foto: Evija Trifanova
Ar pieciem izciliem koncertiem izskanēja mūzikas festivāla "Rīga Jūrmala" pirmā nedēļas nogale
Mūzika
2019. gada 22. jūlijs, 16:10

Ar pieciem izciliem koncertiem izskanēja mūzikas festivāla "Rīga Jūrmala" pirmā nedēļas nogale

Jauns.lv

Ar pieciem izciliem koncertiem izskanēja jaunā mūzikas festivāla RĪGA JŪRMALA pirmā nedēļas nogale, kuras centrā bija Bavārijas Radio simfoniskais orķestris. Festivāla pirmo nedēļas nogali vēroja arī daudzu ārvalstu mediju pārstāvji no Lielbritānijas, Vācijas, Lietuvas, Igaunijas u.c., tostarp “The Guardian”, “BBC Music”, ‘Postimees“.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viesi ierodas uz festivāla "Rīga Jūrmala" nedēļas nogales koncertiem

gallery icon
155

“Festivāla atklāšanas nedēļa ir gan izcils pieteikums šīs vasaras programmas turpinājumam, ko Dzintaru koncertzālē varēsim baudīt jau augustā, gan arī stiprs pamats, lai nākamos festivāla gados turpinātu piesaistīt izcilākos pasaules orķestrus un klasiskās mūzikas talantus. Esmu lepns gan par mākslinieku sniegumu, gan organizatoru komandas degsmi un aizrautību,” akcentē viens no festivāla mākslinieciskajiem vadītājiem Migels Estebans.

Pianista Mārtina Džeimsa Bārtleta solokoncerts Lielajā Ģildē

gallery icon
50

“Nereti, apmeklējot un uzstājoties dažādos pasaules līmeņa klasiskās mūzikas koncertos, visspilgtāk atmiņā paliek tieši opernamu vai koncertzāles ēka, zāle, akustika, taču šo festivālu atcerēsimies kā vienu no “vissiltākajiem” mūzikas notikumiem, kur ikviens mākslinieks tika īpaši sirsnīgi sagaidīts. Esmu ļoti priecīga par iespēju uzstāties un koncertēt ar Bavārijas Radio simfonisko orķestri, aizvietojot maestro Marisu Jansonu viņa “otrajās mājās” - tas ir īpašs pagodinājums,” pēc koncertiem Rīgā iespaidos dalījās diriģente Suzanna Melki.

Bavārijas Radio simfoniskā orķestra koncerts Latvijas Nacionālajā operā

gallery icon
79

“Ir bijis liels prieks apmeklēt šo inaugurācijas festivālu. Izbaudīju faktu, ka tā ir augstas klases mūzikas notikuma radīšana intīmā vidē. Rīga un Jūrmala ir lieliskas lokācijas šāda mēroga pasākumam. Gribu īpasi atzīmēt iespēju satikt un dzirdēt Julianu Rahlinu. Publika fantastiski uzņēma abus viņa koncertus, bet jo īpaši Prokofjeva vijoļkoncerta interpretāciju. Apbrīnojams ir Rahlina uzskats ir tuvināt, atvērt klasiskās mūzikas robežas. Starp citu viņš mīl ļoti futbolu un dievina mūziku. Un kāpēc gan abas pasaules nevarētu krustoties? Es jūtu, ka šis festivāls būs vieta, kurā atspoguļosies arī mākslas demokrātiskais gars,” par piedzīvoto Rīgā stāsta “The Guardian” žurnālists Sefans Moss.

Festivāls turpināsies augustā – trijās nedēļas nogalēs Jūrmalā, Dzintaru koncertzālē viesosies trīs orķestri – Krievijas Nacionālais orķestris un diriģents Mihails Pļetņovs (18.08.), Izraēlas filharmoniskais orķestris un diriģents Zubins Meta (23. un 25.08.) un Londonas simfoniskās orķestris ar diriģentu Džanandrea Nosedu (30. un 31.08.), kā arī pasaules akadēmiskās mūzikas elites pārstāvji – pianisti Marijs Peraija (23.08.), Juidzja Vana (25.08.), Sondžins Čo (30.08.), vijolnieks Vadims Repins (31.08.), čellists Miša Maiskis (16. un 18. 08.), tenors Džozefs Kalleja (17.08.), kā arī tādi solisti, kā ģitārists MILOŠ (17.08.), dziedātāji Dzjina Fana (31.08.) un Benjamins Apls (18.08.), pianisti Jans Ļiseckis (23.08.), Deniss Kožuhins (25.08.) un Likā Debargs (01.09.), vijolniece Aleksandra Konunova (24.08.) un čellists Edgars Moro (01.09.).