foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Par iespaidīgu summu mantinieki tirgo Džemmas Skulmes māju
Mantinieki par māju vēlas saņemt 1,3 miljonus eiro.
Slavenības
2020. gada 17. februāris, 16:12

Par iespaidīgu summu mantinieki tirgo Džemmas Skulmes māju

Inta Mengiša

Žurnāls "Kas Jauns"

Sludinājumu par viņsaulē aizgājušās mākslinieces Džemmas Skulmes Mežaparka mājas pārdošanu publiskojusi gleznotājas vedekla Kristīne Dimitere, norādīdama arī cenu – 1,3 miljoni eiro.

Pirms diviem gadiem žurnālam "Kas Jauns" Džemma Skulme bilda, ka viņai rūp tikai tas, lai viņas bērniem un mazbērniem viss būtu labi. „Protams, zināms satraukums ir arī par manām gleznām un par manu vecāku mākslas darbiem – kāds būs to liktenis. Tas jau paliks manējiem. Bet varbūt kādudien te, mājā, ko kopā ar saviem vecākiem sākām būvēt 1958. gadā, tiks iekārtots muzejs,” savā 92. dzimšanas dienā domās dalījās gleznotāja.

Mākslinieces radošā paradīze. Ciemos pie Džemmas Skulmes

Ciemos pie mākslinieces Džemmas Skulmes viņas 92. dzimšanas dienā 2017. gada 20 septembrī.

gallery icon

„Tas bija viņas mūža sapnis,” pēc Džemmas Skulmes nāves apliecināja Juris Dimiters, apņemdamies darīt visu, kas viņa spēkos un iespējās, lai virzītu un aktualizētu mātes vēlmes īstenošanu.

„Te dzimta ir dzīvojusi četrās paaudzēs, un mākslinieku kopā sanāk daudz pēc skaita – kādi seši. Ja te tiktu iekārtots muzejs, visi tie kambarīši, kas laika gaitā ir sabūvēti, tiktu likvidēti, lai varētu normāli izlikt bildes un skulptūras, un vēl būtu vieta, kur pārvietoties. Līdz ar to tad jau mēs te vairs nevaram palikt. Nevar jau visus gan vecātēva, gan vecāsmātes, gan mammas darbus vienā „kaudzē” kraut. Viss ir jāsadala trīs noteiktās darbnīcās, kas šeit ir it kā bijušas. Bet šobrīd tajās darbnīcās mēs dzīvojam,” saka Juris Dimiters, ar kura atļauju nu viņa sieva Kristīne publicējusi mājas pārdošanas sludinājumu.

Dimiters apzinās, ka augstās cenas dēļ, iespējams, māja netiks pārdota ne šomēnes, ne šogad, ne pat tuvākajā piecgadē. „Jo mēs aizvien visi ceram, ka tomēr ar kādu mākslas cienītāju atbalstu šajā ēkā varētu tapt muzejs. Kolīdz šādas iniciatīvas parādīsies, mēs darīsim visu, lai tās atbalstītu. Bet tad mums vajag, kur dzīvot, – manai, manas māsas un māsasdēla ģimenei,” neslēpj Dimiters.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Skulmes dēls mākslinieks Juris Dimiters godīgi atzīst, ka mantinieki Mežaparka īpašumu nevar atļauties uzturēt.
foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Tagad nekustamā īpašuma nodoklis Mežaparka mājai gadā ir četras reizes pa 666 eiro jeb 2664 eiro. Juris Dimiters neslēpj, ka nelielās pensijas – 130 eiro mēnesī – dēļ viņam pienāktos trūcīgās personas statuss, kas ļautu viņam piemērot krietni mazāku nekustamā īpašuma nodokli. Tomēr mantotais īpašums un ik pa laikam mātes pārdotās gleznas viņam vairs nesniedz šādu iespēju.