Kino
2019. gada 2. decembris, 10:04

Krimināli laba izklaide. Filmas "Uz nažiem" recenzija

Uldis Landmanis

Žurnāls "Rīgas Viļņi"

Sen pazīstama shēma mūsdienīgā iepakojumā – Agatas Kristi stilā veidotā detektīvā skatītājs var gan sēdēt un prātot, kurš tad ir slepkava, vai par to pat nedomāt un lūkot, kā uz ekrāna jestri ālējas savu amatu labi protoši meistari.

Motīvs ir visiem

Uzreiz pēc astoņdesmit piektās jubilejas nogalināts detektīvromānu autors un kuplas ģimenes patriarhs Harlans Trombijs. Slepkavības izmeklēšanu uzsāk harizmātiskais un skrupulozais detektīvs Benuā Blanks, kuram acumirklī kļūst skaidrs – slepkavību ir pastrādājis kāds no Trombija plašās ģimenes locekļiem. Bet kurš tieši? Atjautības spēle uz dzīvību un nāvi ir sākusies!

Kā jau īstā meistarīgi savērptā detektīvā, kur aizdomās turamo loks ir ierobežots, motīvs atrodas ikvienam. Rakstnieka znotam ir ārlaulības dēka, vedekla ar blēdību gadiem izkrāpusi naudu, vienam dēlam Harlans piedraudējis atņemt izdevniecību, otru – vispār no mantojuma izslēgt. Un pa vidu vēl rosās māsiņa/palīdze/uzticamības persona Marta, kas, izskatās, vienīgā tā pa īsti sēro par mirušā nāvi, bet kuru radi pat aizmirst uzaicināt uz bērēm… Pret radiem skatītājam nekādu maigo jūtu nav un rasties pat nevar – visi to vien darījuši, kā gadiem dzīvojuši uz ģimenes galvas kakla, iecirtuši nagus viņa bankas kontā, lai gan nepārstāj lielīties, ka visu ­«sasnieguši saviem spēkiem». Atliek vien atklāt – kurš ir vainīgais?

Spoža aktieru plejāde

Režisora un scenārija autora Raiana Džonsona spēja vienā filmā savērpt tik daudz pavedienu, sameistarot sižeta līnijas, kas vijas ne tikai telpā, bet arī laikā, izplūst visos virzienos un beidzas ar noslēgumu, kas visu šo iepriekš ritējušo jautro haosu izskaidro, ir tiešām apbrīnojama.

«Uz nažiem» ir tieši tāda filma, kādu varētu gaidīt Agatas Kristi romānu kvēlākie fani. Mistiska nāve, vairāki aizdomās turamie, ekstravagants privātdetektīvs, negaidīti sižeta pavērsieni... Taču nebūs nekāda strihnīna tējā vai klasiskās angļu pieklājības – Trombiju ģimenē cits par citu ir rupjāks, kaitinošāks un citādi izsmiešanas vērts. Filmā sapulcēts tiešām lielisks talantīgu un apdāvinātu, turklāt jau krietni pieredzējušu aktieru kolektīvs – spožu zvaigžņu te netrūkst un viņi izbauda ik mirkli. Materiāls arī ir piemērots – scenārijā ir gana tiešām jautru jociņu, kas nereti izteikti ar tik nopietnām sejām, ka ir skaidrs – aktieri pēc tam smieklos locījušies uz nebēdu.

Vien neliela mīkla ir superspiega Džeimsa Bonda jeb Denjela Kreiga izvēlēšanās detektīva Benuā Blanka lomai – vismaz filmas pirmajā pusē viņš absolūti nepārliecināja un akcents, kas lika domāt, ka aktierim mutē aizķēries kāds pārītis sarūsējušu naglu, dažbrīd pat kaitināja. Taču iespējams, ka Kreigam vēl traucē stīvais Džeimsa Bonda tēls un pierast var pie visa, tāpēc, ņemot vērā, ka «attiecības» ar Bonda filmu sēriju Kreigam drīz būs beigušās, kāpēc gan lai viņš tagad ik pēc diviem trim gadiem neparādītos «pēdējā detektīva-džentlmeņa» lomā? Jo, lai gan skatīšanās laikā ne mirkli nešķiet, ka Benuā Blanks būtu spējīgs jelkādu mīklu atšķetināt, režisors Raians Džonsons ar viena maza sarkana pleķīša palīdzību parāda pretējo. Tā kā – Erkil Puaro, uzmanies, jauns superdetektīvs ir dzimis!

foto: Publicitātes
Kreigs detektīva Benuā Blanka lomā.

Tomēr ar dziļāku domu

Filma gan nav tikai krimiķis jeb detektīvkomēdija – gluži tāpat kā citi nesen uz lielajiem ekrāniem iznākušie un kritiķu tik slavētie meistardarbi kā «Džokers», «Parazīts» un «Afēristes» arī «Uz nažiem» aizskar tēmu par šķiru atšķirībām. Filmā lieliski parādīts, kā ietekmīgā un bagātā ģimenīte ir pieklājīga pret kalponi Martu (joks par to, ka radi tā arī nespēj atcerēties valsti, no kurienes viņa nāk, filmā tiražēts vairākkārt), taču vien līdz brīdim, kad šī pieklājība viņiem neko nemaksā. Kā vīrs sievai teica filmā «Parazīts»: «Viņi ir bagāti, tomēr jauki.» «Viņi ir jauki, jo ir bagāti,» atbildēja sieva. Diemžēl režisors pārāk uzkrītoši neslēpj savu politisko pārliecību un savas simpātijas pret kalponi Martu – pazemot bagātās Trombiju ģimenes pārstāvjus viņam, šķiet, ir īpašs prieks. Bet mums prieks, ka tas tomēr tiek darīts gana asprātīgi.

«Uz nažiem» («Knives out»)

Detektīvkomēdija (ASV, 2019)

Režisors Raians Džonsons.

Lomās: Denjels Kreigs, Kriss Evanss, Ana de Armasa, Džeimija Lī Kērtisa, Maikls Šenons, Dons Džonsons, Tonija Kolete, Kristofers Plammers un citi.