektētajām mēbelēm, kā arī lietišķās grafikas paraugiem.

Jūlijs Madernieks daudzpusīgi darbojās interjera dizainā: meistars izstrādā mēbeļu projektus, dekoratīvo tekstiliju kompozīcijas, tapešu rakstus, metus keramikas objektiem, metālkalumiem un citiem interjera priekšmetiem.

Jūlijs Madernieks uzskatāms par konsekventāko ornamenta dizaina un burtveidola reformatoru Latvijā, un viņa paveiktais iedvesmo arī mūsdienu dizainerus. Meistars veidoja preses, grāmatu un lietišķās grafikas dizainu, bija viens no pirmajiem latviešu māksliniekiem, kas mērķtiecīgi pievērsās teksta grafiskajam risinājumam.

Stāstu par Jūliju Madernieku turpinās izstādi pavadošā izglītības programma. Tā iedalīta vairākos ciklos, kas skar mākslinieka talanta un personības būtiskas šķautnes: fotogrāfija, burtveidolu radīšana, mēbeļu dizains un mūzika. Madernieka interešu sfēras varēs tuvāk iepazīt gan teorētiski – lekcijās, gan praktiski – radošajās darbnīcās. Paralēli izstādei top bagātīgi ilustrēts rakstu krājums, kurā Latvijas vadošie mākslas un dizaina teorētiķi padziļināti iepazīstinās ar meistara radošo devumu.