foto: Publicitātes
Jaunā latviešu filmā Ģirts Ķesteris tēlos psihoanalītiķi Freidu
Ir līdzība? Īstais Zigmunds Freids (1856–1939) un pašmāju aktieris Ģirts Ķesteris.
Kino
2019. gada 23. jūnijs, 06:55

Jaunā latviešu filmā Ģirts Ķesteris tēlos psihoanalītiķi Freidu

Žurnāls "Kas Jauns"

Šobrīd norisinās režisora Dāvja Sīmaņa filmas "Gads pirms kara" pēdējo ainu filmēšana Latvijā, kur aktieris Ģirts Ķesteris (55) iejuties psihoanalīzes pamatlicēja Zigmunda Freida lomā.

Vēsturiskā trillera pamatā izmantoti 1913. gada notikumi Eiropā, un kā galvenā varoņa prototips ņemts slavenākais latviešu anarhists – Pēteris Mālderis. Žurnālam "Kas Jauns" producents Roberts Vinovskis atklāj, ka ne viss būs vēsturiski precīzi: “Filmā būs ļoti daudz vēsturisku personāžu – Freids, Staļins, Hitlers un citi, bet pats stāsts ir autora rakstīts un veidots.”
Par vienu no pārsteidzošākajiem kadriem jau tagad var saukt ainas ar slaveno austriešu psihiatru Zigmundu Freidu, kuru attēlo Ģirts Ķesteris, un viņa pilnīgi kailajiem pacientiem klīnikā. Producents atzīst, ka atrast cilvēkus, kas ir gatavi filmēties kaili, nesagādāja nekādas grūtības – uz sludinājumu atsaucās daudzi entuziasti.

Ķesteris teic, ka aizkustinošākais visā filmēšanā bija tas, kā dienas laikā aktieri un filmēšanas komanda pie tā visa tik ļoti pierada. “Tā ir Freida terapijas pasaule, kurā viņš vērš cilvēkus bērnišķīgā, atkailinātā formā, atņemot viņiem jebkādus kompleksus par savu izskatu,” stāsta aktieris. “Cilvēki, protams, kautrējas, jo galu galā tas nav renesanses laika Rembrants, kas attēlo aktus. Šeit tomēr ir cits aspekts.” Ķesteris piedzīvoja arī nopietnas vizuālas pārmaiņas, lai varētu līdzināties psihoanalīzes tēvam. Viņš bijis pārsteigts par savu filmas veidolu, kura izveidē ieguldīts daudz darba. “Nezinu, cik tas ir autentiski, bet katrā ziņā ļoti tuvu tam. Vienīgi man bija problēmas ar vācu valodu. Tas diemžēl sagādāja zināmas grūtības un ļoti daudz jautru mirkļu,” smej aktieris.