foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Slavenā reanimatologa Pētera Kļavas privātā dzīve: ar mīļoto kopā gan lekcijās, gan klosterī
Reanimatologa Pētera Kļavas dzīves skatījumam ir daudz sekotāju.
Sarkanais paklājs
2018. gada 14. februāris, 06:34

Slavenā reanimatologa Pētera Kļavas privātā dzīve: ar mīļoto kopā gan lekcijās, gan klosterī

Žurnāls "Kas Jauns"

Bērnu ārstam, reanimatologam Pēterim Kļavam (53) šajā dzīves posmā piepildījumu, mīļumu un atbalstu sniedz viņa laulātā draudzene Dace Kļava (53), ar ko pērnvasar atzīmēta piektā kāzu gadadiena.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Reanimatologs Pēteris Kļava

Reanimatologs Pēteris Kļava.

gallery icon
13

Intervijās Pēteris Kļava runā par Visuma likumiem, bērnu traumatismu, apziņu, eksistenciāliem jautājumiem, nāvi, prāta kontrolēšanu un neskaitāmām citām tēmām, taču allaž kategoriski atteicies iztirzāt privāto dzīvi. Daudziem ir radies priekšstats, ka slavenais reanimatologs vispār atteicies no laicīgās dzīves un par savu misiju uzņēmies bērnu dzīvības glābšanu un tautas izglītošanu savās lekcijās, kas ik reizi pulcē simtiem interesentu. Sievietēm gudrais, pieredzējušais, ar humora izjūtu apveltītais ārsts simpatizē ne tikai kā garīgais skolotājs un padomdevējs, bet arī kā vīrietis, taču, izrādās, viņš nemaz nav brīvs. Tie, kas dodas uz Kļavas lekcijām mūzikas namā “Daile”, nojauš, ka bērnu ārsts gluži nedzīvo mūka dzīvi un viņam ir attiecības ar kādu ļoti īpašu sievieti.

Par tēvu nav kļuvis

Pēteris Kļava, kas daudz kritizējis vecākus par bezatbildīgu attieksmi pret atvasēm, lietodams pat apzīmējumu debili, savulaik atzinis, ka viņam pašam nav bērnu. Žurnālam “Ieva” viņš par šo tēmu izteicies tā: „Vienmēr smejos: es, par laimi, neesmu vīrietis, esmu bērnu ārsts. Man nav tādas paranojas, ka aiz manis kaut kas jāatstāj. Tā nav augstprātība. Es pārāk daudz zinu, lai tā nedomātu.”

Tomēr Kļava nav rūdīts vecpuisis – viņš ir precēts vīrs. Pēc vairākus gadus ilgas kopābūšanas pirms piecarpus gadiem viņš ir apprecējies ar mīļoto sievieti Daci Kalēju, kas pēc kāzām pārgāja vīra uzvārdā, kļūdama par Daci Kļavu. Dacei no iepriekšējās laulības ir divi pieauguši bērni – dēls un meita –, ko Pēteris uzskata par saviem audžubērniem.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Sieva Dace reanimatologam Pēterim Kļavam pirms lekcijām palīdz, ierādot apmeklētājiem vietas.

Žurnāla “Ieva” intervijā viņš pirms sešiem gadiem pauda prieku par audžumeitu: „Es viņai teicu: tu jau pati esi gudrāka par mani, es neko daudz tev nevaru ieteikt, bet tev noteikti kaut kas jāizlasa. No amazon.com mēs pasūtījām astoņas grāmatas, kurās ir pateikts tas, kas tajos tūkstošos, ko es esmu izlasījis. Esmu gandarīts, ka viņa divdesmit piecos gados zina to, ko es četrdesmit septiņu gadu vecumā. Tas ir gandarījums, kad bērns tiek palaists pasaulē ar augstu ētiski morālu filozofisko sistēmu.”

Sieva organizē lekcijas

Sieva Dace allaž ir klātesoša Pētera Kļavas lekcijās, jo, tāpat kā pirms laulības noslēgšanas, arī tagad organizēt vīra tikšanās vakarus ar tiem, kas izslāpuši pēc garīgām zināšanām. Dace darbojas Kļavas biedrībā “Reanimare”, izskatot lekciju apmeklētāju pieteikumus, sadalot interesentus grupās, sagatavojot prezentācijas, Pētera izraudzītos vizuālās uzskates materiālus, bet lekciju norises vietā nodarbojas ar apmeklētāju sagaidīšanu un vietu ierādīšanu. Lekcijās viņa zāles aizmugurē sēž pie datora un ar projektoru pārraida uz ekrāniem lekciju satura vizuālo daļu, bet, kad Kļava beidz runāt un dodas individuāli aprunāties ar interesentiem, Dace atbrīvo skatuves priekšu no grāmatām, kurās zināšanas un izpratni smeļas Pēteris un ko rekomendē izlasīt arī citiem.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Dace Kļava vestibilā laipni sagaida apmeklētājus un interesentus, kas vēlas, rosina rakstiski pieteikties arī uz turpmākajām lekcijām.

Gan pirms, gan pēc lekcijām pasākuma norises vietā Dace ar Pēteri ir bieži manāmi kopā. Abu savstarpējais kontakts izskatās sirsnīgs, draudzīgs un harmonisks. Priekšstatu, ka laulībā jūtas mierīgs un mīlēts, Kļava dažkārt arī rada, kad lekcijās piemin laulāto draudzeni vai gadījumus no abu kopdzīves. Pat reizēs, kad Dace pieļauj kādu kļūdu vai pārāk lēni vai ātri nomaina attēlus, Pēteris kundzi, saukdams vārdā, norāj caur vieglu joku. Reanimatologs gan neliedzas, ka sadzīvē ar viņu Dacei neesot viegli. Taču ar savām tumšajām pusēm, piemēram, aizkaitināmību un citu cilvēku nosodīšanu, Kļava cenšoties strādāt.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Par to, lai ekrānos tiktu rādīti vizuālās uzskates materiāli, Pētera Kļavas lekcijās gādā viņa laulātā draudzene.

Kā noprotams, Kļavu pārim ir līdzīga domāšana un pasaules uztvere, un Dace lekcijās līdzās nav Pēterim tikai tehnisku pienākumu veikšanas labad. Pētera skaidrotās tēmas ir tuvas un pazīstamas arī viņa laulātajai draudzenei. Aizvadītā gada izskaņā pāris vēstīja, ka mēnesi nodzīvojuši tālu Austrumos, kur kādā klosterī smēlušies zinības pie viediem skolotājiem.