Lūriņu pirmizrādes svinībās apber ar komplimentiem un bučām. FOTO
Pēc veiksmīgi aizvadītās pirmizrādes „Zeme un mīlestība” galvenais vīriešu lomas atveidotājs Uldis Anže skatuves partnerei Ditai Lūriņai pateicību par lielisko sadarbību pauda ar ciešu apskāvienu.
Slavenības
2012. gada 26. oktobris, 18:22

Lūriņu pirmizrādes svinībās apber ar komplimentiem un bučām. FOTO

Jauns.lv

25. oktobrī Latvijas Nacionālajā teātrī notika pirmizrāde vienam no slavenākajiem igauņu literatūras klasikas darbiem Antona Hansena Tammsāres „Zeme un mīlestība. Kārina. Indreks”. To iestudējis viens no Baltijas atzītākajiem režisoriem Elmo Niganens no Igaunijas.

Izrādes scenogrāfiju veidojis Andris Freibergs, savukārt kostīmu mākslinieces pienākumus uzņēmusies Kristīne Pasternaka.

Galvenās lomas uzticētas Ditai Lūriņai-Eglienai un Uldim Anžem. Izrādē piedalās arī aktieri Jānis Skanis, Normunds Laizāns, Līga Liepiņa, Daiga Gaismiņa, Daiga Kažociņa, Indra Burkovska, Anete Saulīte, Inga Misāne, Indra Roga, Ģirts Jakovļevs, Ainārs Ančevskis, Mārcis Maņjakovs, Mārtiņš Brūveris, Juris Lisners, Juris Jope, Juris Hiršs, Kaspars Aniņš.

Darbs pie iestudējuma sākās jau maijā. Mēģinājumi ritēja nesteidzīgi – bija garš un rūpīgs „galda” periods, kurā tika veikta paša romāna un lomu analīze, pētīts un prātots par igauņu un latviešu kopīgo un atšķirīgo. Bijis pat kolektīvs brauciens uz Tammsāres memoriālo dzīvokli Tallinā, un „Zemes un mīlestības” 2. daļas iestudējuma skatīšanās Tallinas pilsētas teātrī. Mēģinājumos skanējusi gan latviešu, gan krievu, gan arī igauņu valoda.

Pēc pirmizrādes mākslinieki un Nacionālā teātra draugi pulcējās, lai lustīgā gaisotnē atzīmētu jaunās izrādes palaišanu tautās. Vislielāko uzmanību izpelnījās aktrise Dita Lūriņa-Egliena, kuras aktiermeistarību kā izcilu kārtējo reizi novērtēja ikviens izrādes apmeklētājs. Gan svinīgajā daļā, gan banketā Dita burtiski tika apbērta komplimentiem un skūpstiem, tādējādi kļūdama par vakara galveno varoni. Aktrises vīrs, aktieris Mārtiņš Egliens par mīļotās veikumu izteicās īsi, toties no visas sirds: „Esmu lepns par Ditu!”

Kasjauns.lv, Foto: Mārtiņš Ziders, Inta Mengiša