foto: Matthew Ashmore / Alamy/ Vida Press
Sulainis ar pārgrieztu rīkli un karaļa Henrija neuzticīgās sievas - britu karaļnama īpašumi esot spoku apsēsti
Vindzoras pils
Trakā pasaule
2020. gada 31. oktobris, 08:32

Sulainis ar pārgrieztu rīkli un karaļa Henrija neuzticīgās sievas - britu karaļnama īpašumi esot spoku apsēsti

Jauns.lv

Aplūkojot senas un greznas būves, nereti prātā pavīd doma par ko augstākstāvošu. Spoku stāsti nav sveši arī britiem, kuri ir pārliecināti - apsēstas ir arī pašas karaliskās ģimenes mājas un īpašumi. Galu galā, liela daļa no celtnēm piedzīvojušas drūmus notikumus.

Vindzoras pils

foto: Derek Croucher / Alamy/ Vida Press
Vindzoras pils

11.gadsimtā celtā Vindzoras pils ir slavena ar karaliskajām kāzām, turklāt tā ir viena no senākajām karaliskās ģimenes mājvietām. Šī ir lielākā apdzīvotā pils pasaulē un karalienes Elizabetes II oficiālā ārpus Londonas rezidence.

Tiek uzskatīts, ka Vindzoras pilī spokojas vairāku mirušo gari, tostarp karalis Henrijs VII un karalis Džordžs III. Runā, ka ēkā par sevi atgādina arī kāds grenadieris, kurš nošāvies gājiena laikā.

Tomēr viens no karalienei Elizabetei II tuvākajiem gariem, kas joprojām turpina slīdēt pils gaiteņos, esot viņas māte Elizabete, kuras papēžu klaboņu varot sadzirdēt pils bibliotēkā.

Bakingemas pils

foto: JOHN KELLERMAN / Alamy/ Vida Press
Bakingemas pils

Pazīstamākais no britu karaliskās ģimenes īpašumiem neapšaubāmi ir 1703.gadā uzceltā Bakingemas pils. Tā ir Apvienotās Karalistes valdošo monarhu oficiālā Londonas rezidence jau kopš 1837. gada. 

Mēļo, ka pils aizmugurējo terasi apsēdis mūks, kurš ilgojoties pēc klostera, kas reiz slējies pils vietā. Tāpat karaliskajā rezidencē spokojoties karaļa Edvarda II privātais sekretārs Džons Gvinns, kurš pēc šķiršanās no sievas pilī izdarījis pašnāvību nošaujoties.

Balmorālas pils

foto: action press/ Vida Press
Balmorālas pils

Balmorālas pils ir privātīpašums, kas atrodas Aberdīnšīras grāfistē, Skotijā. Pili 1852. gadā nopirka karaliene Viktorija un viņas vīrs princis Alberts. Tagad tā ir karalienes Elizabetes II vasaras māja.

Tieši šeit mīt viens no populārākajiem spokiem - Džons Brauns. Brauns bija karalienes Viktorijas kalpotājs un labs draugs. Baumo, ka abus vienojušas romantiskas jūtas, jo tieši viņš karalieni atbalstījis pēc vīra nāves.

18 gadus līdz pat savai nāvei viņš kalpojis karalienei Viktorijai un turpinot dzīvot pils sienās vēl šodien. Viņš manāms pils koridoros, tērpies tradicionālajā skotu kiltā.

Hemptonas pils

foto: Vida Press
Hemptonas pils

16.gadsimta sākumā celtajā pilī Londonā esot jūtami vairāki gari, tostarp vismaz divas Henrija VIII sievas. Karaļa trešā sieva Džeina Sīmora mirusi Hemptonas pilī vien trīs dienas pēc dēla dzemdēšanas. Leģenda vēsta, ka uz kāpnēm, kas ved uz Sīmora mīļotās istabu, šodien nereti parādoties bāls stāvs.

Pilī spokojoties arī karaļa piektā sieva Katrīna Hovarda, kurai par laulības pārkāpšanu 1542.gadā tika izpildīts nāvessods ar galvas nociršanu. Viņai bija tikai 19 gadu. Viņas spoks skrienot pa gaiteni un kliedzot pēc žēlastības, atainojot brīdi, kad viņa arestēta.

Henrijam VIII Tjudoram dzīves laikā bija 6 sievas.

Kensingtonas pils

foto: Vida Press
Kensingtonas pils

1605. gadā celtajā Kensingtonas pilī pasaulē nākusi un bērnību pavadījusi karaliene Viktorija. Pēc viņas šo pili par mājām saukuši daudzi karaļnama pārstāvji. Princis Čārlzs un princese Diāna šeit dzīvoja kopā ar abiem dēliem, bet šobrīd pils ir vislabāk pazīstama kā prinča Viljama un hercogienes Ketrīnas oficiālā Londonas rezidence. 

Arī šeit netrūkstot pārdabisko parādību, un viens no gariem esot pats karalis Džordžs II. Laikā, kad viņš gulējis uz nāves gultas, noticis Septiņgadu karš, un viņš gaidījis ziņu no savas karaspēka daļas. Runā, ka viņš nomiris, skatīdamies pa logu un sakot: "Kāpēc viņi nenāk?" Leģenda vēsta, ka viņš joprojām gaida.

Frogmoras kotedža

foto: Shutterstock/ Vida Press
Frogmoras kotedža

Frogmoras kotedža ir nams, kurā pirms došanās uz Kaliforniju dzīvoja Saseksas hercogu pāris princis Harijs un viņa sieva Megana.

Šajā namā baisas vēsmas iedveš fakts, ka tas atrodas netālu no karaliskā mauzoleja, kurā apbedīta karaliene Viktorija un princis Alberts.

