2020. gada 11. jūlijs, 20:48

FOTO: uz slavena sporta žurnāla vāka pirmo reizi pozē modele - transpersona

Jauns.lv

Šī nav pirmā reize, kad viņa ieiet vēsturē. 2017. gadā viņa bija pirmā transpersona, kas nokļuva uz slavenā "Vogue Paris" vāka. Divus gadus vēlāk viņa bija pirmā transpersona, kuru nolīga "Victorai Secret", vēsta "CNN".

Tagad 2020. gadā, 23 gadus vecā Valentīna Sampaio turpina lauzt stereotipus modeļu industrijā, kļūstot par pirmo transpersonu – modeli, kas nofotografējusies "Sports Illustrated Swimsuite Issue" vākam.

"Sports Illustrated" ir respektabls zīmols modeļu pasaulē. Uz 56 gadus senā žurnāla vāka nonākušas tādas elitāras zvaigznes kā modele Heidija Kluma un Taira Benksa. Tagad viņām pievienojusies arī Sampaio.

Kā norāda pati modele, viņa jūtas pagodināta par nonākšanu uz šī pazīstamā žurnāla vāka. Sampaio nāk no Brazīlijas. Viņa skaidro, ka viņas dzimtenes dabas skaistums spēcīgi kontrastē ar nežēlīgo naidu pret transpersonu kopienu.

Viņa stāsta, ka tikai 2019. gadā vien Brazīlijā noslepkavotas 129 transpersonas. Sampaio modeles panākumi nav nākuši viegli, sevišķi cīņā ar diskrimināciju. Viņa uzskata, ka viņas pienākums ir iesaistīties cīņā par transpersonu tiesībām Brazīlijā:

"Es zinu, ka esmu viena no laimīgajām. Un mans nodoms ir to godināt, cik vien labi iespējams." Sampaio saka, ka cenšas pāatrināt pārmaiņas, rādot piemēru un izplatot mīlestību un pieņemšanu:

"Es ticu, ka labāki cilvēki veido labāku pasauli mums visiem, un es atbalstu ikvienu, kurš tāpat kā es cieš no aizspriedumiem, jo neatbilst sabiedrības standartiem."