foto: Mārtiņš Ziders
Gunārs Placēns 90. jubilejā atzīstas par pirmo mīlu teātrī un dēlu
Gunāru Placēnu 90. jubilejā sveica dēls kultūrvēsturnieks un filozofs Edgars Mucenieks, kas atzīstas: „Nekad skaļi to neesmu teicis, bet... vienmēr ar savu tēvu esmu lepojies!”
Slavenības
2017. gada 7. septembris, 05:50

Gunārs Placēns 90. jubilejā atzīstas par pirmo mīlu teātrī un dēlu

Kasjauns.lv

Dailes teātra aktieris Gunārs Placēns, kas 31. augustā sagaidīja 90. dzimšanas dienu, atklāti stāsta par līdz šim noklusēto – žurnālam “Kas Jauns” viņš atklāj par pirmo mīlu teātrī un teic, ka viņam ir pensijas vecuma dēls.

Gunāra Placēna 90. jubilejas svinības

2017. gada 2. septembrī Dailes teātrī īpaši tika godināts aktieris Gunārs Placēns.

gallery icon

Gunāra pirmā lielā mīlestība bija kolēģe, aktrise Ilga Muceniece, ar kuru viņš sapazinās Teātra institūtā, pēc tam kopā strādāja Dailē. „Tobrīd sieviešu aktrises Dailes teātrim nebija vajadzīgas, bet Ilgu Eduards Smiļģis izņēmuma kārtā paņēma, uzskatīdams viņu par manu sievu,” pasmaida Placēns, bažīgi atzīdamies: „Par šo tēmu nekad neesmu runājis...”


Lai gan pietrūka tikai pavisam nedaudz, lai Gunārs Ilgu vestu pie altāra, mīļotā ieskatījusies citā, un Placēns, lepns būdams, pacēlis cepuri un aizgājis. Jau pēc attiecību noslēguma pasaulē nāca Ilgas Mucenieces un Gunāra Placēna dēls Edgars Mucenieks. Lai gan māte puisēnam deva savu uzvārdu un rūpes par audzināšanu uzņēmās vienpersoniski, viņa neliedza tēvam ar dēlu tikties, neraugoties uz to, ka paši vecāki nekontaktējās. Tikšanās gan nebija biežas – tikai tad, kad Edgaru bērnībā veda uz laukiem pie vecāsmammas, Gunāra mammas.

Aktieris Gunārs Placēns

gallery icon

„Uz tēva godu jau nemaz nevaru īsti pretendēt, jo dēla audzināšanā neesmu piedalījies. Alimentus gan maksāju līdz pat pilngadībai,” žurnālam “Kas Jauns” saka aktieris, atzīstot, ka ar dēlu ciešāka saikne radusies tikai pieaugušā vecumā. Savedējas lielākoties bijušas Gunāra sievas – kādreiz Aija, tagad Ruta.
Pēc izglītības Edgars ir filozofs, gudrs cilvēks, kādreiz strādāja Rīgas Latviešu biedrības namā. Bet nu jau Edgars ir pensijā,” stāsta Placēns.

foto: Inta Mengiša
Gunārs Placēns šogad svin 90. jubileju.

Gunārs ar tagadējo sievu Rutu ik pa laikam uzņem ciemos radu pulku savā dzīvesvietā, kā arī mēdz ciemoties pie Edgara un viņa sievas Pārslas. Arī pāris ārzemju ceļojumos – Šveicē un Vācijā – visi pabijuši kopā. „Tikko Edgara ģimene bija atbraukusi no piecu nedēļu ilga ceļojuma pa ASV, tad devāmies ciemos klausīties Amerikas stāstus. Edgars grilēja gaļu, visi kopā sēdējām, baudījām.”