Šķēle, Kalvītis, Lipmans un citi. Prominences gozējas operas “Makbets” pirmizrādē. FOTO
Baņķieris Valērijs Belakoņs ar pavadoni arī apmeklēja operas “Makbets” pirmizrādi.
Slavenības
2016. gada 27. februāris, 13:39

Šķēle, Kalvītis, Lipmans un citi. Prominences gozējas operas “Makbets” pirmizrādē. FOTO

Jauns.lv

Sen ierasta tradīcija, ka operas, baleta un teātra pirmizrādes pulcē sabiedrības krējumu. Arī Latvijas Nacionālās operas un baleta pirmizrāde “Makbets” 26. februāra vakarā nebija izņēmums. To apmeklēja politiķi, baņķieri, veiksmīgi uzņēmēji, ministri, kultūras darbinieki un citas prominences.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Makbets” ir Džuzepes Verdi desmitā opera un pirmā, kurai iedvesmu sniegusi Viljama Šekspīra daiļrade. Pirmoreiz Rīgā opera "Makbets" pirmizrādi pieredzēja 1975. gada 18. oktobrī Edgara Vārdauņa monumentālajā scenogrāfijā. Iestudējums, kuru radīja diriģents Aleksandrs Viļumanis un latviešu režijas vecmeistars Jānis Zariņš kopā ar kustību režisori Ēriku Ferdu, kļuva par īpašu notikumu LNO ar neaizmirstamu Žermēnas Heines-Vāgneres  un Pētera Grāveļa interpretāciju Makbetu pāra atveidē. 2010. gadā Rīgas Operas festivālu diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā noslēdza "Makbeta" koncertuzvedums, ar kuru savā jubilejā kā pārliecinošs Makbets tika godināts Samsons Izjumovs.

Tagad pirmizrādi piedzīvoja "Makbets” izrāde, kuras muzikālais vadītājs un galvenais diriģents ir Mārtiņš Ozoliņš, bet režisors Viesturs Meikšāns. Pirmizrādi apmeklēja daudzas sabiedrībā ievērojamas personas. To vidū bija bijušais operas direktors Andrejs Žagars, viņa brālis aktieris Juris Žagars, bijusī kultūras ministre Helēna Demakova, a/s “Latvijas Gāze” vadītājs Aigars Kalvītis ar kundzi, baņķieris Valērijs Belakoņs, politiķis Edgars Jaunups ar dzīvesbiedri Katrīnu Leiškalni, Rīgas vicemērs Andris Ameriks ar kundzi, ekspremjers Andris Šķēle ar kundzi, miljonārs, mākslas mecenāts Jānis Zuzāns ar kundzi, miljonārs Kirovs Lipmans ar kundzi, miljonārs Jānis Kols ar kundzi un daudzi, daudzi citi.

   

Kasjauns.lv/Foto: Mārtiņš Ziders, Agnese Zeltiņa