foto: Laurie Sparham
Mums tik ļoti nepieciešamie Kristofers Robins un Vinnijs Pūks
Kadrs no filmas “Kristofers Robins”.
Kino
2018. gada 15. oktobris, 06:05

Mums tik ļoti nepieciešamie Kristofers Robins un Vinnijs Pūks

Karlīna Timofejeva

Katram no mums ir savas bērnības atmiņas, savas mīļākās rotaļlietas un vietas, kur ar tām esam spēlējušies. Katram no mums ir bijis savs Septiņjūdžu Mežs, savs Vinnijs Pūks, savs Sivēns. Tas bija laiks, kad pasaule bija vienkāršāka, bet tava iztēle daudz spēcīgāka un tu nekad nekautrējies sarunāties ar saviem rotaļu draugiem, lai gan apzinājies, ka viņi tev nespēj atbildēt. Ikdienas laika skrējienā, mums bieži vien pietrūkst to jauko, naivo mirkļu. Nu, beidzot mums visiem būs iespēja atmodināt sevī tur dziļi dusošo Kristoferu Robinu un doties ceļojumā pa sen aizmirstām takām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kristofers Robins – zēns, kurš aizvadījis neaizmirstamus piedzīvojumus kopā ar saviem iemīļotajiem draugiem no Septiņjūdžu Meža, tagad ir izaudzis un dzīvo Londonā, izbaudot uz savas ādas visu to, ko sniedz pieauguša cilvēka dzīve – stress, darbs, ģimene un pastāvīgs laika trūkums. Taču drīz vien, Kristofera Robina pagātne pavisam negaidīti panāk viņu – un notiek tas vecā dumjā lāča Vinnija Pūka izskatā. Ar Vinnija palīdzību, Kristofers satiek arī pārējos dzīvniekus, kuri nav redzēti kopš viņš pameta Septiņjūdžu Mežu. Problēmas darbā liek Kristoferam Robinam atkal atgriezties Londonā un tad dzīvnieki nolemj doties uz pilsētu, lai glābtu savu draugu. Darbaholiķim Kristoferam Robinam, kurš par labu darbam bieži vien upurē ģimenes intereses, būs noderīgi ar Vinnija Pūka palīdzību atgriezties savā bērnībā un saprast, kas tad dzīvē tomēr ir svarīgākais un kas nav. Cik žēl, ka tādas iespējas reālajā dzīvē nav visiem pieaugušajiem cilvēkiem. Tāpēc, lai labotu situāciju, pastāv iespēja vismaz kopā ar visu ģimeni noskatīties filmu “Kristofers Robins” – pat ja jūsu konkrētajā situācijā jau viss ir nokavēts un neko vairs nevar labot. Taču kā saka filmā: “Nokavēt – tas vēl nenozīmē nepaspēt.”

Ieskats filmā “Kristofers Robins”

gallery icon
13

Rakstnieka Alana Milna radīto personāžu simbolisms ir viegli uztverams un saprotams bērniem – kautrība, pārlieka bravurība, neīsta pārakuma sajūta – tas viss ir tikpat viegli aptazīstams un saprotams arī pieaugušajiem. Septiņjūdžu Meža dzīvnieki izrāda siltumu, laipnību un saiknes meklēšanu ar citiem – it sevišķi Vinnijs Pūks, kura pastāvīgie jautājumi un vēlme izzināt pasauli kalpo kā saikne starp vēlmi izzināt pasauli un pieaugušo atbildību tajā. Tāpat arī Vinnijs Pūks, kura sakāmais “Cilvēki saka, ka nekas nav neiespējams, bet es daru Neko katru dienu” vistiešāk saistās ar Kristoferu Robinu – ar viņa iespēju atgriezties atpakaļ un atcerēties par tām lietām dzīvē, kuras viņam ir patiešām svarīgas. Kad bija izveidots filmas “Kristofers Robins” scenārija melnraksts, filmas veidotāju komandai pievienojās režisors Marks Forsters, kas izraisīja neviltotu un sajūsmas pilnu satraukumu visā grupā. 2005. gadā Fosters režisēja biogrāfisku drāmu “Meklējot Nekurzemi” (“Finding Neverland”) par rakstnieku Džeimsu M. Beriju – populārās grāmatas “Pīters Pens” autoru. Filma toreiz saņēma piecas “Golden Globe” balvas nominācijas, kā arī septiņas “Oscar” balvas nominācijas. 2008. gadā Marks Forsters bija režisors grāvējam “Mierinājuma kvants” (“Quantum of Solace”) par aģenta 007 piedzīvojumiem, bet jau 2013. gadā viņš savu filmu sarakstam pievienoja zombiju apokalipses trilleri “Pasaules karš Z” (“World War Z”).

