foto: Rojs Maizītis
LNT dibinātājs Andrejs Ēķis kanāla likvidēšanu tēlaini saista ar krievu sieviešu spējām radīt bērnus
LNT tēvs Andrejs Ēķis: "LNT Ziņu dienesta zaudēšana Latvijas Republikas demokrātijai nāk par sliktu".
TV
2019. gada 13. novembris, 05:50

LNT dibinātājs Andrejs Ēķis kanāla likvidēšanu tēlaini saista ar krievu sieviešu spējām radīt bērnus

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijas Neatkarīgās Televīzijas (LNT) dibinātājs Andrejs Ēķis, kurš 2012. gadā LNT pārdeva mediju koncernam MTG, telekanāla likvidēšanu uzskata par lielu kļūdu un Saeimas neizdarības sekām, kas nav izstrādājusi mūsdienu situācijai atbilstošu mediju politiku. Viņš LNT likvidēšanu tēlaini salīdzina ar kādreizējā sarkanarmijas maršala Georgija Žukova teikto par krievu sievietēm.

LNT dibinātājs un kādreizējais ģenerāldirektors Andrejs Ēķis par sajūtām, kas viņam radušās pēc vēsts par LNT slēgšanu portālam Jauns.lv teica: „Lēmumu iznīcināt LNT brendu uzskatu par ļoti lielu kļūdu. Šis brends - trīs burti LNT - vien maksātu vairākus miljonus. Var jau būt, ka es līdz galam nezinu visus plānus, to kaut kādā citādākā veidā izmantos. Kas attiecas uz LNT ziņu dienesta komandu: uzskatu, ka tā bija tik profesionāla, ka tā nekādā gadījumā nepazudīs. Ziņu dienesta vadītāja Inese Kārkliņa ir visgudrākā ziņu dienesta vadītāja, kādu savā dzīvē esmu sastapis! Un arī producenti Dana France, Valdis Francs un visi diktori nekur nepazudīs! Kaut kam beidzoties, sākas kaut kas jauns. Negribētu, lai visi to lietu baigi ilgi pārdzīvo, jo profesionālisms nekur nepazūd. Profesionālis varbūt iegūst kaut ko citu. Un varbūt ir arī tā, ka 20 gadi vienā darbavietā ir par daudz.

Katrā ziņā uzskatu, ka LNT Ziņu dienesta zaudēšana Latvijas demokrātijai nāk par sliktu: tas sašaurina mūsu informatīvo telpu. Tā ir tieši Saeimas - likumdevēja, un nevis valdības, - problēma. Šis ir pirmais signāls tam, ka tā varam vispār palikt bez. Jo visiem jau liekas...

Bija krieviem tāds maršals Žukovs. Viņa kaujās 2. pasaules kara laikā gāja bojā ļoti daudz zaldātu, un tad viņš teica tādus vārdus: „Krievu sievietes jau piedzemdēs vēl!” Brīžiem ir tāda sajūta, ka visiem šķiet, ka tad, kad kaut kas iet bojā, gan jau atkal kaut kur parādīsies kāds cits medijs. Bet diemžēl tā tas nav. Kaut kam vienam sarūkot, kāds cits to vietu aizņem, un tie citi diez vai būs mūsu mediji, kas šo vietu aizņems. Domāju, ka Latvijas informatīvā telpa šobrīd ir robežās ap 30% no visas telpas. Vainu es nelieku ne uz TV3, ne uz mediju grupu „All Media Baltics”. Tā vaina tomēr ir jāuzņemas Saeimai, kura nav izstrādājusi mediju politiku atbilstoši mūsdienu jaunajiem izaicinājumiem”.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Andrejs Ēķis laikā, kad viņš vēl plānoja LNT darbu.