foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Vēl viens Vecrīgas restorāns aiziet pa burbuli - tagad Dāvis Auškāps domā, kā tikt vaļā no parādiem
"Neapvainojos, ja kāds mani uzskata par jefiņu. Es vienkārši naivi cerēju, ka šoreiz izdosies," saka Dāvis Auškāps.
Slavenības
2018. gada 2. oktobris, 07:00

Vēl viens Vecrīgas restorāns aiziet pa burbuli - tagad Dāvis Auškāps domā, kā tikt vaļā no parādiem

Jauns.lv

Diemžēl Rīgā atkal par vienu labu restorānu mazāk. Pirms dažām nedēļām darbību beidzis pazīstamā uzņēmēja Dāvja Auškāpa lolojums – gastrobārs "Jūlijs Pumpurs", vēsta žurnāls "Kas Jauns".

Talantu šova "X faktors" mentores, grupas "Prāta vētra" menedžmenta vadītājas Aijas Auškāpas vīrs Dāvis ēdināšanas biznesā darbojas jau 15 gadus. Viņš izveidoja populāro "Teātra bāru", kas kļuva teju vai par radošo personību kulta vietu, tad "Teātra bāra restorānu", veiksmīgi saimniekoja krodziņā tūristu iecienītajā Margaritas salā Venecuēlā.

2017. gada vasarā Auškāps pārdeva savu "Teātra bāru" un īstenoja citu projektu – gastrobāru "Jūlijs Pumpurs", kas mājvietu atrada "Galerijā Centrs".

Sabiedrībā zināmi ļaudis pulcējas Dāvja Auškāpa jaunā bāra atklāšanā

Vecrīgā durvis vēris jauns gastrobārs „Jūlijs Pumpurs”, kura saimnieks ir „Teātra bāra” īpašnieks Dāvis Auškāps.

gallery icon
59

Tagad tas ir slēgts, un zinātāji teic, ka iemesls bijis augstās īres cenas. Taču Dāvis Auškāps to noliedz, žurnālam "Kas Jauns" atzīstot, ka šis vienkārši bijis neveiksmīgs projekts. „Nevienu nevainoju. Bizness mēdz būt veiksmīgs un arī neveiksmīgs."

Šo projektu, visticamāk, realizēju neīstajā vietā un laikā.

"Biju iztēlojies, ka nav labākas vietas par tirdzniecības centru, kur vienmēr ir daudz cilvēku, tāpēc man tur ir jāizveido savs restorāns. Diemžēl šis uzņēmums nenesa peļņu. Nevienu mēnesi nebiju plusos, tāpēc to nācās slēgt. Žēl, protams, bet nu jau šo rūgto biķeri esmu izdzēris, esmu ticis tam pāri, un man vairs nav tik emocionāli grūti. Tagad atlicis tikai tikt galā ar parādiem un atmaksāt visus ieguldījumus,” nopūšas Dāvis.

Uzņēmējs saka, ka šoreiz kļūdījies ar vietas izvēli: „Restorānā bija garšīgs, saprotams ēdiens, taču izrādījās, ka ar to bija par maz. Pietrūka apgrozījuma. Bet tā ir Vecrīgas specifika. Te ir simts restorānu, katrs cīnās par savu eksistenci un katru apmeklētāju. Protams, ir veiksmes stāsti, kur ceļa malā kādā piejūras zvejnieku ciematiņā, ieguldot pāris tūkstošu, var atvērt krodziņu un pēc gada jau dzīvot siltajās zemēs. Bet tie ir atsevišķi veiksmes stāsti, kad krodziņš tapis īstajā vietā un laikā, ar pareizu konceptu un bez konkurences. Man bija pilnīgi pretēji – nepareizā vietā un ar milzīgu konkurenci. Kļūdījos, un nav ko tajā citus vainot. Mēģināju ielauzties vidē, lai piesaistītu tūristus, bet neizdevās,” atzīstas Auškāps.

Kāds bija neveiksmes iemesls? „Vieta jau nav slikta, bet ar savu – Vecrīgas – specifiku. Zināju, ka būs grūti, bet nolēmu riskēt. Te vietā ir teiciens: „Tāpēc jau grābekļi ir izdomāti, lai uz tiem uzkāptu.” Es līdz šim biju uzkāpis uz maziem grābeklīšiem, bet laikam ar to bija par maz – vajadzēja tā pamatīgi dabūt pa pieri."

Tāpēc neapvainojos, ja kāds mani uzskata par jefiņu. Es vienkārši naivi cerēju, ka šoreiz izdosies.

"Kā naivs romantiķis pietiekami neizvērtēju visus riskus. Biznesa plāns bija diezgan reāls, taču šoreiz intuīcija pievīla. Biju rēķinājies, ka tirdzniecības centrā būs stabila apmeklētāju plūsma no agra rīta līdz vēlam vakaram, taču kļūdījos. Darba laikā cilvēki nāca, gastrobārs vienmēr bija apmeklētāju pilns, taču vakaros tas bija tukšs. "Galerija Centrs" tomēr ir diezgan specifisks tirdzniecības centrs. Ne kā citi, kur ģimenes atbrauc ar auto, pavada pusi dienas – paēd, iepērkas un atkal paēd. Šeit cilvēki ātri ieskrien nopirkt sev vajadzīgo un lieki neuzkavējas. Jā, bija salīdzinoši liela īre, taču ne jau tas bija būtiskākais. Tā bija mana kļūda, un pārējais jau viss ir pakārtots. Skaidrs, ka nevar dabūt darbiniekus, skaidrs, ka ir lieli nodokļi, skaidrs, ka ir liela īres maksa, ka iedzīvotājiem nav pirktspējas. Taču šādas problēmas ir visiem, bet simtiem restorānu Rīgā tomēr spēj nopelnīt,” paškritisks pret sevi ir uzņēmējs.

Ko tālāk? „Palikusi kaudzīte parādu, kas jāatmaksā, tāpēc jādomā, kā ar godu šo lietu atrisināt. Restorānu biznesā esmu paņēmis pauzi, jo tagad ir jāatkopjas, jāaplaiza brūces. Gribu vēl izglītoties citās jomās un padarboties mazliet citā virzienā. Kā tas izdosies, laiks rādīs,” saka Dāvis.

Citas ziņas un svarīgākās vēstis lūkojiet šīs nedēļas žurnālā "Kas Jauns"!