Kino
2020. gada 22. jūnijs, 08:32

Sicīliešu "mafijas pilsētiņas" brutālā pagātne, kas iedvesmoja slaveno "Krusttēvu"

Jauns.lv

Sicīlijas lauku pakājē atrodas Karleone - ideāli skaista Itālijas pilsēta, kas gadiem cenšas atbrīvoties no savas nežēlīgas mafijas pagātnes. Šauri bruģakmeņu celiņi, baznīcu zvanu torņi, ielejas un neticami skaista panorāma. Karleones vārds noteikti būs zināms visiem tiem, kas būs redzējuši filmu "Krusttēvs". Tomēr ne daudzi zina par reālajiem notikumiem, kas saistīti ar cīņu pret organizēto noziedzību šajā reģionā.

Mierīgā pilsēta ir vieta, kur dzimuši daži no "Sicīlijas mafijas" nežēlīgākajiem vadoņiem. Pilsēta var šķist mierīga tagad, taču kādreiz tā bija bēdīgi slavenās Karleone ģimenes galvenā mītnes vietne, kuru vadīja Toto Riina un viņa laikabiedrs Bernardo Provenzano.

foto: REUTERS/SCANPIX

Abi neprātīgie pusaudži drīz vien pārņēma kontroli pār ienesīgo heroīna tirdzniecību, noslepkavojot sāncenšu mafijas ģimenes locekļus. Drukns vīrs ar nežēlīgu raksturu – Riina savas psihopātiskās uzvedības dēļ tika saukts par "Zvēru". Tiek apgalvots, ka Riina pavēlējis savam 17 gadus vecajam dēlam nožņaugt nolaupīto uzņēmēju, lai jauneklis tiktu pieņemts mafijas aprindās.

Oficiāli zināms, ka Riina uzdevumā noslepkavoti 150 cilvēki. Tomēr reālais skaits esot daudz lielāks. Nav brīnums, ka Karleones asociācija ar vardarbību sanikno vietējos iedzīvotājus, kuri smagi strādājuši, lai atbrīvotos no šīs netīkamās reputācijas.

Pilsētnieki joprojām pretojas mafijas kultūrai un vaino to sistemātiskā korupcijā un bezdarbā, kas gadu desmitiem kaitējis reģionam, vēsta "Mirror".

foto: NYT/Scanpix
Skats uz Karleoni.

Vietējā aktīviste Linda Vetrano, kura vada ekskursijas ar anti-mafijas organizācijām, apgalvo, ka daži uzņēmēji mēģina ekspluatēt "Krusttēva" zīmolu, taču piebilst, ka viņi "ienīst" tās šausminošo mantojumu: "Tas ko mēs cenšamies darīt, ir pilnīgi pretējais. Mēs mēģināt parādīt mafijas īsto seju, noņemot tās romantisko pusi."

Mafija šeit varbūt vairs nav tāda kā kādreiz, taču daudzi uzņēmumu īpašnieki joprojām jūt nepieciešamību maksāt aizsardzības naudu, baidoties no atriebības. Par laimi, nespēja samaksāt vairs nav saistāma ar nāves sodu. Pat šodien jaunieši iesaistās mafijā, vēloties iegūt ietekmi un pelnīt naudu vietā, kas joprojām hroniski cieš no labi apmaksātu darbavietu trūkuma.

foto: REUTERS/SCANPIX
Sicīlijas mafijas boss Toto Riina aresta laikā 1993. gadā.

80. gados, kad tika apspiesta mafijas aktivitāte, Riina sarīkoja slepkavības ne tikai Sicīlijā, bet arī uz sausszemes. 1992. maijā valsti pārņēma šausmas, kad tika nogalināts anti-mafijas prokurors Džovanni Falkone. Viņš un viņa sieva tika nogalināti uz autoceļa netālu no Palermo sprāgstot 400 kilogramiem sprāgstvielu.

Pēc dažām nedēļām Falkones bērnības draugs Paolo Borsellino tika nogalināts sprādzienā, kad viņš nedēļas nogalē ar bruņotu apsardzi devās uz mātes māju. Šie divi gadījumi bija kā pēdējais piliens. Mafijas vadoņiem galu galā tika piespriesti vairāki mūža ieslodzījumi par slepkavību. Taču viņi neizrādīja nekādu nožēlu par savu teroru.

foto: AFP/Scanpix
Mafijas boss Bernardo Provenzano 2006. gadā.

Riina bija 87 gadus vecs, kad viņš mira dabiskā nāvē. Tomēr tas, ka viņš izdarīto nenožēloja, liedza viņa bēres rīkot vietējā katoļu baznīcā. Provenzano, kurš ar savu uzvedību izpelnījās iesauku "Grāmatvedis", 90. gadu vidū pēc Riina aresta pārņēma mafijas vadību un darbojās līdz 2006. gadam. Nesen viņš mira ieslodzījumā, kad gadu desmitiem bija centies izvairīties no tiesas.

Marilena Bagarella, kas vada anti-mafijas muzeju Karleonē, pilsētā pieredzējusi milzīgu progresu. Muzejs, kurā viņa darbojas atrodas īpašumā, kas konfiscēts mafijas bosa Riina un viņa ģimenes locekļiem, kas joprojām dzīvo dažas mājas tālāk.

Neskatoties uz šo tuvumu, viņa jūtas droši, atklāti runājot par mafiju un saka, ka cenšas nodot vēstījumu no vecākās paaudzes, kura joprojām dod priekšroku klusumam. "Kad es vedu tūristus cauri pilsētai, tā nav tikai vienkārša pastaiga. Tas ir apstiprinājums brīvībai."

Tēmas