TV
2020. gada 30. septembris, 17:00

Supervaronis Bousmens zaudē ļaunai slimībai

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Augusta nogalē kinomīļotājus šokēja sēru vēsts – mūžībā devies filmas "Melnā Pantera" ("Black Panther") aktieris Čedviks Bousmens, kurš četrus gadus, nevienam, izņemot ģimeni, to nesakot, cīnījies ar vēzi. Viņam bija tikai 43 gadi.

Čedviks Bousmens mūžībā devās savās mājās Losandželosas apkaimē. Viņam līdzās bija sieva un ģimene. Ar sievu, dziedātāju Teilori Simonu Ledvardu aktieris iepazinās 2015. gadā, īsi pirms viņam konstatēja nāvējošo slimību – resnās zarnas vēzi trešajā stadijā. Aizvadītā gada oktobrī Čedviks saderinājās ar Teilori un drīz pēc tam apprecējās klusā ceremonijā.

Postošā slimība

Aizvadītajos četros gados Bousmens pārcieta neskaitāmas ķirurģiskas operācijas, ķīmijterapijas kursus un dažādas ārstnieciskas procedūras. Diemžēl nekas nespēja līdzēt. Slimība aizvien turpināja progresēt. 2020. gada sākumā viņam konstatēja vēzi jau 4. stadijā. Neraugoties uz ļauno slimību, par kuru Čedviks savas dzīves laikā nekad tā arī netika runājis publiski, viņš visu laiku turpināja strādāt un filmēties. «Kā īsts cīnītājs Čedviks tam visam izgāja cauri, sniedzot mums tik daudz filmu, ko jūs tā mīlat,» pēc aktiera nāves oficiālajā paziņojumā rakstīja viņa ģimene. Daudzu filmu uzņemšanā Bousmens patiešām piedalījies, vienlaikus izejot ķīmijterapijas kursus un pārciešot operācijas.

Čedviks Bousmens, kurš Holivudas filmās atveidojis pirmo afroamerikāņu profesionālo beisbolistu Džekiju Robinsonu un soulmūzikas krusttēvu Džeimsu Braunu, visā pasaulē pazīstams kļuva ar lomu «Marvel» pasaules supervaroņu grāvējā «Black Panther».

Šī filma pasaules kinovēsturē ierakstīta kā pirmais supervaroņu grāvējs, kurā gan režisors, gan lielākā daļa aktieru sastāva ir tumšādaini, turklāt tā tika nominēta «Oskara» balvai kā gada labākā filma. Līdz tam nevienai supervaroņu filmai tāds sasniegums nebija izdevies.

115. mazbērns vecmāmiņai

Čedviks Ārons Bousmens pasaulē nāca 1977. gada 29. novembrī Andersonas pilsētā Dienvidkarolīnas štatā ASV. Viņa vecāki nebija saistīti ar mākslu – tēvs Lerojs Bousems bija  uzņēmējs, bet mamma Kerolaina strādāja par medmāsu. Ģimene nebija bagāta, taču viss nepieciešamais, lai nodrošinātu dēlam laimīgu bērnību, tai bija. Vecāki dēlu audzināja reliģiozā atmosfērā, un visi regulāri apmeklēja baznīcu.

Čedviks bija vienīgais bērns ģimenē, taču viņam ir ārkārtīgi daudz attālu radinieku. «Kad nomira mana vecmāmiņa, viņai kopumā palika 115 mazbērnu un mazmazbērnu. Un tas ir tikai no mātes puses,» reiz kādā no intervijām izteicās Čedviks.

Traģēdija pamudina sarakstīt lugu

Bērnībā Čedvikam ne reizi vien savā štatā nācies saskarties ar rasismu. Viņš jau no agras bērnības aizrāvies ar basketbolu. Tieši ar šo sporta veidu saistās kādas netīkams atgadījums no skolas gadiem. Reiz vidusskolā viņa komandas biedrs sašauts sporta spēles laukumā, bet policija notikušo reģistrējusi kā «nelaimes gadījumu». Pieredzētā traģēdija pamudinājusi Bousmenu sarakstīt izrādi, kuras sižets tapis pēc patiesiem notikumiem, ko puisis redzējis pats savām acīm.

