Ārzemnieki pirms svētkiem tirgū izpērk Latvijas medu. REPORTĀŽA
Svētku gaidās Kasjauns.lv viesojās Rīgas centrāltirgū, lai noskaidrotu, vai patiesi sācies pirmssvētku iepirkšanās laiks un ko svinīgi noskaņotajiem tautiešiem šogad sarūpējuši galvaspilsētas tirgoņi.
Gar drēbju, apavu un mūzikas stendiem, kur par svētku noskaņu joprojām gādā vecās, deviņdesmito gadu Ziemassvētku dziesmas, dodamies uz augļu un dārzeņu placi, kur pirmssvētku laikā oranžu toni visam piešķir mandarīni. Tos piedāvā teju katrs tirgonis, un kā novēroja Kasjauns.lv, arī pirkt gribētāju netrūkst. „Mani bērnības Ziemassvētki nebija iedomājami bez mandarīniem, un pavisam noteikti tajā paciņā iekšā bija arī valrieksti! Tas tā ir iegājies - rieksti mājā arī simbolizē saimniecības turību,” stāsta pārdevēja Anita, kura Centrāltirgū strādājot jau astoņpadsmito gadu. Blakus mandarīniem viņas augļu klāstu ziemā papildina hurma, granātāboli un, protams, visdažādāko veidu rieksti. Par pircēju trūkumu rīdziniece nesūdzas. Ziemassvētkos cilvēku interese par tirgu vien palielinoties, un šeit vienmēr tiek piedāvāts labumus arī nogaršot.
Ārzemnieki izpērk medu
Apstaigājot krāšņos augļu un dārzeņu stendus, uzduramies iespaidīgam medus klāstam, ko ziemai sarūpējis dravnieks Guntis no Auces novada. Tirgotājs stāsta, ka galvenokārt piedāvā zirņus un ķiplokus, bet tie pirmssvētku laikā esot pilnībā izpirkti. Arī medum un citiem bišu ražojumiem aukstajos ziemas mēnešos esot liels pieprasījums, un Guntis steidz mums pastāstīt par to devumu veselībai: „Bišumaize ceļ imunitāti, savukārt ziedputekšņi, lai gan maigāki, tomēr ir vitamīniem bagāti un uzlabos redzi.” Vītiņu pagastā ražoto medu iecienījuši arī ārzemnieki. Tie Gunti apciemojot ļoti bieži, un pārsvarā dod priekšroku gaišajam medum, kam garša maigāka.
Rīgas paviljonā starp daudzajiem tirgoņiem pamanām Dainu, kas ziemas mēnešos, papildus dārzeņiem piedāvā plašu marinējumu un garšvielu klāstu. Kā atklāj Daina, pirmssvētku nedēļās cilvēki meklē stiprākas garšas, marinējamus dārzeņus, mārrutkus, štovētus kāpostus un bietes. Ik pa laikam Dainu apciemo arī ziņkārīgi tūristi: „Ķīnieši ļoti brīnās un grib visu pačamdīt, pasmaržot un pagaršot,” smej Daina, piebilstot, ka vāciešiem savukārt vairāk tomēr interesē tikai marinējumi. „Eiropas tūristi ir daudz kautrīgāki - pirms kaut ko paņem, vienmēr lūdz atļauju,” stāsta Daina. Speciāli Ziemassvētkiem saimniece piedāvā pašas sarūpētas rīvētas meža avenes un visu nepieciešamo skābeņu zupai. „Dienā pēc svētkiem varētu būt tieši laikā!” nosmej Daina, kura Rīgas Centrāltirgū rosās jau 30 gadus.
Svētku iepirkšanās izpaliek
Paviljona vidū ieraugām nedaudz apmulsušu, rokās sadevušos ģimeni. Marianna un Kajs kopā ar meitu Annu ir ieradušies no Vācijas un Latvijā pavadīs nedēļas nogali. Meitene savulaik studējusi kādā no Latvijas augstskolām un šogad atgriezusies kopā ar vecākiem, lai apmeklētu Ziemassvētku tirdziņus. „Svētkiem iepirkties vēl tā kā par agru,” smej Marianna, kas šodien kā ēdamu suvenīru iegādājusies Latvijā ražotu siera rituli. Starp steidzīgajiem pircējiem sastopam arī Artūru, kungu gados, kurš kopā dzīvesbiedreni lēnā garā dodas prom. Lai arī, Ziemassvētku galdu klājot, Artūrs ar kundzi ik gadu paļaujas uz Centrāltirgus produktu klāstu, pāris atzīst, ka pagaidām Ziemassvētkiem negatavojas un, ļoti iespējams, ka šī gada svētku vakaram īpaši neiepirksies. „Laikam jau nebūs arī... kā dzīvojam, tā ir”, teic Artūrs, kopā ar savu kundzi uz atvadām novēlot priecīgus svētkus.
Pirmssvētku rosība Rīgas Centrāltirgū
Svētku periodos, Latvijas galvaspilsētās vietējos labumus aši izpērk arī ārzemju tūristi. Kamēr eiropiešus interesē vietējo saimnieku marinējumi, iebraucēji no austrumu ...
Edvīns Rakickis/Foto: Rojs Maizītis