Darba devēji aicina Eiropas līmenī risināt prasmju un darbaspēka trūkumu
foto: LETA
Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektors Kaspars Gorkšs.
Bizness un ekonomika

Darba devēji aicina Eiropas līmenī risināt prasmju un darbaspēka trūkumu

Biznesa nodaļa

Jauns.lv

Prasmju un darbaspēka trūkums nopietni apdraud Eiropas konkurētspēju, un darba devēji Eiropas līmenī aicina risināt šo problēmu, sākoties jaunam politiskajam ciklam Eiropas Komisijā (EK). Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) kopā ar citu Eiropas valstu darba devēju organizācijām vēstulē EK prezidentei Urzulai fon der Leienai uzsver nepieciešamību pārskatīt normatīvo regulējumu, samazināt birokrātiju un atrisināt darbaspēka pieejamības problēmas.

"Prasmju un darbaspēka trūkums ir galvenais izaicinājums, kas apdraud Eiropas spēju konkurēt starptautiskā mērogā. Zaļā un digitālā pāreja, kā arī demogrāfiskās pārmaiņas pieprasa proaktīvu rīcību visos ekonomikas sektoros. Lai nodrošinātu darbaspēku ar nepieciešamajām prasmēm, ir būtiska darba devēju, izglītības iestāžu un valdību sadarbība, lai pielāgotu izglītības sistēmu darba tirgus vajadzībām," pauž darba devēji.

LDDK ģenerāldirektors Kaspars Gorkšs norāda, ka Eiropas darba devēji saskaras ar līdzīgām problēmām, neskatoties uz katras valsts atšķirīgo ekonomikas struktūru. Prasmju trūkums kavē inovāciju un izaugsmi, tāpēc būtiski ir izstrādāt mērķtiecīgas apmācību programmas un pielāgot izglītības piedāvājumu atbilstoši darba tirgus vajadzībām.

Pārmērīgs regulējums apgrūtina uzņēmumu spēju attīstīties un konkurēt globālajā tirgū, tāpēc darba devēji aicina Eiropas politikas veidotājus rast līdzsvarotu pieeju, kas nodrošinātu elastību un mazāku birokrātisko slogu. Mākslīgā intelekta un robotikas ieviešana, lai gan rada iespējas uzlabot produktivitāti, arī prasa pārdomātu pieeju, lai mazinātu riskus un nodrošinātu darbinieku pielāgošanos jaunajām tehnoloģijām.

Tiek norādīts, ka, lai saglabātu Eiropas konkurētspēju, darba tirgus izaicinājumi ir jārisina nekavējoties, lai novērstu negatīvo ietekmi uz Eiropas ekonomiku un tās globālo lomu.