Čedviku neinteresēja ne uzņēmējdarbība, ne medicīna, kā vecākus. Viņu jau no agras bērnības vilināja skatuve. Kad jaunietis pabeidza mācības skolā, viņš iestājās Hovarda universitātē Vašingtonā. Bousmens ieguva bakalaura grādu režijā. Pēc tam viņš pārcēlās uz Angliju, kur sāka studijas Britu teātra akadēmijā. Nākamais aktieris piedalījās tādā iestudējumā kā «Romeo un Džuljeta». Savukārt par sarežģīta pusaudža lomas atveidojumu Rona Millera lugā viņš pat saņēma prestižu prēmiju.

Jau studiju gados Bousmens pierādīja sevi kā talantīgu daudzās jomās: viņš spēlēja uz teātra skatuves, rakstīja scenārijus un uzņēma īsfilmas. Čedviks atrada arī laiku sportam un regulāriem basketbola treniņiem, kas bija viņa sirdslieta jau no agras bērnības.

Pirmās lomas seriālos

Bousmena karjera aizsākās 2000. gadā. Sākotnēji viņš spēlēja tikai un vienīgi TV seriālos. 2003. gadā ēterā nonāca projekts «Third Watch», kurā Bousmenam piešķīra epizodisku lomu. Šajā pašā laikā viņš filmējās arī populārajā ziepju operā «All My Children», ko uzņēma no 1970. līdz pat 2011. gadam. Čedviks tajā atveidoja personāžu, vārdā Regijs Porters.

Ar katru gadu Čedvika kinolomu saraksts kļuva aizvien plašāks. TV lomām klāt nāca arī kino projekti. 2012. gadā ekrānos iznāca filma «The Kill Hole» ar Pīteru Grīnu un Billiju Zeinu galvenajās lomās. Šajā kara drāmā Čedviks atveidoja leitnantu Semjuelu Dreiku.

Gribēja atteikties no aktiera karjeras

Uz dzīvi Losandželosā Čedviks pārcēlās 2008. gadā, kad viņa karjera sāka piedzīvot aizvien straujāku augšupeju. Savu pirmo galveno lomu viņš saņēma 2013. gadā – Braiena Helgelenda filmā «42», kurā atveidoja slaveno beisbolistu Džekiju Robinsonu. Kad izsludināja kino proves uz šo lomu, Bousmens strādāja pie savas lugas iestudēšanas un apsvēra nākotnē pilnībā atteikties no aktiera karjeras, pilnībā veltot sevi režisora darbam. Džekija Robinsona lomai bija izvirzīti 25 aktieru kandidāti, taču režisora Braiens Helgelends bez liekas apdomāšanas jau otrajā konkursa kārtā apstiprināja tieši Bousmenu kā īsto aktieri šai lomai. Pēc tā Čedvika nākotnes plāni kardināli mainījās.

2014. gadā viņš nofilmējās galvenajās lomās drāmā «Draft Day», kurā viņa kino partneri bija Kevins Kostners un Dženifera Gārnere, kā arī biogrāfiskajā filmā par mūziķi Džeimsu Braunu «Get on Up». 2016. gadā aktieri apstiprināja supervaroņa Melnās Panteras lomai filmā «Captain America: Civil War».

foto: Publicitātes

Savukārt 2018. gadā supervaronim Melnā Pantera iznāca pašam sava filma, kas uzstādīja daudzus rekordus. Līdz šim tā ir devītā visu laiku visvairāk pelnošākā filma, trešā visvairāk nopelnījusī filma ASV un Kanādā un otrā visvairāk ieņēmumus guvusī filma 2018. gadā. Piekāpjoties vien supervaroņu sāgai «Avengers: Infinity War». Jāatzīmē, ka arī tajā Čedviks atveido Melno Panteru.

«Shortcut» piedāvā - piecas filmas ar Čadviku Bousmenu

Viens no ASV sporta leģendām ir Džekijs Robinsons – pirmais tumšādainais atlēts, kas spēlējis Augstākajā beisbola līgā.

Un 2013. gada biogrāfiskajā drāmā «42» viņu atveido Čadviks Bousmens – aktierim šis bija karjeras augšupejas pirmais pakāpiens. Bousmena aktiermākslu slavēja, filma bija tiešām izdevusies, un ceļš uz Holivudas virsotni bija vaļā.

