foto: Publicitātes
Uģis Joksts Līgatnē sarūpē vislielāko karogu
LTV raidījumu vadītājs Uģis Joksts rūpējas par savu dzimto Līgatnes novadu.
Slavenības
2018. gada 22. aprīlis, 07:37

Uģis Joksts Līgatnē sarūpē vislielāko karogu

Kasjauns.lv

TV raidījumu vadītājs Uģis Joksts (42) piepildījis savu bērnības sapni un uz pakalna pie tēva mājām Līgatnē uzslējis iespaidīgu Latvijas karogu, kas plīvo 27 metrus garā mastā.

„Es vēl biju bērns, kad man radās ideja tajā kalnā uzsliet lielizmēra karogu. Tiesa gan, ar šā brīža prātu domājot, man nav skaidrs, kā man toreiz kas tāds vispār varēja ienākt prātā. Es taču tad nekur citur nebiju redzējis tādus lielus karogus. Taču man bija sajūta, ka tā ir īstā vieta kaut kam monumentālam,” par savu ideju žurnālam “Kas Jauns” stāsta Uģis Joksts.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Uģa Joksta uzslietais lielizmēra karogs paceļas pāri visiem Līgatnes pakalniem un plīvo pat vismazākajā vējā.

Par šo ieceri viņš atcerējies tikai pēc tam, kad pāri visu galvām plīvojošu milzu karogu ieraudzījis Turcijā. „Tad šādi karogi parādījās arī Latvijas pilsētās – Valkā, Smiltenē, Ogrē –, un secināju: ja jau tādus lielos karogus šuj tepat Latvijā, tātad mana senā ideja ir īstenojama!”

Aprunājies ar tēvu un dabūjis viņa svētību, Uģis pie darba ķērās aizvadītajā gadā. Vispirms viņam nācās doties pie Līgatnes novada pašvaldības pēc atļaujas, jo noskatītais pakalns, kaut arī atrodas blakus Joksta dzimtas īpašumiem, ir pašvaldības īpašums.

„Lielu palīdzību sniedza bijušais LTV operators Egils Kurpnieks, kas tagad ir Līgatnes novada pašvaldības izpilddirektors. Viņš iepriecināja, ka novads arī ir ieinteresēts šāda karoga izvietošanā un dod ne tikai atļauju izmantot tā zemi, bet arī palīdzēs ar smago tehniku. Tad tēvs savā mežā atrada visslaidāko egli karogkātam, bet es pie šuvējiem pasūtīju karogu,” stāsta Joksts.

Visu aizvadīto vasaru Uģis sagatavojis nozāģēto egli karogkātam – nodīrājis mizu, nolīdzinājis, turējis ēnā, lai nesakalstu un neplaisātu, tad nopulējis un nokrāsojis. Palīgā steiguši arī novada ļaudis – kurš ar padomu inženieriskos risinājumos, kurš ar tehniku, kurš vienkārši ar roku darbu. Un tā, pateicoties kopējiem pūliņiem, karogs virs pakalna blakus ceļam, kas ved uz Līgatnes dabas takām, tika pacelts aizvadītajā ziemā. 

foto: no privātā arhīva
Uģis aizvadītajā vasarā, gatavojot no egles karogkātu.

Tagad tas plīvo nu jau dažus mēnešus. „Diemžēl esam vienu karogu jau nomainījuši. Pirmais saplīsa, un to nācās restaurēt. Tagad kopā ar šuvējiem eksperimentējam, kāds karogs ir visizturīgākais.

Esam nonākuši pie secinājuma, ka vislabāk tur karogs izmērā trīs reiz seši metri,” teic uzņēmīgais TV raidījumu vadītājs, piebilstot, ka viņš ir pasūtījis arī Latvijas karogu vimpeļa formā: „Izpētīju likumdošanu un secināju, ka šādos gadījumos vimpelis ir pat vēlamākais veids. Pēc pāris nedēļām būs gatavs, un tad jau redzēsim, kā tas izskatīsies.”

foto: no privātā arhīva
Apvienojot Līgatnes iedzīvotājus komandā, karogs tika uzstādīts šajā ziemā.

Joksts neslēpj, ka karoga uzstādīšana nav prasījusi milzu līdzekļus. „Pateicoties līgatniešu palīdzībai, pašvaldības ieguldījumiem un visu kopējiem spēkiem, mūsu karogs izmaksāja nepilnus 3000 eiro.” Bet kas šo karogu uzturēs? „Man ir savu palīgu armija. Arī tēvs apņēmās sekot līdzi laika prognozēm un spēcīgas vētras vai negaisa gadījumā gatavs doties karogu nolaist, lai vējš to nesaplosītu.”