OECD palielina pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi līdz 3,2%
foto: Shutterstock
OECD palielina pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam.
Bizness un ekonomika

OECD palielina pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi līdz 3,2%

Biznesa nodaļa

Jauns.lv/LETA

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) trešdien palielināja pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam, ņemot vērā inflācijas kritumu un procentu likmju samazināšanos. Ziņojumā tiek uzsvērta spēcīgāka izaugsme ASV, ko atbalsta pieaugošie mājsaimniecību ienākumi, kamēr Ķīnā un eirozonā tiek prognozēta lēnāka izaugsme.

OECD prognozē, ka globālā ekonomika šogad pieaugs par 3,2%, nevis 3,1%, kā tika lēsts maijā. Arī nākamgad organizācija prognozē ekonomikas kāpumu par 3,2%, šo prognozi saglabājot nemainīgu. "Pasaules ekonomikas izaugsme saglabājusies noturīga, un inflācija turpina mēreni samazināties," norāda OECD.

Organizācija skaidro, ka atalgojumu pieaugums atbalsta mājsaimniecību ienākumus un patēriņa izdevumus, lai gan pirktspēja vairākās valstīs vēl nav atguvusies līdz līmenim, kāds tika reģistrēts pirms koronavīrusa pandēmijas izraisītās krīzes. Globālā tirdzniecība atveseļojas straujāk nekā gaidīts, taču transporta izmaksas saglabājas augstas.

OECD eirozonas ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam saglabājusi 0,7% apmērā, bet nākamajam gadam tā samazināta par 0,2 procentpunktiem līdz 1,3%. Eiropas lielākās ekonomikas Vācijas iekšzemes kopprodukta (IKP) kāpuma prognoze gan šim, gan nākamajam gadam samazināta par 0,1 procenpunktu līdz attiecīgi 0,1% un 1%.

Savukārt ASV OECD sagaida IKP pieaugumu attiecīgi 2,6% un 1,6% apmērā, bet Krievijas ekonomikai tiek prognozēta attiecīgi 3,7% un 1,1% izaugsme. Pasaulē otrajā lielākajā ekonomikā Ķīnā šogad prognozēta 4,9% augšupeja, bet nākamgad izaugsme palēnināsies līdz 4,5%.

Vienlaikus OECD brīdina par parādsaistību palielināšanos, aicinot valstis īstenot spēcīgākus pūliņus izdevumu ierobežošanai un ienākumu palielināšanai.