foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
"Lauku sētas" Oskara māte un šovu partneri netic, ka viņš Lielbritānijā noslepkavojis sirmgalvi
Kādreizējo Latvijas TV šovu zvaigzni Oskaru Rancevu Lielbritānijā apsūdz sirmgalvja slepkavībā.
TV
2018. gada 17. oktobris, 06:38

"Lauku sētas" Oskara māte un šovu partneri netic, ka viņš Lielbritānijā noslepkavojis sirmgalvi

Elmārs Barkāns

Kas Jauns Avīze

Televīzijas šovu Dejo nost! un Lauku sēta kādreizējais dalībnieks Oskars Rancevs (33) Skotijā apsūdzēts 73 gadus veca vīrieša slepkavībā. Obanas pilsētas Dembartonas tiesa piemērojusi viņam apcietinājumu, kamēr rit izmeklēšana. Rancevs tiesā klusējis, ne atzīstot, ne noliedzot savu vainu pensionāra nāvē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc policijas versijas, 1. oktobrī veco ļaužu ciematā Obanā Rancevs uzbrucis pensionāram Martinam Smitam, kurš miris slimnīcā. Bijušais mārupietis bija pārcēlies uz Lielbritāniju, kur dzīvojis pie mātes, saņemot invaliditātes pensiju.

Bija jautrs un pozitīvs

2015. gadā Oskars piedalījās LNT šovā "Lauku sēta". Producents Andis Mizišs, lūgts viņu atminēties, "Kas Jauns Avīzei" teic: “Ar Oskaru man saskare bija tikai tik daudz, cik šova dalībnieku atlases procesā. Pirmais iespaids par viņu bija – ļoti dzīvespriecīgs un pozitīvs, no labākās puses. Starp citiem dalībniekiem viņš izcēlās ar pozitīvismu un jautrību.”
Vēlāk tas pārgājis, un sākušās attiecību problēmas ar citiem šova dalībniekiem, taču nekas nevedinājis uz domām par agresiju. Turklāt šovu laikā starp daudziem dalībniekiem uzņemšanas laukumā rodas nesaprašanās, atgādina producents.

“Viņš bija pilsētas puika, kurš vēlējās izbaudīt īstu lauku dzīvi, kuru nebija izbaudījis, kā pats sacīja. Pieteicās uz smagākiem un netīrākiem darbiem, piemēram, gāja govju kūtī mēzt mēslus. Ziņas par viņa izdarīto noziegumu mani pārsteidza!” stāsta Mizišs.

foto: Facebook.com
Pensionārs Martins Smits miris pēc uzbrukuma, un viņa nāvē vaino Oskaru Rancevu.

Uzrakstīja grāmatu par sevi

Vēlāk producentam ar Rancevu bijusi sarakste, kad viņš rakstīja grāmatu par sevi – Šizofrēniķa stāsts, kurā atzina, ka cīnās un ārstējas no psihiskām problēmām. “Viņš man atsūtīja grāmatas melnrakstu, es pat tai uzrakstīju komentāru. Simpātiska grāmata,” piebilst Mizišs.

Šova "Lauku sēta" vadītājs Jānis Rāzna "Kas Jauns Avīzei" pauž: “Pirmkārt, saistībā ar notikušo izsaku dziļu līdzjūtību abām pusēm – gan noziegumā cietušajiem, gan Oskara tuviniekiem. Otrkārt, par Oskaru – nē, izteiktu dīvainību nebija. Kaut gan Oskars šovā ilgi nenoturējās, tieši viņš pirmajās dienās atstāja ļoti labu iespaidu, bija komunikabls, dziedāja, runāja, smējās, pat dejoja ar saimnieci. Mazliet vēlāk, dienās pirms izbalsošanas, Oskars izskatījās mazliet saguris, bet Lauku sētā tas nav nekas neparasts – sagurst daudzi un katru gadu.”
Latvijā maz dzirdēta slimība

Lauku sētas otrās sezonas režisore Elīna Dumpe nevēlas sīkāk komentēt Ranceva dīvainības, norādot, ka par tām var uzzināt, noskatoties uzņemto sēriju arhīvu.

Kādā no tām dalībnieki klāsta, ka nespēj sadzīvot ar Oskaru – viņš “kaitina, nervi netur” būt kopā ar viņu, “ir šausmīgs komandieris”, nesaprot, kas notiek, sāk runāt un darīt stulbības.
Pats Rancevs paziņo, ka viņš māk kontrolēt laika apstākļus un staigāt pa ūdeni. Ja viņš nomierinoties, laiks esot mierīgs, ja sadusmojoties, uznāk lietus, pērkons un zibens. Pāris mēnešus pēc šova sākuma skatītāji Oskaru izbalsoja.

