Slavenības
2020. gada 21. augusts, 05:22

Andris Bulis bažīgs par cenu dempingu; Dārta Daneviča saka - viņai piedāvāts filmēties gultas ainās par 500 eiro

Jauns.lv

Beidzamajā laikā pašmāju šovbiznesa zvaigznes satraukušās par cenu dempingu pasākumu vadīšanas un arī kino nozarē. Tā TV seriāla "Viņas melo labāk" aktieris Andris Bulis saka: “Negribas pieļaut, ka kolēģi dempingo cenas.” Bet viņa kolēģe Dailes teātrī Dārta Daneviča tviterī sūrojusies, ka par filmēšanos seksa ainās viņai piedāvāti vien 500 eiro.

Andris Bulis žurnālam "Kas Jauns" atklājis, ka, tāpat kā daudziem citiem radošās jomas pārstāvjiem, arī viņam jūtamas pārmaiņas. “Šobrīd par bezdarbību negribētu sūdzēties, jo līdz pat septembra vidum ir savs plāniņš ar darāmajiem. Protams, nevaru salīdzināt ar laiku, kad pasaulē un Latvijā nebija koronavīrusa draudu,” prāto aktieris.

“Daudzi pasākumi, kādos citus gadus vasarās piestrādāju, – sporta spēles, pilsētas svētki – nenotiek. Tāpat būtiska atšķirība šajā gadā ir tā, ka man nav jāvada kāzas, kurās latvietes precas ar ārzemniekiem. Citus gadus tādu kāzu man bija ļoti daudz. Bet šogad vadu kāzas, kurās precas latviešu pāri,” pasmaida viens no pieprasītākajiem pasākumu vadītājiem.

Viņš arī piebilst, ka agrāk varējis izvēlēties, kādus darbus ņemt, bet nu pienākuši citi laiki. “Agrāk nosaucu cenu par pasākuma vadīšanu, cilvēki teica: “Okei”. Tagad nosaucu cenu, un cilvēki izskata savus piedāvājumus. Konkurence kļuvusi lielāka. Pasākuma pasūtītājs painteresējas arī pie citiem pasākumu vadītājiem, skatuves māksliniekiem, cik tie prasa. Bet tas nenozīmē, ka dodu atlaides. Es parunājos un noskaidroju – vai viņi par katru cenu grib mani vai vienkārši piezvana un interesējas par cenu. Un es saprotu – ja nolaidīšu cenu, arī citi taisīs atlaides un dempingos šo tirgu. Tiešām negribētu, ka mūsu jomas pārstāvji to darītu,” saka Bulis, cerot uz līdzšinējo pasākuma vadītāju sniegto pakalpojumu cenu saglabāšanu. “Ar kolēģiem, kuri vada pasākumus, esam šo tēmu apsprieduši un secinām, ka pasākumu pasūtītāji ir gribējuši izmantot šo situāciju ar domu – jūs, nabaga mākslinieciņi, nu skrieniet vadīt pasākumu par 50 vai 100 eiro. Man tā nav bijis, bet kolēģi ir teikuši, ka ir bijusi tāda nievājoša attieksme,” atklāj aktieris.

Bulis atzīst, ka cenšas rast jaunas iespējas savās radošajās izpausmēs – viena no tām ir savu dzejas vakaru organizēšana. “Man prieks, ka sāk atgriezties mazās mākslas izpausmju formas. Es sāku lasīt dzeju dzejas vakaros. Tagad, piemēram, ikviens var “nopirkt” dzejas vakaru, kurā uzstājos kopā ar mūziķi Ēriku Upenieku,” pastāsta Dailes teātra aktieris.

Viņš uzsver, ka nav sliktuma bez labuma, jo dzīve, samazinoties darba apjomam, “kļuvusi lēnāka”. “Lai arī koronavīrusa dēļ ir atcelti vairāki kino projekti ārpus Latvijas, es pieņemu visu, kā ir. Ir vairāk brīvu dienu. Dzīvoju pārsvarā vecāku mājās Salacgrīvā, uz Rīgu braucu vien nepieciešamības gadījumā. Citus gadus tikai draugu bildēs skatījos, kā viņi pie jūras atpūšas, šogad beidzot ir laiks to pabaudīt klātienē pašam. Ir miers, esmu sācis dzīvot lēnāk, un tas man patīk.”

Nobažījusies arī Dārta

Līdzīgu satraukumu tviterī paudusi Dailes teātra aktrise Dārta Daneviča - arī viņa bažījas par cenu dempingu: "Es zinu, cik maksā par maiņu kinoprojektā. Taču problēma ir, ka man un kolēģiem atsakoties strādāt divreiz lētāk, allaž "atrodas" tādi "aktieri", kas piekritīs spēlēt komercprojektos par centiem."

"Man piedāvāja gultas (sekss,kailums,orgasma sejas utt) skatus "seksīgajā" blokbasterā, pirmā plāna loma, par visu darbu 500 eiro," atklāj Daneviča, salīdzinot, ka tā filma vienā seansā savāks vairāk peļņas.

Protams, aktrise lomai filmā atrast. Un Daneviča saka: "Uzskatu, ka meitene, kas piekrita (zinu vismaz trīs, kas atteicās), manuprāt, nerīkojās gudri, pārdodot savu darbu, pieredzi un ķermeni par tādu ciparu. Vienlaikus pasakot pasūtītājam, kas ar to ļoti labi nopelnīs, ka tas ir OK."

Viņai tviterī oponējis cits Dailes teātra aktieris Ivars Auziņš, sakot: "To sauc par brīvo tirgu. Arī darba tirgus tāds ir."

Bet vēl viens aktieris Madars Zvagulis bilst: "Šis vienmēr ir bijis diskutējams jautājums, jo ir vieni aktieri kuriem regulāri piedāvā un viņi nelaiž cenu un ir citi, kuriem, lai tiktu pie darba, kuriem piedāvā, kad tie vieni netiek, bet par mazāku cenu. Nu jā, var jau arī nepiekrist un sēdēt mājās. Kurš ir ieguvējs?"

Auziņš arī pauž viedokli, ka "darba samaksa nav diskutējama starp konkurentiem". "Piekrītu, katrs strādā, par cik vēlas. Piemēram, ja varu atļauties dot 50 procentu atlaidi un dodu. Vairāk darbu un kopā lielāka peļņa," saka Ivars un nobeidz: "Konkurence ir realitāte. Un kļūs vēl asiņaināk. Konkurence ir galvenais attīstības virzītājspēks. Face it."

Savukārt Dailes teātra aktieris Dainis Grūbe izsaka cerību, ka situācija varētu mainīties.

Citas interesantākās ziņas un notikumus skatiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!