2014. gada biogrāfiskajā drāmā «Tik uz augšu vien» Bousmens atveido par soulmūzikas krusttēvu dēvēto mūziķi Džeimsu Braunu.

foto: Publicitātes

Viens no filmas producentiem ir ne mazāk zināmais mūziķis Miks Džegers, kas ar Braunu, protams, bijis pazīstams. «Viņš vienmēr pret mani bija laipns, jauks, respektēja mani. Pat tad, kad biju jauns, neuzskatīja mani par kaut kādu zeņķi. Vienmēr mani uzmundrināja. Es daudz skatījos viņa uzstāšanās, viņš mani tiešām iedvesmoja, un es no viņa daudz mācījos. Un vienmēr viņu esmu apbrīnojis,» par Braunu izteicies Džegers.

Ņujorkā notikusi laupīšana, kuras laikā apšaudē ar noziedzniekiem gājuši bojā astoņi policisti. Detektīvs Andrē Deiviss, ko atveidot Čadviks Bousmens, saņem uzdevumu par katru cenu notvert vainīgos, taču jau pašā sākumā viņš uziet daudz dīvainu faktu un sakritību.

foto: Publicitātes

Sekojot noziedzniekiem pa pēdām, Deiviss sāk atklāt iespaidīgu korupcijas tīklu, un galu galā detektīvs nolemj īstenot vēl nebijušu operāciju – pilnībā nodalīt Manhetenu no ārpasaules, slēdzot visus ceļus, kas ved uz salu un no tās, tostarp 21 tiltu.

Brīdī, kad cilvēces nākotne balansē uz naža asmens, kāds parasts mirstīgais Beks nolemj doties briesmu pilnā ceļojumā, lai atpestītu pasauli un izglābtu savu mūža mīlestību.

foto: Publicitātes

Lai spētu īstenot cēlos nodomus, viņam jānodrošinās ar varenā dieva Hora palīdzību cīņā pret tumsas dievu Setu, kurš uzurpējis Ēģiptes valdnieka troni un iedzinis reiz tik mierīgo un plaukstošo impēriju haosā un konfliktos. Elpu aizraujošā cīņa prasīs drosmi un upurēšanos gan no dieviem, gan mirstīgajiem. 2016. gada fantāzijas piedzīvojumu filmā Bousmenam uzticēta Tota – ēģiptiešu gudrības dieva – loma.

Kad Atriebēji tika iejaukti pasaules mēroga incidentā ar graujošām sekām, valdība nolemj izdot likumu par supervaroņu reģistrāciju un kontroli. Saskatot tajā cilvēktiesību pārkāpumus, Stīvs Rodžerss un viņa domubiedri iestājas pret jauno kārtību. Taču, esot vienisprātis ar jauno likumu, Tonijs Stārks nostājas citādi domājošo vadībā. Atriebēji piedzīvo šķelšanos un jauna Pilsoņu kara sākumu starp naidīgajām pusēm, kamēr šīs situācijas izmantošanai plānus jau kaļ kāds noslēpumains ļaundaris.

foto: Publicitātes

2016. gada supervaroņu grāvējā – vienā no «Atriebēju» sāgas kritiķu vislabāk novērtētajām filmām – Bousmens atveido Melno Panteru jeb izdomātās Āfrikas nācijas Vakandas princi T’Čallu. Tieši šī arī bija pirmā reize, kad Melnā Pantera parādījās «Atriebēju» sāgā. Vēl pēc diviem gadiem Bousmens jau bija galvenajā lomā – Melnajai Panterai tika veltīta atsevišķa filma. Savukārt «Kapteinis Amerika: Pilsoņu karš» ne tikai kases ieņēmumos pārsniedza 1,15 miljardu ASV dolāru robežu, kļūstot par gada ienesīgāko filmu, bet arī tika pie kritiķu uzslavām. Tieši šī filma aizsākusi «Marvel» komiksu ēru, kad kaujas ainu pilns supervaroņu grāvējs vairs nav ar aiz matiem pievilktu bērnišķīgu scenāriju, bet liek domāt un aizskar sabiedrībai nozīmīgas tēmas.

Materiāls tapis sadarbībā ar «Tet»