TV
2020. gada 7. septembris, 16:00

Īpaši aktuāli - seriāls "Sergeja Skripaļa lieta"

Jauns.lv

Ceturtdienās telekanālā "360TV" var lūkot seriālu "Sergeja Skripaļa lieta". .

2018. gada martā nelielā Lielbritānijas pilsētiņā Solsberijā notika pirmais ķīmiskais uzbrukums Eiropā pēc Otrā pasaules kara. Krievu un britu dubultaģenta Sergeja Skripaļa mājas durvis tika aplietas ar nervus paralizējošu indi. 66 gadus vecais Skripaļs un viņa 33 gadus vecā meita Jūlija tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā. Lai arī sākotnēji šķiet, ka pāris ir pārdozējis narkotikas, pēc rūpīgākas mediķu apskates, ir skaidrs, ka viss nav gluži tā, kā izskatās. Tāpat, ielūkojoties abu dokumentos, atklājas viņu patiesās personības.

Brīnumainā kārtā uzbrukumā izdzīvoja gan Jūlija, gan Sergejs, bet diemžēl mira citi pilsētas iedzīvotāji. Notikums izraisīja starptautisku skandālu, iedvesa bailes vietējos iedzīvotājos un burtiski paralizēja Solsberijas dzīvi. Uzbrukumā izmantota nervus paralizējošā viela «Novičok» – vien puse tējkarotes šī ķīmiskā ieroča spēj nogalināt 20 000 cilvēku.

Pēc patiesiem notikumiem veidotais seriāls soli pa solim šķetina baisos notikumus, izmeklēšanas gaitu, meklē vainīgos un gaismā ceļ līdz šim nepubliskotus faktus. Lomās: Anne Marī Dafa, Reifs Spols, Maianna Buringa, Marks Edijs, Anabella Šolija un citi.

foto: Publicitātes

Par Skripaļiem un indi «Novičok»

Ironiski, bet seriāls klajā nācis laikā, kad pasauli pāršalcis jauns indēšanas skandāls Alekseja Navaļnija lietā, tāpēc tas šobrīd sķiet jo īpaši aktuāls. Spiega Sergeja Skripaļa un viņa meitas indēšana Lielbritānijā, izmantojot kaujas vajadzībām paredzēto masu iznīcināšanas ieroci, vērtējama kā īpaši barbariska slepkavošanas metode.

Bijušais Krievijas izlūkdienestu virsnieks Sergejs Skripaļs Krievijā 2006. gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts. Kopā ar meitu viņi dzīvoja Lielbritānijā, līdz 2018. gada 4. martā bez samaņas abi tika atrasti Solsberi. Aculiecinieks Džeimijs Peins presei toreiz stāstīja: «Izskatījās tā it kā viņas ķermenis būtu miris. Viņas kājas bija stīvas. Kad cilvēki viņu vilka pa zemi, abas kājas bija stīvas un vilkās kopā. Viņas acis bija pilnīgi bālas, tās bija plaši atvērtas, bet baltas, un mutē bija putas. Tad saļima arī vīrietis, viņš pārstāja kustināt rokas, un viņa skatiens bija miris…» Lai arī izveseļošanās cerības līdzinājās nullei, Skripaļi pēc ķīmiskā uzbrukuma izdzīvoja, tiesa, palikdami par invalīdiem. Šīs vasaras sākumā britu mediji vēstīja, ka Skripaļi esot pārcēlušies uz Jaunzēlandi, kur tagad dzīvo ar citu vārdu. Pirms aizbraukšanas Skripaļi vairāk nekā gadu dzīvoja slepenā vietā, kuru viņiem nodrošinājis britu militārais izlūkdienests MI6.

Speciālisti spriež, ka Lielbritānijā izmantotā inde «Novičok» varētu būt visspēcīgākais ķīmiskais ierocis, kāds vien pasaulē eksistē. «Novičok» ir pat efektīvāks par plutoniju, ko izmanto atombumbās. Piemēram, seši plutonija kilogrami, kas atradās atombumbā, ko nometa uz Nagasaki, nogalināja aptuveni 100 000 cilvēku. Teorētiski ar tikpat lielu daudzumu «Novičok» pietiek, lai nogalinātu aptuveni trīs miljonus cilvēku. Praksē gan vajadzētu vairāk, jo inde jāizsmidzina virs pilsētas, tāpēc daļa indes, visticamāk, nesasniegtu mērķi un ar laiku zaudētu savas īpašības.