Londonas tornis

foto: Alan Gallery / Alamy/ Vida Press
Londonas tornis

Lai gan šobrīd šī nav karaliskā rezidence, arī šīs sienas piedzīvojušas ne vienu vien traģisku atgadījumu, kas saistāms ar karaļnamu. 11.gadsimta sākumā celtā Vēsturiskā karaliskā pils un cietoksnis Londonas Tauers ir viena no senākajām un pazīstamākajām Lielbritānijas ēkām. Ilgu laiku Tauers bija Anglijas monarhu dzīvesvieta. 

Londonas tornis ir bēdīgi slavens arī ar to, kas tas tika izmantots kā cietums un vieta nāvessodu izpildei.

Visslavenākais Londonas torņa spoks neapšaubāmi ir Henrija VIII otrā sieva Anna Boleina. 1536.gadā cietokšņa teritorijā Boleinai par laulības pārkāpšanu nocirta galvu. Viņas gars joprojām esot sastopams miršanas vietā.

Holirūdhausas pils

foto: John Peter Photography / Alamy/ Vida Press
Holirūdhausas pils

Holirūdhausas pils ir karalienes Elizabetes II oficiālā rezidence, kad viņa viesojas Skotijā. Šajā namā notiek arī dažādu Skotijas nacionālo svētku svinības un pasākumi.

Šīs ēkas teritorijā 1566.gadā risinājušies traģiski notikumi. Skotijas karalienei Marijai bijusi dēka ar viņas privāto sekretāru Dāvidu Ricio. Viņas vīrs (vienlaicīgi arī brālēns) lords Dārnlijs par to saniknojies un pavēlējis vīrieti nogalināt.

Karaliene Marija tolaik bijusi septītajā grūtniecības mēnesī un bijusi spiesta skatīties, kā Ricio tiek nogalināts.

Tikai pēc astoņiem mēnešie arī pats lords Dārnlijs miris Holirūdhausas pilī. Runā, ka viņa slepkavību pasūtījusi satriektā sieva. Lorda Dārnlija gars joprojām spokojoties vecajās pils istabās.

Sandringemas īpašums

foto: Mark Boulton / Alamy/ Vida Press
Sandringemas īpašums

Sandringema atrodas Norfolkas grāfistē, Anglijā, un ir vēl viens no karaliskajai ģimenei piederošajiem privātīpašumiem. 1862. gadā Sandringema bija karaļa Edvarda VII lauku rezidence. Karaliene Elizabete II to mantoja no tēva 1952. gadā un tieši šeit karaliene Ziemassvētku vakarā pulcē kopā visu savu kuplo ģimeni.

1980.gadā princis Čārlzs sūdzējies, ka namā ik pa laikam jūtams neizskaidrojams aukstā gaisa pieplūdums. Esot ziņots, ka no plauktiem reizi pa reizei krītot grāmatas, pats no sevis ieslēdzies un izslēdzies apgaismojums. Tāpat novērota poltergeista aktivitāte - no gultām tiekot rautas nost segas, pa istabām lidinātas Ziemassvētku atklātnītes. Savukārt gaiteņos dzirdami soļi.

Anmerhola

foto: Paul Marriott / Alamy/ Vida Press
Anmerhola

Anmerhola ir 10 guļamistabu lauku māja, kas ir karalienes Elizabetes II privātīpašums. Šo māju karaliene pasniedza kā kāzu dāvanu mazdēlam princim Viljamam un viņa sievai Kembridžas hercogienei Ketrīnai. Līdz 2017. gadam jaunā ģimene to izvēlējās par savu galveno dzīvesvietu, bet, kad viņu pirmdzimtais princis Džordžs sāka iet skolā, ģimene pārcēlās uz Kensingtonas pils apartamentiem Londonā.

Šo ēku esot apsēdis Henrijs Volpols - ticīgais, kurš iepriekš mājojis šajā namā. Volhols spīdzināts un pakārts Londonas tornī par viņa katoļticību.

Kā ziņo Express.co.uk, karaliskajam pārim neesot bijušas problēmas dalīt namu ar spoku. "Neviena veca māja nebūtu pilnīga bez tās spoka," viņi teikuši.

Sentdžeimsa pils

foto: david a eastley / Alamy/ Vida Press
Sentdžeimsa pils

Sentdžeimsa pils, kas tika uzbūvēta Henrija VIII valdīšanas laikā, vairāk nekā 300 gadus bijusi Anglijas karaļu un karalieņu oficiālā rezidence līdz pat karalienes Viktorijas valdīšanai. Šobrīd nams ir princeses Annas, princeses Beatrises, karalienes māsīcas princeses Aleksandras mājvieta. Pilī bieži notiek pieņemšanas un labdarības pasākumi, kas saistīti ar birtu karaliskās ģimenes pārstāvjiem.

Baisi nostāsti vēsta, ka šajā namā joprojām ar pārgrieztu rīkli spokojoties sulainis Džozefs Seliss, kurš kalpojis Lielbritānijas karaļa Džordža III piektajam dēlam Ernstam Augustam I. Seliss miris pēc mīklainiem notikumiem 1810.gadā. Hannoveres karalis Ernsts Augusts kādu nakti pamodies no sitieniem pa galvu. Skrienot pēc palīdzības, karalis saņēmis zobena triecienu kājā. Uzbrucējs aizbēdzis, bet palīgā steidzies karaļa kalps.

Pēc trauksmes izsludināšanas kopā sapulcējušies visi nama iemītnieki, izņemot vienu - sulaini Džozefu Selisu. Viņš vēlāk atrasts savā istabā ar pārgrieztu rīkli. Tiesa atzina, ka Seliss izdarījis pašnāvību.

Nama apmeklētāji stāsta, ka koridoros dažreiz redzama tumša figūra,un jūtama svaigu asiņu smaka.