Slavenības dzer civetkaķu kakās pabijušu kafiju
Slavenības

Slavenības dzer civetkaķu kakās pabijušu kafiju

Jauns.lv

Izmeklētai publikai tirdzniecības centra rīkotajā VIP šopingā „Spice VIP Special Edition” bija iespēja baudīt pasaulē ekskluzīvāko kafiju no Bali. Rūgtā dzira pagatavota no kafijas pupiņām, kas „izgājušas cauri” civetkaķu barības vadam.

Slavenības dzer civetkaķu kakās pabijušu kafiju...
Dziedātāja Olga Rajecka atzīst, ka pēc kafijas tasītes izdzeršanas miegs viņai nav nācis visu vakaru.
Dziedātāja Olga Rajecka atzīst, ka pēc kafijas tasītes izdzeršanas miegs viņai nav nācis visu vakaru.

Latvijas slavenības nogaršo pasaulē dārgāko kafiju

Kamēr daudzi svinību apmeklētāji vaikstījās nepatikā un pasaulē dārgākās kafijas stendam gāja garām ar līkumu, netrūka arī drosminieku, kas neatteicās pārbaudīt savas garšas kārpiņas, degustējot „Luwak” kafiju.

Jubaltam par stipru, Olgai pašā laikā

Ekskluzīvo dzērienu malkoja gan Rīgas vicemērs Andris Ameriks, gan ekspolitiķa Valda Birkava dzīvesbiedre Marina Dianova, gan aktieris Andris Bulis, kā arī grupas „Prāta vētraa” mūziķi Kaspars Roga un Jānis Jubalts. Portālam kasjauns.lv Jubalts atzina, ka no kaķu izkārnījumiem izlasīto pupiņu kafijai neesot nekādas vainas. „Es gan ikdienā espresso kafiju nedzeru. Man kafija ir tāds baudāmais padzēriens. Nesen nopirku speciālo piena sakulšanas ierīci, un varu šad tad iemalkot savu iecienīto vieglo kafiju ar smukām piena putiņām,” stāsta Jubalts.

Dziedātāja Olga Rajecka, kura šobrīd visu enerģiju velta savai jubilejas koncertu tūrei, arī bija starp degustētājiem. „Vispār esmu liela kafijas fane, tāpēc nelaidu garām iespēju pagaršot šo kafiju. Tā ir stipra kafija, pēc tās vēl ilgi nenāk miegs. Varēju baudīt vakaru un kolēģa Igo uzstāšanos. Tāds jau ir kafijas mērķis – uzmundrināt, uzlabot garastāvokli. Man katrs rīts sākas ar krūzi kafijas. Vienīgais, kad atsakos no tasītes labas kafijas, ir tieši pirms koncertiem,” sacīja Olga Rajecka.

Pupiņas iebaro kaķiem, pēc tam izlasa no kakām

„Luwak” kafijas unikalitāte slēpjas tās sagatavošanas procesā – kafijas pupiņas vispirms apēd civetkaķi – mazi dzīvnieki, kas dzīvo Sumatras kafijas plantācijās un pārtiek no nobriedušām kafijas pupiņām. Tikai pēc ceļojuma pa kaķu barības traktu pupiņas nonāk pie kafijas ražotājiem.

Civetkaķu kuņģī pupiņās iesūcas proteolītiskie enzīmi, noņemot tām raksturīgo sūrumu un atbrīvojot aminoskābes, taču formu kafijas pupiņas nezaudē. Tās savāc pēc defekācijas, pēc tam mazgā, kaltē saulē, viegli apgrauzdē un sagatavoto lietošanai. Šādu kafijas pupiņu cena ir aptuveni 500 latu par kilogramu.

Kafijas eksperti uzskata, ka šai kafijai nav rūgtās piegaršas un tai ir pilnīgi citāds aromāts. Kanādas zinātnieks Massimo Marcone atklājis, ka civetkaķa gremošanas sistēma tiešām noņem kafijas pupiņām kofeīnu, tādējādi padarot kafiju maigāku un ne tik rūgtu.

Kafija „Luwak” lielākoties tiek sagatavota Sumatrā, Javā, Bali un citās Indonēzijas arhipelāga salās. Jau gadu ekskluzīvais dzēriens baudāms arī Rīgā, kur tasīte dziras maksā 8,80 latus. Tas ir lētāk, nekā Maskavā (Ls 20) un Madridē (Ls 10.50).

Kasjauns.lv/Foto: Dmitrijs Kijonoks, Inta Mengiša, publicitātes foto, AFP/LETA, EPA/LETA