Kino
2019. gada 14. jūnijs, 19:22

Venēcijas kinofestivāla mūža ieguldījuma balvu pasniegs Pedro Almodovaram

Jauns.lv / LETA

Šā gada Venēcijas filmu festivālā "Zelta lauva" par Mūža ieguldījumu tiks pasniegta spāņu režisoram Pedro Almodovaram, piektdien paziņoja pasākuma organizatori.

Festivāla direktors Alberto Barbera slavināja Almodovaru kā "režisoru, kurš piedāvājis mums visdaudzslāņainākos, pretrunīgākos un provokatīvākos portretus no Spānijas pēc Franko režīma".

Viņa filmās runāts par "pārkāpšanu, iekāri un identitāti", apvienojot to ar "kodīgu humoru" un izrotājot ar "vizuālu krāšņumu", kas skaidri norāda uz kempa estētiku un popārtu, klāstīja Barbera.

Festivāla organizatori citēja Almodovaru sakām, ka šī "Zelta lauvas" statuete "kļūs par manu mājdzīvnieku līdzās abiem kaķiem, ar kuriem es dzīvoju. Paldies no visas sirds, ka piešķīrāt šo balvu man".

69 gadus vecais režisors filmu veidošanai pievērsās pagājušā gadsimta 80.gados. Daži no viņa vispazīstamākajiem darbiem ir 1988.gada filma "Mujeres al borde de un ataque de nervios" ("Sievietes uz nervu sabrukuma robežas"), 1999.gada filma "Todo sobre mi madre" ("Viss par manu māti") un 2006.gada filma "Volver" ("Atgriezties").

Viņa jaunākā filma ir daļēji autobiogrāfiskais darbs "Dolor y gloria" ("Sāpes un slava"), kuras pirmizrāde bija maijā notikušajā Kannu kinofestivālā. Filmas galvenās lomas atveidotājs Antonio Banderass festivālā saņēma labākā aktiera godalgu.

1932.gadā dibinātais Venēcijas filmu festivāls ir vecākais šāda veida pasākums pasaulē. 76.Venēcijas kinofestivāls notiks no 28.augusta līdz 7.septembrim.