Lielbritānijas valdībai nebija šaubu, ka Skripaļu noindēt mēģinājuši Krievijas specdienestu pārstāvji. Lielbritānijas ārlietu ministrs (tobrīd) Boriss Džonsons parlamentā skaidroja, ka Krievija sarīkojusi šo uzbrukumu, lai iebiedētu potenciālos pārbēdzējus, kā arī mobilizētu elektorātu pirms prezidenta vēlēšanām. Zinātāji norādīja, ka Krievijas specdienestu rīcībā ir pietiekami daudz dažādu inžu atsevišķu cilvēku novākšanai, tāpēc Skripaļu gadījums, kad ticis lietots masu iznīcināšanas ierocis, vērtējams kā īpaši brutāls. To var uzskatīt par demonstratīvu iebiedēšanas mēģinājumu, jo cilvēka organismā šādas klases indes saglabājas diezgan ilgi un tās ir viegli atklāt. Tik brutālās rīcības vienīgais iemels – pēc iespējas lielāka rezonanse.

Jāpiebilst, ka konkrētās indes izmantošanas vislielākā problēma – kā palikt dzīvam pašam slepkavam. Ir ļoti riskanti izmantot «Novičok» pilsētas atklātā vietā – var negaidīti uzpūst vējš un iet bojā daudzi cilvēki. Jāatgādina, ka nervus paralizējošā viela «Novičok», kas tika izstrādāta vēl Padomju Savienībā, bija paredzēta nevis individuālai izmantošanai, bet gan armijas vajadzībām kā masu iznīcināšanas ierocis. Tāpēc var teikt, ka šo indi ir ļoti grūti, sarežģīti un riskanti izmantot atsevišķa cilvēka slepkavībai – to nav iespējams precīzi dozēt, lai nogalinātu vienu konkrētu cilvēku. Atsevišķas slepkavības paveikšanai tā ir neērta un nedroša viela, turklāt pastāv liela iespējamība saindēt arī citus cilvēkus, kas nejauši gadījušies tuvumā. Tā par «Novičok» upuriem kļuva vēl divi Lielbritānijas iedzīvotāji, kuri bija nonākuši saskarē ar, kā vēlāk apstiprinājās, smaržu pudelītē nomaskēto indīgās vielas flakonu, ko slepkavas bija izmetuši. Kā tas noticis Skripaļu indēšanas gadījumā, sola izpētījis jaunais seriāls. Jāpiebilst, ka pēc indēšanas izplatījās vēsts, ka viens no nozieguma pastrādātājiem ir bijušais čekists Mihails Savickis, kam savulaik bijusi saistība ar Latviju.

Pusgadu pēc notikušā Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja oficiāli paziņoja, ka aiz uzbrukuma Skripaļiem stāv Krievijas Galvenā izlūkošanas pārvalde jeb GRU un izmeklēšanas laikā ir izdevies identificēt divas aizdomās turētās personas – Aleksandru Petrovu un Ruslanu Boširovu. Vēl pēc pāris dienām sekoja pilnīgi negaidīts pavērsiens, jo Krievijas prezidents Vladimirs Putins pēkšņi paziņoja: «Jā, mēs noskaidrojām, kas tie ir par cilvēkiem. Ceru, ka viņi vēl paši par sevi pastāstīs. Tā būs labāk visiem. Nekā krimināla tur nav, ticiet man. Tuvākajā laikā redzēsim.» Pateica – un kā nākotnē ielūkojās. Drīz vien Petrovs un Boširovs tiešām paši piezvanīja Krievijas propagandas kanāla «Russia Today» vadītājai Margaritai Simonjanai un pieteicās sniegt interviju. Tā kļuva par absolūtu grāvēju, jo skatītājiem kā Krievijā, tā ārvalstīs bija grūti novaldīt smieklus, skatoties, kā divi pieauguši vīrieši neveikli mēģina tēlot gejus un stāstīt par to, kā braukuši skatīties uz Solsberijas katedrāli. Jo vairāk tāpēc, ka jau pēc neilga laika atklātībā uzpeldēja informācija, ka Boširovs patiesībā ir GRU pulkvedis Anatolijs Čepiga, kuru pats Putins apbalvojis par Ukrainas teritorijā veiktām specoperācijām. Petrovu vēlāk atpazina kā GRU virsnieku Aleksandru Miškinu. Drīz Putins arī paziņoja, ka uzbrukumā cietušais Skripaļs vispār ir nodevējs un nelietis, jo pats agrāk dienējis GRU un nodevis slepenu informāciju britiem.

Materiāls tapis sadarbībā ar «Tet»