foto: Laurie Sparham
Kadrs no filmas “Kristofers Robins”.

“Kad tev ir iespēja vienā filmā likt skatītājam gan raudāt, gan smieties un vienlaicīgi izstāstīt stāstu, kurš būtu maksimāli pietuvināts dzīves realitātei, bet tajā pašā laikā saglabājot notiekošajā pasakas maģiju – tas paceļ tavu garu vēl nebijušos augstumos un tu sajūti vēl lielāku saikni ar cilvekiem, kurus tu mīli,” par iespēju režisēt filmu “Kristofers Robins” stāsta Marks Forsters. “Man liekas, ka tas ir kaut kas, kas tik ļoti mums ir nepieciešams mūsdienu pasaulē – kripatiņu Pūka mīlošās sirds, veselīgā naivuma un gudrības.”

“Ir maz aktieru, kuri varētu precīzi atainot ikdienas rutīnas pārņemtu pieaugušo, kurš dziļi sirdī vēl joprojām ir zēns,” stāsta filmas producents Braiams Teilors, “Jūens Makgregors ir tieši tas īstais aktieris, kurš ir spējīgs jūs aizraut līdzi šajā piedzīvojumā.” Filmu “Vilcienvakte”(“Trainspotting”), “Moulin Rouge” un “Star Wars” zvaigzne, kurš salīdzinoši pavisam vēl bija skatāms seriālā “Fargo”, uzreiz ieguva nesaraujamu saikni ar savu jauno personāžu – Kristoferu Robinu. Visvairāk viņu priecēja tas, ka arī visas pārējās radības – Vinnijs Pūks, Sivēns, Ķenga, mazulītis Rū, Tīģeris, Iā un Pūce ir šī stāsta neatņemamas un ļoti būtiskas sastāvdaļas. “Scenārijs mani burtiski apbūra,” stāsta Makgregors, “Tas bija tik lieliski, ka Kristofera Robina tēls tika uzrakstīts tieši mana vecuma cilvēkam ar visām viņam saprotamajām problēmām un aizkustinoši, ka Vinnijs Pūks nāk glābt savu jau pieaugušo draugu.”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: Laurie Sparham
Kadrs no filmas “Kristofers Robins”.

A. Milna grāmatā esošais Septiņjūdžu Mežs – burvīga vieta, kurā dzīvo Kristofers Robins un viņa rotaļu draugi, ir aizgūts no Saseksas grāfistes Ešdonas Meža – tas atrodas apmēram 50 kilometru no Londonas un katru gadu to apmeklē tūkstošiem tūristu, kuri vēlās iziet pa grāmatā aprakstītajām vietām. “Septiņjūdžu Mežs nav tikai vieta, kur Kristofers Robins rotaļājās vēl būdams bērns. Tas atspoguļo dabas atklāšanas un rotaļu laiku no katra cilvēka bērnības,” ir pārliecināts režisors Marks Forsters,”Tas ir dzīves periods, kad nav nekā svarīgāka par sava laika pavadīšanu. Milna radītie personāži ir grāmatas un arī filmas sirds – tie simbolizē vienkāršus, idilliskus bērnības priekus, par kuriem mēs bieži vien aizmirstam, kļūdami pieauguši…”

"Roku rokā viņi aizgāja. Bet lai kurp viņi ietu, lai kas ar viņiem ceļā notiktu, pašā Meža vidū, apburtā vietā, kāds mazs zēns vienmēr rotaļāsies ar savu Lāci."

A.Milns “Vinnijs Pūks un viņa draugi”

Filma “Kristofers Robins” kinoteātros no 19. oktobra.    

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar "Labs kino".