Slavenības
2020. gada 21. aprīlis, 06:09

"Es gaidu savu iznācienu," - Maija Silova par mājas dzīvi pandēmijas laikā

Žurnāls "Kas Jauns"

Daiļā žurnāliste Maija Silova jau daudzus gadus tiek dēvēta par vienu no Latvijas stila ikonām. Arī viņas dzīve koronavīrusa pandēmijas laikā ir krasi mainījusies. Viņa intervijā žurnālam "Kas Jauns" pastāstījusi, kā tad klājas šobrīd.

Esi viena no tām, kas bieži atradās sabiedrībā, apmeklēja pasākumus,  piedalījās TV projektos. Kā izjūti šo laiku, kad nav nekā?

„Nekā nav” nozīmētu to, ka veikalu plauktos pazustu maize un kartupeļi, un kāds foršs cālītis vairs nebūtu iegādājams. Pasākumi ir jautra komunikācijas forma, bet nebūt ne primārā. Vēl jo vairāk, ka šobrīd TV projekti plašākā izpratnē arī nebūt nav rentabli.

Ko tu esi paspējusi pārvērtēt šajā laikā? Ko sapratusi, redzot notikumus pasaulē un Latvijā?

Mums nevajag tik daudz tiešas komunikācijas! Daudz ko var darīt attālināti, tas, piemēram, attiecas pat uz darba pārrunām un produktu pasūtīšanu internetā, nevis braukāšanu turpu šurpu. Tā var ietaupīt laiku un enerģiju. Nekad neesmu sapratusi, kādēļ ir nepieciešamas tikšanās, kas ilgst maksimāli divdesmit minūtes, bet ceļš un sēdēšana sastrēgumā, lai aizbrauktu uz šo tikšanos, aizņem stundu. Diezgan neproduktīvs laika resursa patēriņš. Domāju, daudzi cilvēki sāks novērtēt laiku un iegūs prasmes to optimizēt, izmantojot tiešsaistes režīmu.

Kāda ir tava ikdiena šobrīd? Ar ko aizpildīts tavs laiks?

Gatavoju ēst. Tas nekad nav bijis mans hobijs, bet Vērša daba šajā situācijā ir likusi sevi manīt. Negatavoju sarežģītus ēdienus, bet man tā ir tāda jaunatklāta meditācija. Patīkami ieraudzīt ieguldītās enerģijas taustāmu un „garšojamu” rezultātu.

Mode - tas ir tavs lauciņš. Tiec dēvēta par stila ikonu, jo allaž esi tērpusies pēc jaunākajām aktualitātēm. Kā šobrīd ir iespējams “iznest” modi? Kas notiek modes pasaulē?

Pasaule ir diezgan plaša, tādēļ cilvēki joprojām iegādājas modes lietas, kuras nu kurš var.

Visiem ir dažādas un krasi atšķirīgas finansiālās iespējas, bet nu tām ir pievienojies arī ētiskais aspekts. Ir tādi, kas var atļauties, bet kļuvuši pieticīgāki savās izvēlēs, jo ir notikusi apziņas transformācija.

Protams, mode ir arī viens no eskeipisma paveidiem, tajā var omulīgi paslēpties un aizmirsties, bet, kad pasauli ieskauj tik daudz ciešanu, nedomāju, ka šobrīd tā var būt prioritāte.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Maija 2018. gadā festivālā "Jūras pērle".

Tavi tērpi un aksesuāri - kleitas, kurpes, somiņas un brošiņas... Var teikt, ka tie ir dīkstāvē? Varbūt uztaisīji garderobes revīziju un kāds neuzvilkts tērps tagad gaida savu iznācienu?

Es pati gaidu savu iznācienu, jo šobrīd atbalstu pašizolāciju un tikai minimāli nepieciešamo iziešanu no mājas. Tādēļ domāju, ka tērpi noteikti var pagaidīt. Vēl jo vairāk apzinos, ka klasika, kas ir mana populārākā izvēle, ir paliekoša vērtība, tādēļ tā būs aktuāla ne vienu sezonu vien.

Kad atcels ierobežojumus, kas būs pirmais, ko izdarīsi?

Apskaušu savus mīļos un aiziešu pie friziera. Bet gribētos ticēt, ka vairums no mums apzinās - ierobežojumu atcelšana nenozīmē problēmas totālu atrisinājumu, bet gan elementāru ekonomikas glābšanu. Tādēļ neieteiktu mesties aktīvā sabiedriskajā dzīvē pēc pirmā paziņojuma par ārkārtas situācijas atcelšanu. Cerams, valdība saglabās ierobežojumus uz masu pasākumu apmeklējumiem vismaz līdz augustam.

Ko, tagad dzīvojot šo mājas dzīvi, darīt, lai nezaudētu sievišķības sajūtu?

Mūsu ierastie rituāli palīdz saglabāt psiholoģisko tonusu. Ja mēs no tiem atsakāmies un to vietā neieviešam jaunus, kāršu namiņš palielināta stresa situācijās var pamatīgi iebrukt. Tādēļ mēģinu un iesaku saglabāt sevis iepriekš noteikto ritmu. Neteikšu, ka speciāli velku kleitas, krāsoju sārtas lūpas un staigāju pa māju augstpapēžu kurpēs. Pieņemu situāciju, kāda tā ir un izvēlos adekvātus mājas tērpus, jo šodien brīvais stils ir kā nekad aktuāls. Rūpējos par matiem, divas reizes nedēļā uzlieku sejas masku, vakaros ķermeņa skrubi ar eļļu un kādu dziļi mitrinošu krēmu. Un uz nakts galdiņa vienmēr ir roku krēms, kas noslēdz manus skaistumkopšanas rituālus.

Citas ziņas lūkojiet žurnāla "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā!