TV
2020. gada 2. janvāris, 06:49

Rasisma skandāls un slaveni fani - 10 patiesības par kulta seriālu «Midsomeras slepkavības»

Dārta Gaigala

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Lielbritānijā radītā detektīvdrāma «Midsomeras slepkavības» pirmizrādi piedzīvoja 1997. gadā un jau vairāk nekā 20 gadus piesaista miljoniem skatītāju visā pasaulē, tostarp – zināmus un ietekmīgus ļaudis. Nu esam sagaidījuši jaunākās sezonas pirmizrādi kanālā LTV1, un piedāvājam 10 interesantus faktu, kas jāzina katram seriāla skatītājam.

Kas ir Midsomera?

Midsomera ir izdomāts Anglijas apgabals, kas, tāpat kā pats inspektors Bārnabijs, radīts Karolīnas Greiemas kriminālromānos. Sākotnēji rakstniece strādājusi dramaturģijas jomā, tomēr vēlāk pievērsusies detektīva žanram. Pirmais romāns no inspektora Bārnabija sērijas (kas arī ir «Midsomeras slepkavību» pirmās sērijas pamatā) iekļauts 100 ievērojamāko angļu detektīvstāstu sarakstā, kuru veido Lielbritānijā izveidotā Kriminālstāstu rakstnieku asociācija.

Seriāla fenomens

Panākuma atslēga ir klasiskā britu detektīva tradīcija – atjautīgs izmeklētājs Anglijas nomalē, vairāki aizdomās turamie, sajauktas pēdas, mīklaini mājieni, neizprotami motīvi un, protams, iespēja skatītājiem pašiem minēt, kurš šoreiz būs vainīgais – tas tiek noskaidrots tikai katras sērijas pašā noslēgumā. Seriāls, ko uzņem jau 21 gadu, veiksmīgi izrādīts teju visās Eiropas valstīs, kā arī ASV, Kanādā, Dienvidāfrikā un Tuvajos Austrumos. Seriāli reitingi nekad nav nokritušies zem sešiem miljoniem skatītāju, arī pēc slavenā aktiera Džona Netzla aiziešanas.

Unikāla tituldziesma

Dziedošais tonis, kas dzirdams tituldziesmā un līdzinās skaņai starp operdziedātāja balsi un stīgu instrumentu, tiek pārrakstīts katrai sērijai un radīts ar īpašu mūzikas instrumentu  tereminu. Šo interesanto instrumentu pagājušā gadsimta 20. gados izgudrojis krievu zinātnieks Leons Teremins, kas bija modernā sintezatora priekšvēstnesis teju 40 gadu pirms tā izgudrošanas. Tā plašais diapazons (astoņas oktāvas) un vibrējošā skaņa bieži izmantots trilleru un zinātniskās fantastikas filmu skaņu celiņos, piemēram, Alfrēda Hičkoka kinolentē «Apmātais».

Slavenākie fani

Anglijas karaliene Elizabete II ir atklājusi noslēpumu – mirkļos, kad beidzot var pabūt viena, viņa labprāt izvēlas skatīties «Midsomeras slepkavības». Seriāla nozīmīgumu apstiprina arī fakts, ka Elizabete II 2010. gada novembrī detektīva Toma Bārnabija atveidotājam Džonam Netlzam piešķīra īpašu pagodinājumu – svinīgā ceremonijā karaliene viņu iecēla par britu impērijas oficieri.

Pie seriāla faniem pieder arī bijušais Apvienotās Karalistes premjerministrs Deivids Kamerons, kurš mīlestību pret «Midsomeru» dalījis kopā ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli. Padzirdot par kancleres mīlestību pret seriālu, amatpersona bija izdomājusi kancleres vizīti Anglijā bagātināt ar aktieri Netlzu, kurš tad bija tikko ka pametis seriālu, tā cerot uzlabot Anglijas un Vācijas diplomātiskās attiecības. Tomēr šī ideja tā arī neīstenojās, jo aktieris it kā esot no šā goda atteicies. Pēcāk gan paklīda baumas, ka aktieris nav saņēmis nekādu uzaicinājumu no Anglijas valdības, jo noteikti neatteiktu tādai iespējai. Kā nu īstenībā viss notika, varbūt tā arī nekad neuzzināsim, taču zinām, ka Merkelas kundze saņēma dāvanā «Midsomeras» dāvanu grozu.

Vairāki slaveni aktieri – Džonijs Deps, Šārona Stona un Rodžers Murs – arī ir izteikušies, ka seko līdzi «Midsomeras» notikumiem un labprāt kādu dienu vēlētos nofilmēties seriālā,  slepkavas vai pat upura ādā.

Slepkavību statistika

Pašsaprotami, ka seriālā, kas balstās uz slepkavību izmeklēšanu, nāves gadījumu skaits būs diezgan iespaidīgs. Lielākie seriāli fani ir sarēķinājuši, ka 21. sezonas laikā ir bijis 350 nāves gadījumu, piesaucot pat populārākos nāves veidus. Noindēšana un sazāļošana (tīša vai neapzināta), kā arī, piemēram, nokrišana no zirga, kas ir ticis sazāļots, un čūsku nāvējošie kodieni, kā rezultātā bojā aizgājuši 33 varoņi. Ļoti liela iespēja upuriem ir arī nosmakt vai nosalt līdz nāvei, kas noticis 42 gadījumos. Uzbrukumu rezultātā miruši 62.