Vēlāk žurnālam "Privātā Dzīve" Rancevs atzina: “Man ir Latvijā maz dzirdēta slimība – bipolārie traucējumi. Tā ir garīga saslimšana, kuras rezultātā cilvēks izjūt krasas garastāvokļa maiņas. Vienā brīdī tu izjūti milzīgu eiforiju, bet jau nākamajā – dziļu depresiju.”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Medicīnas literatūrā skaidrots, ka bipolārie traucējumi izpaužas kā: hipomānija – lielisks garastāvoklis un radošums (pastāvīgi smejas, nereti piedzīvo neparastus radošuma un eiforijas impulsus); nespēja pabeigt iesākto; depresija; paaugstināta aizkaitināmība; nekontrolēti runas plūdi; grūtības darbavietā; pārmērīga alkohola lietošana; patoloģiska pašapziņa; miega traucējumi.

Nebija nekādas agresijas

Pirms astoņiem gadiem Rancevs bija arī deju partneris Elīnai Kukulei tievēšanas šovā Dejo nost! – pēc profesijas viņš ir dejotājs, agrāk uzstājies uz kruīza kuģiem, taču slimības saasinājuma dēļ bijis spiests uzrakstīt atlūgumu.

foto: Publicitātes foto
Oskars Rancevs ar Elīnu Kukuli šovā "Dejo nost!". “Kā deju partneris viņš bija jauks, dzīvespriecīgs,” atceras Elīna.

Oskara bijusī deju partnere Elīna par viņa iespējamo nodarījumu uzzināja tikai no "Kas Jauns Avīzes". Viņa pauž neviltotu pārsteigumu: “Nekādu agresiju no Oskara nekad neesmu redzējusi vai jutusi. Kā deju partneris viņš bija jauks, dzīvespriecīgs cilvēks. Cik atceros, viņš vienmēr visu darīja savas ģimenes dēļ. Man nav neviena slikta vārda, ko teikt par Oskaru...”

Saimnieci klausīja uz vārda

Lauku sētu ar Oskara dalību filmēja Beverīnas novada Brenguļu pagastā, zemnieku saimniecībā "Rozītes". Saimniece Valentīna Roziņa "Kas Jauns Avīzei" uzsver, ka Oskars “bija normāls džeks”: “Nezinu, kā tas viss tur tā pavērsies. Vispirms jau vajag visu noskaidrot. Cilvēks ir slims, tas ir fakts, viņam ir šizofrēnija, un ar tādiem cilvēkiem var būt viss kas. Arī šovā ar viņu bija problēmas, bet viņš teica: “Saimniec, es tevi klausu uz vārda!”, un viss notikās.”

Roziņa ir sazinājusies ar Oskara mammu, kura atrakstīja, ka dēls nav vainīgs. “Oskars apvainots netaisnīgi, un nu par to būs liela izmeklēšana, jo bijusi dakteru vaina. Kā tur viss bijis, smalkāk gan neprasīju,” stāsta Roziņa, kura netic, ka “Osis kaut ko tādu varēja izdarīt”.

foto: Publicitātes foto
"Lauku sētas" otro sezonu filmēja Brenguļos, zemnieku saimniecībā "Rozītes". Saimniece Valentīna Roziņa: “Vispirms jau vajag visu noskaidrot. Cilvēks ir slims, tas ir fakts.”

“Viņa slimība ir drausmīga, un visi to ļoti pārdzīvojam. Bet nevajadzēja tik drausmīgu apvainojošu rakstu izplatīt, ka viņš nu ir pilnīgs slepkava. Tā jocīgi arī britu žurnālisti uzrakstījuši, ka tajā pašā diena – 1. oktobrī – Obanā nomiris vēl viens sirmgalvis. Tad jau iznāk, ka viņš veselu ciemu ir apslepkavojis!” satriekta ir zemniece.

Šovasar ciemojās kopā ar dēlu

Pēc šova Oskars bieži braucis ciemos uz "Rozītēm", šovasar bijis kopā ar septiņus gadus veco dēlu. Vecāki ir šķīrušies, un bērns dzīvo pie mātes Latvijā. Oskara māte tagad jo īpaši satraucas par mazdēla nākotni, kurš šogad sācis iet pirmajā klasē.  
“Nekādu dīvainu īpašību nebija, bet to, ka Oskaram ir slimība, var just, piemēram, pēc runas veida. Viņam visu laiku zāles ir jālieto. Kā bijis Anglijā, es nezinu. Oskars par sevi un savu slimību ir uzrakstījis ļoti smuku grāmatu, viņš to tulkojis angliski,” piebilst Roziņa, aicinot nepārsteigties ar apsūdzībām.