foto: LETA
Džemmu Skulmi pēdējā laikā vajā smagi pārbaudījumi: "Neko nepadarīsi, jāturas..."
Māksliniece Džemma Skulme.
Slavenības
2019. gada 1. septembris, 06:29

Džemmu Skulmi pēdējā laikā vajā smagi pārbaudījumi: "Neko nepadarīsi, jāturas..."

Žurnāls "Kas Jauns"

Māksliniecei Džemmai Skulmei (93) vairāk nekā jelkad nepieciešami labas veselības vēlējumi – gleznotājai pēdējie mēneši pavadīti, pārvarot smagus pārbaudījumus.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Džemma Skulme ar mazdēlu pirms diviem gadiem, ierodoties uz Zuzānu kolekcijas izstādes "Top no top" atklāšanu Nacionālajā mākslas muzejā.

Pēdējā laikā gleznotāja, kura 20. septembrī atzīmēs 94. gadskārtu, sabiedrībā iziet arvien retāk, jo grūtības sagādā pārvietošanās. Vienlaikus Džemma vienmēr raisa apbrīnu par eleganci un pozitīvismu.  8. jūlijā Skulmes kundze bijusi apņēmības pilna klātienē pagodināt Valsts prezidenta Egila Levita inaugurācijas ceremoniju Nacionālajā bibliotēkā.

Diemžēl tālāk par friziera salonu viņa netika – ceļoties no krēsla, sareiba galva, sekoja kritiens un gūžas locītavas lūzums. Un tas nav viss... Vēlreiz māksliniece nokļuva slimnīcā 21. augustā, kad savās mājās, zaudējot līdzsvaru, krita un guva traumu. Nu piedzīvotas divas operācijas ar mazliet vairāk nekā mēneša starpību. Notikušo telefonsarunā ar "Kas Jauns", esot līdzās mammai slimnīcā, apstiprina gleznotājas dēls, mākslinieks Juris Dimiters. Saņemot izturības vēlējumus, Dimiters teic: “Mamma cenšas, ir tikai otrā diena pēc operācijas, bet dakteri liek sēdēt, un kāja tiek locīta.” 

Arī pati māksliniece gatava izteikties: “Pati biju pie vainas, paļāvos, ka pēc pirmās operācijas jau varu iet, bet patiesībā stingri neturējos. Par to, kā ar mani šeit apietas, varu teikt tikai vislabākos vārdus. Tagad manas kājas noliktas pār gultas malu. Jātur un jāvingro kopā ar fizioterapeitu. Neko nepadarīsi, jāturas.”

Aprīlī Džemma Skulme mākslas centrā "Zuzeum" saņēma Purvīša balvu par mūža ieguldījumu. Šāds apbalvojums pasniegts pirmo reizi, un godalgai klāt nāca arī 10 000 eiro.