Bizness un ekonomika
2014. gada 7. decembris, 22:48

Nākamnedēļ Latvijas Banka laidīs apgrozībā Kurzemes barokam veltītu Latvijas eiro kolekcijas monētu

Jauns.lv

Nākamnedēļ Latvijas Banka laidīs apgrozībā Kurzemes barokam veltītu Latvijas eiro kolekcijas monētu. Tā būs sudraba monēta ar apzeltītām detaļām.

Monētas grafisko dizainu veidojis Laimonis Šēnbergs, plastisko veidojumu - Ligita Franckeviča.

Monēta tirdzniecībā nonāks 10.decembrī, informē centrālā banka. Tās maksimālā tirāža būs 10 000 monētas. Monētas kaltas Polijas kaltuvē "Mennica Polska".

Šī būs sestā Latvijas Bankas izdotā eiro kolekcijas monēta. Pirmā Latvijas Bankas izlaistā eiro kolekcijas monēta bija veltīta Ainažu jūrskolas jubilejai, otrā - Jāņa Jaunsudrabiņa "Baltajai grāmatai", trešā - Baltijas ceļa 25.gadskārtai, ceturtā - Vecajam Stenderam, bet piektā kolekcijas monēta bija "Gadskārtu monēta", kura stāsta par latviešu etnogrāfiskajām un folkloras tradīcijām.

Eiro kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī, nevis visā eirozonā. Tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāk apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas. Kolekcijas monētu nominālvērtībai jābūt atšķirīgai no apgrozības monētu nominālvērtības, piemēram, pieci vai desmit eiro. Kolekcijas monētu krāsa, diametrs, svars, materiāls būtiski atšķiras no apgrozības monētu raksturlielumiem.

Kurzemes barokam veltīto Latvijas eiro kolekcijas monētu Latvijas Banka prezentēs nākamnedēļ, 9.decembrī, Rundāles pilī. Pasākumā tiks arī sniegta informācija par unikālo Lestenes baznīcas kokgriezumu atjaunošanu. Šie kokgriezumi glabājas Rundāles pilī. Rundāles pils muzeja, Lestenes evaņģēliski luteriskās draudzes un Lestenes baznīcas atjaunošanas fonda kopīgais projekts paredz šo kokgriezumu restaurēšanu un nodošanu atjaunotajai Lestenes baznīcai.

LETA