Starts slavai

Ļoti daudzi mums zināmi aktieri, pirms kļuva par lielām zvaigznēm šovbiznesā, savu karjeru uzsāka tieši «Midsomerā». Aktieris Orlando Blūms pēc dramaturģijas studiju pabeigšanas seriālā tēloja slepkavības upuri Pīteru Drinkvateru. Pēc tam, vienu gadu vēlāk, viņš ieguva mega zvaigznes statusu, nofilmējoties «Gredzenu pavēlnieka» triloģijā. Šajā pašā sērijā piedalījās arī britu aktieris Tobijass Menzijess, kuru pēc tam iepazinām seriālos «Troņu spēlēs», «Roma» un «Netflix» vēsturiskajā drāmā «The Crown».

Nākamais – seriāla «Lucifera» zvaigzne Toms Eliss. Aktieris Henrijs Kevils, ko mēs pazīstam tagad kā izskatīgo Supermena atveidotāju, arī nebija izņēmums. Viņš atveidoja mežonīgu huligānu no slepkavību apsēstā ciemata.

Savukārt aktrise Samanta Bonda, kas atveidoja Miss Monīpeniju Džeimsa Bonda filmās, kad aģenta loma bija uzticēta Pīrsam Brosnanam, seriālā ir filmējusies pat trīs reizes, katru sēriju atveidojot pilnīgi citu varoni. Šie ir tikai daži zināmie vārdi, jo aktieru saraksts ir patiesi iespaidīgs.

Kur palicis Netlzs?

Džona Netzla aiziešana no «Midsomeras» 2011. gadā bija milzīgs šoks visiem, jo šķita, ka neviens nespēs aizstāt izcilo detektīvu Tomu Bārnabiju un ka tās noteikti būs seriāla beigas.

foto: CAMERA PRESS/ROTA / Vida Press
Elizabete II 2010. gada novembrī detektīva Toma Bārnabija atveidotājam Džonam Netlzam piešķīra īpašu pagodinājumu – svinīgā ceremonijā karaliene viņu iecēla par britu impērijas oficieri.

Aktieris atzīst, kad nekad nebija domājis, ka seriāls kļūs tik populārs un būs viņa darbs 14 gadu garumā. Džons aizgāja no seriāla, lai sevi pierādītu arī citās jomās. Pēc darba «Midsomerā» viņš uzrakstīja scenāriju, kā arī kļuva par producentu trīsdaļīgai dokumentālajai filmai «Normandijas salas karā», pieminot 70 gadus senus notikumus, kad nacisti okupēja Džērsijas, Gērnsijas, Oldernijas un citas salas.

Pēc vēstures studijām Netlzs turpināja attīstīt literāta talantu, uzrakstot ironisku autobiogrāfiju «Kailums publiskā vietā: minislavenības atzīšanās». Pērn grāmatnīcu plauktos nonāca ceturtā viņa sarakstītā grāmata. Džons filmējās arī mums zināmajā vēsturiskajā seriālā «Poldarks», kurā spēlēja Reju Penvenenu.

Rasisma skandāls

2011. gada 19. martā tika publicēts raksts, kurā «Midsomeras slepkavību» producents Braiens Trū-Mejs teicis: «Mēs varoņu vidū neesam iekļāvuši etniskās minoritātes, jo tad jau tas nebūtu klasisks angļu ciematiņš. Midsomera ir angļu kultūras pēdējais bastions, un es to tā arī vēlētos noturēt.» Par šiem izteikumiem, kā jau bija gaidāms, Trū-Meju apsūdzēja rasismā, un tas kļuva par iemeslu daudzām diskusijām un producenta amata zaudēšanai.

Protams, pēcāk producents atvainojās un teica, ka viņa teiktais ir ticis ne tā uztverts.

Tomēr šis skandāls izraisīja diezgan lielas pārmaiņas Midsomeras aktieru vidū, jo pēc tam seriālā parādījās 24 dažādi etnisko minoritāšu varoņi, kā arī arvien biežāk seriāla pāri bija cilvēki, kuri pārstāv dažādas rases. Interesanti ir tas, ka pirms šī notikuma detektīvdrāmā iepriekšējās 89 sērijās tikai vienu reizi (!) bija kāds varonis, kas nepārstāvēja eiropeīdo rasi.

No dārznieka par detektīvu

No 2011. gada galvenā detektīva lomu ieņēma britu aktieris Nīls Dadžens, kurš ir Toma Bārnabija brālēns Džons Bārnabijs. Pat ja uz aktiera pleciem gulās ļoti atbildīgs uzdevums – aizstāt izcilo Džonu Netzlu, viņš ar to ātri vien tika galā, pierādot sevi kā profesionālu aktieri un iemantojot skatītāju simpātijas. Tomēr vēl pirms lielās lomas uzticēšanas skatītājiem Nīlu bija iespēja iepazīst –  viņš kādā no sērijām spēlēja gumijas zābakos tērptu dārznieku.

Mūžīgā vasara

Vidēji viena divu stundu garā epizodes filmēšana prasa piecas nedēļas. Tā kā neviens vēl nevar kontrolēt laika apstākļus un detektīvdrāma jāfilmē ir visdažādākajos laikapstākļos, atbildīgs darbs ir uzticēts tehniskajiem darbiniekiem, kas nodarbojas ar seriāla montēšanu. Ja sērija ir uzņemta stipra lietus laikā, tās rediģētāji uzliks nepieciešamo saules devu, lai iedotu vasaras izjūtu, kā arī piešķirs vajadzīgu zaļumu Midsomeras ciemiem.

Taču aktieri, kad nākas filmēties ziemas aukstumā, pirms dialoga runāšanas izsūkā ledus gabaliņu, jo tad viņu dvaša kļūst neredzama.